Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




32 posts

Geek


# 139290 3-Feb-2014 19:43
Send private message

I've cloned an ide hard drive(running Windows XP) to an external usb drive and then onto a sata hard drive. It all worked fine but when I try and boot up the sata computer it goes to the main boot up menu but then just reboots the computer. I've checked the BIOS settings and they seem fine. I did a new XP install on the sata drive and it worked fine so the drive is ok. I used Macrium Reflect and it seemed to do everything, I did the "fix windows boot problems" thing but got the same problem - reboot after reboot. Is it something to do with the ide to sata thing? I couldn't find anything in the Reflect documentation detailing that. Any ideas? Cheers

Create new topic

xpd

Chief Trash Bandit
10035 posts

Uber Geek

Mod Emeritus
Trusted
Lifetime subscriber

  # 979749 3-Feb-2014 22:20
Send private message

Windows will still be looking for the IDE interface using the drivers from your original install - what you need to try, is clone the IDE image onto the SATA drive, then run a Windows Repair from your XP CD - this should detect the SATA interface and correct things. No guarantee tho - sometimes, its just easier to start from scratch.

http://pcsupport.about.com/od/operatingsystems/ss/instxprepair1.htm





XPD / Gavin / DemiseNZ

 

Server : i5-3470s @ 3.50GHz  16GB RAM  Win 10 Pro    Workstation : i5-3570K @ 3.40GHz  20GB RAM  RX580 4GB Win 10 Pro    Console : Xbox One

 

https://www.xpd.co.nz - Games, emulation, geekery, and my attempts at photography.     Now on BigPipe 100/100 and 2Talk

 

Emulation - The art of getting your $4000 PC to run an 80's system - and still fails.

 

Add me on Steam


1493 posts

Uber Geek


  # 979807 3-Feb-2014 23:04
Send private message

Whats the motherboard?
Some boards run the SATA in IDE mode and then there shouldnt be an issue.
Some boards NEED a driver for sata, as its on a separate non-native controller.
Even if the sata controller isn't separate, it can have different modes, like AHCI/RAID/IDE/COMPATABILITY, which possibly needs a driver, and can be toggled in the BIOS.

The repair mentioned above might need to do the press F6 and use a floppy with driver.


 
 
 
 


1906 posts

Uber Geek


  # 980572 5-Feb-2014 11:12
One person supports this post
Send private message

Sometimes.....

On some PC's, the manufacturer loads their own recovery tools/software onto the drive . This can really screw with HD cloning as
- there may be a customer bootloader
- the C: may not be the 1st partition, the '1st partion' might be a recovery partitions that the cloning software cant
cope with
Sometimes & need to try 3 or 4 different brands cloning software when I get that particular issue.


But more than likely its a Sata issue.
Disable AHCI in the bios (set Sata to IDE Mode) or put the IDE drive back in & install Sata/Ahci drivers for the mother board

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Microsoft New Zealand Partner Awards results
Posted 18-Oct-2019 10:18


Logitech introduces new Made for Google keyboard and mouse devices
Posted 16-Oct-2019 13:36


MATTR launches to accelerate decentralised identity
Posted 16-Oct-2019 10:28


Vodafone X-Squad powers up for customers
Posted 16-Oct-2019 08:15


D Link ANZ launches EXO Smart Mesh Wi Fi Routers with McAfee protection
Posted 15-Oct-2019 11:31


Major Japanese retailer partners with smart New Zealand technology IMAGR
Posted 14-Oct-2019 10:29


Ola pioneers one-time passcode feature to fight rideshare fraud
Posted 14-Oct-2019 10:24


Spark Sport new home of NZC matches from 2020
Posted 10-Oct-2019 09:59


Meet Nola, Noel Leeming's new digital employee
Posted 4-Oct-2019 08:07


Registrations for Sprout Accelerator open for 2020 season
Posted 4-Oct-2019 08:02


Teletrac Navman welcomes AI tech leader Jens Meggers as new President
Posted 4-Oct-2019 07:41


Vodafone makes voice of 4G (VoLTE) official
Posted 4-Oct-2019 07:36


2degrees Reaches Milestone of 100,000 Broadband Customers
Posted 1-Oct-2019 09:17


Nokia 1 Plus available in New Zealand from 2nd October
Posted 30-Sep-2019 17:46


Ola integrates Apple Pay as payment method in New Zealand
Posted 25-Sep-2019 09:51



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.