Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.
Buying anything on Amazon? Please use the Geekzone Amazon aff link.




624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

Topic # 31567 22-Mar-2009 18:24 Send private message

help, my problem is this:
i just went out and got a d-link DWA-110 usb wireles usb adapter, got home yesterday, installed it, and what do you know it worked perfectly.  so the comp i just pluged it into hadnt been on the net for some time, did an auto update, it included windows XP SP3 as it was only running XP SP2.
after the reboot from installing SP3 i cant use the net through the wifi, it conects and says its working, but i cant acess the network or the net. i used to see the other comps on the network and have access to them, but now nothing, i try click on "view workgroup computers" and get the msg: "MShome is not accesible. You might not have permission to use this network resource. contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. the list of servers for this workgroup is currently unavailble."
any help would be great.thanks in advancejohn

Create new topic
5972 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Trusted
Subscriber

  Reply # 202951 24-Mar-2009 08:15 Send private message

Hi John, so if you get up a CMD prompt (command window) and type "IPCONFIG" whats the response. What I am trying to see is does the WiFi interface pickup a IP address from your AP/Route and associated gateway address. Oh and whats the WiFi AP in your network, presumably your ADSL modem with builtin WiFi AP, so whats its brand/model.

Cyril



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203055 24-Mar-2009 16:53 Send private message


hey
yeah it is a 3COM 3CRWE754G72-A.
I have 3 computers conected via Ethernet, and the 4th which i am having trouble with via Wifi.
(2 computers share one port on router via a 5 port switch in the study )



if you get up a CMD prompt (command window) and type "IPCONFIG" whats the response:
i get the following,
IP addy: 192.168.1.5
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.1.1





5972 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Trusted
Subscriber

  Reply # 203085 24-Mar-2009 18:51 Send private message

Hi, ok so from the cmd prompt again, can you ping sites on the internet, ie

ping www.clear.net.nz

firstly does the IP resolve (ie DNS is ok) and then does it actually ping it.

Cyril



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203109 24-Mar-2009 20:41 Send private message

hey there
i just pinged it and got the following: ping request could not fine host www.clear.net.nz please cheack the name and try again.

5972 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Trusted
Subscriber

  Reply # 203132 24-Mar-2009 21:39 Send private message

And if you ping 203.97.37.85



Cyril



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203136 24-Mar-2009 21:52 Send private message

hey i get the following:


Pinging 203.97.37.85 with 32 bytes of data:


 


Request timed out.


Request timed out.


Request timed out.


Request timed out.


 


Pint statistics for 203.97.37.85:


            Packets: sent = 4, received = 0, lost = 4 ( 100% loss),


Infrastructure Geek
3731 posts

Uber Geek
+1 received by user: 106

Trusted
Microsoft NZ
Subscriber

  Reply # 203137 24-Mar-2009 21:54 Send private message

i couldnt get a couple of machines to work reliably using wireless once i installed xp sp3- for some reason the compatibility seemed to get worse.  Especially when using WPA-PSK mode.

can you ping the gateway (router) on 192.168.1.1?

have you looked for a new wireless driver since upgrading to sp3?

perhaps you could try turning off security on the wireless AP and see if it works better?




Technical Evangelist
Microsoft NZ
about.me/nzregs
Twitter: @nzregs




624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203144 24-Mar-2009 22:18 Send private message

hey when i ping the router i get the same result as trying to ping clear.net

when you say try and get a new wireless drivers, is that through device manager? then clicking on properties of the usb wifi adapter?


Infrastructure Geek
3731 posts

Uber Geek
+1 received by user: 106

Trusted
Microsoft NZ
Subscriber

  Reply # 203147 24-Mar-2009 22:23 Send private message

Johnk: hey when i ping the router i get the same result as trying to ping clear.net

when you say try and get a new wireless drivers, is that through device manager? then clicking on properties of the usb wifi adapter?



probably best to go straight to the manufacturers site to get the latest drivers.  e.g. I have a us robotics pcmcia card so i go to www.usr.com and search on usr8054...




Technical Evangelist
Microsoft NZ
about.me/nzregs
Twitter: @nzregs


5972 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Trusted
Subscriber

  Reply # 203180 25-Mar-2009 08:00 Send private message

+1 on updating drivers.

Cyril



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203589 26-Mar-2009 19:37 Send private message

hey there guys,
i just reinstalled using the latest drivers/ install off the d-link website,
and i have the same story as before with the firewall turned om.
but if i turn the firewall off i can access the internet, but still not any computers on the network, i get the same error msg when i try and see what workgroup computers are on the network.
any more ideas?


234 posts

Master Geek


  Reply # 203604 26-Mar-2009 20:35 Send private message

A couple of questions spring to mind...

  1. Are all computers set to use the same workgroup name,  ie HOME or  MYNETWORK or WORKGROUP

  2. After connecting "everything" up and switching on,  how long have you waited before trying to see whether computers can "see each other" on the network  (Windows can take a while to recognise network changes).





Robert

www.virtualofficesolutions.co.nz



______________________________________________________



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203616 26-Mar-2009 21:25 Send private message

yeah the two comps im really trying to acces between are both on MSHOME,
with the firewall turned off, my main comp see and access the 2nd comp running on the wifi, but the 2nd comp cant see it or acces any shared docs, it says workgroup MSHOME no longer exsists???



624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 42

Trusted
Subscriber

  Reply # 203621 26-Mar-2009 21:42 Send private message

ok, thanks for the help guys,
I gave the comp another GB of ram and that has made a big difference on progress.
Also used the d-link software to conect this time rather than the widows zero wireless set up thing.
I turned the firewall off and on a few times, run the network wizard on both computers once more to triple check same workgroup.
It was working perfectly with the firewall turned off, and then all of a suden windows turned on the firewall (i dont know how/why?) and it is still working,

so hopefully i will shut it all done later on tonight and try again tomorrow to see if everything as it should be.

thanks again

John

Create new topic




Twitter »
Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





Trending now »

Hot discussions in our forums right now:

Netflix officialy launching in NZ in March
Created by jarj, last reply by tdgeek on 21-Nov-2014 19:08 (97 replies)
Pages... 5 6 7


Gull Employment Dispute.
Created by networkn, last reply by richms on 23-Nov-2014 23:05 (71 replies)
Pages... 3 4 5


Which one is right for me? M8, Z3, S5 or other?
Created by makiomoto, last reply by makiomoto on 20-Nov-2014 13:52 (40 replies)
Pages... 2 3


Free 1gb data with $19 combo until end of Jan 2015 (1.5gb total)
Created by eXDee, last reply by Shoes2468 on 23-Nov-2014 23:01 (16 replies)
Pages... 2


Slingshot line speed
Created by Frankiej45, last reply by Frankiej45 on 20-Nov-2014 14:38 (14 replies)

Little Wins labour Leadership
Created by MikeAqua, last reply by Aredwood on 21-Nov-2014 18:47 (53 replies)
Pages... 2 3 4


Orcon: Why did you cancel my email account without telling me??
Created by old3eyes, last reply by old3eyes on 21-Nov-2014 17:03 (13 replies)

My connection is too fast
Created by ckc, last reply by Geektastic on 20-Nov-2014 11:30 (25 replies)
Pages... 2



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.

Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.