Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




940 posts

Ultimate Geek


#177385 31-Jul-2015 17:14
Send private message

This last week my PC has started randomly restarting. Didn't seem to be any consistency to it, just would happen randomly. I thought it might have had something to do with Windows 10, but all I could gather from the error report was that power was lost unexpectedly. So I tried just booting into the Bios and leaving it to see if it happened there, and it did, twice. So I'm pretty sure that would make it not related to Windows 10. I've used one of those PSU calculators and it seemed to come in about half of the PSUs rating. The PSU though is about 7- 8 years old now though. I recently rebuilt my PC with new parts but left the old PSU in as it seemed to be ok.

Is there some other basic trouble shooting I can do? I plan on opening it up over the weekend, and cleaning out any dust and checking connections etc.

Create new topic
30 posts

Geek


  #1356350 31-Jul-2015 21:12
One person supports this post
Send private message

The bios has read outs of various things. Check the 12V is just that and not something like 10 or 11.

 

 

A blown cap or part can let of a stink. Does it pass the sniff test?

 

 

Remove all unnecessary cards, hdds, even vga if you have onboard. Does it fail even then?

 

 

Check ram with memtest/+.

gzt

11182 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1356395 31-Jul-2015 23:54
Send private message

Motherboard make,model,revision?

 
 
 
 


JWR

790 posts

Ultimate Geek


  #1356418 1-Aug-2015 00:59

kama: The bios has read outs of various things. Check the 12V is just that and not something like 10 or 11. A blown cap or part can let of a stink. Does it pass the sniff test? Remove all unnecessary cards, hdds, even vga if you have onboard. Does it fail even then? Check ram with memtest/+.


I think that is all good advice.

It is most likely the PSU but it could also be other (cheaper) things.

I would add, open the case and make sure everything is properly connected i.e. RAM uninstall/reinstall (its prob not RAM but do it anyway), do same for all PCI/PCIe cards, make sure all connectors/cables (eg SATA etc) are properly connected.



940 posts

Ultimate Geek


  #1356657 1-Aug-2015 15:48
Send private message

It's an Asus Z97-A, I couldn't see a revision number, where could I find that? All the 5V, 12V, 3V numbers all seem to be within 0.076 of a volt at the most. No smells, no swollen looking capacitors etc. Checked all the connections etc, made sure everything looked secure.  We'll see how it goes.

15776 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #1356659 1-Aug-2015 15:53
Send private message

Does the BIOS show CPU temperature? If so check if it gets high. If not then maybe replace the PSU, but buy from somewhere with a good return policy and open the box really carefully.

1531 posts

Uber Geek

Subscriber

  #1356670 1-Aug-2015 16:17
Send private message

JWR:
kama: The bios has read outs of various things. Check the 12V is just that and not something like 10 or 11. A blown cap or part can let of a stink. Does it pass the sniff test? Remove all unnecessary cards, hdds, even vga if you have onboard. Does it fail even then? Check ram with memtest/+.


I think that is all good advice.

It is most likely the PSU but it could also be other (cheaper) things.

I would add, open the case and make sure everything is properly connected i.e. RAM uninstall/reinstall (its prob not RAM but do it anyway), do same for all PCI/PCIe cards, make sure all connectors/cables (eg SATA etc) are properly connected.


And another basic thing - check the power cable to your computer for a bad connection. Happened to me many moons ago, computer just loosing power whenever it felt like it, was all set to buy a new PSU, one last jiggle of the power cable and there was a fault inside the cable itself.

Just a thought...




rb99




940 posts

Ultimate Geek


  #1356974 2-Aug-2015 09:34
Send private message

rb99:
JWR:
kama: The bios has read outs of various things. Check the 12V is just that and not something like 10 or 11. A blown cap or part can let of a stink. Does it pass the sniff test? Remove all unnecessary cards, hdds, even vga if you have onboard. Does it fail even then? Check ram with memtest/+.


I think that is all good advice.

It is most likely the PSU but it could also be other (cheaper) things.

I would add, open the case and make sure everything is properly connected i.e. RAM uninstall/reinstall (its prob not RAM but do it anyway), do same for all PCI/PCIe cards, make sure all connectors/cables (eg SATA etc) are properly connected.


And another basic thing - check the power cable to your computer for a bad connection. Happened to me many moons ago, computer just loosing power whenever it felt like it, was all set to buy a new PSU, one last jiggle of the power cable and there was a fault inside the cable itself.

Just a thought...


Oh yes good point, I probably wouldn't have thought of checking that. It's been on with no restarts for about 18 hours so far so that's a good sign I think.

 
 
 
 


JWR

790 posts

Ultimate Geek


  #1357141 2-Aug-2015 14:31

CutCutCut:
rb99:
JWR:
kama: The bios has read outs of various things. Check the 12V is just that and not something like 10 or 11. A blown cap or part can let of a stink. Does it pass the sniff test? Remove all unnecessary cards, hdds, even vga if you have onboard. Does it fail even then? Check ram with memtest/+.


I think that is all good advice.

It is most likely the PSU but it could also be other (cheaper) things.

I would add, open the case and make sure everything is properly connected i.e. RAM uninstall/reinstall (its prob not RAM but do it anyway), do same for all PCI/PCIe cards, make sure all connectors/cables (eg SATA etc) are properly connected.


And another basic thing - check the power cable to your computer for a bad connection. Happened to me many moons ago, computer just loosing power whenever it felt like it, was all set to buy a new PSU, one last jiggle of the power cable and there was a fault inside the cable itself.

Just a thought...


Oh yes good point, I probably wouldn't have thought of checking that. It's been on with no restarts for about 18 hours so far so that's a good sign I think.


It might pay to run something like 'Primes' (for CPU), 'Furmark' (for GPU) etc. to give the system a bit of a workout too.

A Z-97 chipset + CPU is pretty power efficient at idle.

2044 posts

Uber Geek


  #1357530 3-Aug-2015 09:23
Send private message

Honestly, all you can do is parts swap. Thats not an option unless you have good parts to swap with for testing
It could be motherboard, PSU, RAM, vid card, internal cables, things plugged into the USB , issues with your power(unlikely)
Have a close look at the USB connectors, I have seen broken USB connectors cause issue (rare, but worth a look)

One of my PC's does this. Its the RAM slot (not the RAM) having issues on mine
More common causes are RAM, Video card or motherboard fault .

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Intel introduces 10th Gen Intel Core H-series for mobile devices
Posted 2-Apr-2020 21:09


COVID-19: new charitable initiative to fund remote monitoring for at-risk patients
Posted 2-Apr-2020 11:07


Huawei introduces the P40 Series of Android-based smartphones
Posted 31-Mar-2020 17:03


Samsung Galaxy Z Flip now available for pre-order in New Zealand
Posted 31-Mar-2020 16:39


New online learning platform for kids stuck at home during COVID-19 lockdown
Posted 26-Mar-2020 21:35


New 5G Nokia smartphone unveiled as portfolio expands
Posted 26-Mar-2020 17:11


D-Link ANZ launches wireless AC1200 4G LTE router
Posted 26-Mar-2020 16:32


Ring introduces two new video doorbells and new pre-roll technology
Posted 17-Mar-2020 16:59


OPPO uncovers flagship Find X2 Pro smartphone
Posted 17-Mar-2020 16:54


D-Link COVR-2202 mesh Wi-Fi system now protected by McAfee
Posted 17-Mar-2020 16:00


Spark Sport opens its platform up to all New Zealanders at no charge
Posted 17-Mar-2020 10:04


Spark launches 5G Starter Fund
Posted 8-Mar-2020 19:19


TRENDnet launches high-performance WiFi Mesh Router System
Posted 5-Mar-2020 08:48


Sony boosts full-frame lens line-up with introduction of FE 20mm F1.8 G large-aperture ultra-wide-angle prime Lens
Posted 5-Mar-2020 08:44


Vector and Spark teamed up on smart metering initiative
Posted 5-Mar-2020 08:42



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.