Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




7 posts

Wannabe Geek


# 226258 28-Dec-2017 16:59
Send private message

hiya we have a Wallace Maxipump 3000 to pump water from our 24k ltr storage tank to our house. The tank is feed by a community bore.

 

Of late we are having issues with the pump in which it doesn't kick in straight away once a tap is turned on. it seems quite random with the pump starting straight away (most of the time) to a few seconds, to an hour. The latter being more common with a daily occurence. I've found that flipping the circuit breaker seems to kick it back into life.

 

Does anyone know what can cause this and how to fix it ?. It quite often happens first thing in the morning (when we want a shower go figure!!)


Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic
1725 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1926231 28-Dec-2017 17:24
3 people support this post
Send private message

Could be a number of things, faulty start capacitor on motor, partially blocked orifice on pressure switch (quite common). the air bladder in the pressure tank could be ruptured.

 

 

 

My first bet would be the pressure switch, either faulty or blocked, you will need an electrician and it will need to be replaced with one in the correct pressure range for the system you have.




7 posts

Wannabe Geek


  # 1926454 29-Dec-2017 08:08
Send private message

excellent thanks Greg, I'll work through those suggestions starting with the pressure switch


 
 
 
 


3885 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1926489 29-Dec-2017 10:25

What happens when you turn a tap on? Pump doesn't make any sounds / motor hums or buzzes but doesn't turn / motor spins as normal but water doesn't get pumped.

If you are going to get a sparky out to replace a pressure switch. Get him to install a better controller instead. Something like http://www.pumpsonline.co.nz/accessories/pump-controllers/hiflo-pc10-electronic-pump-controller.html
It has dry run protection and it keeps the motor running at low flow rates. No more on off on off that you get with pressure switches.

It might not be an electrical issue. The pump might be loosing prime. Which is a plumbing issue.







7 posts

Wannabe Geek


  # 1926634 29-Dec-2017 18:34
Send private message

thanks. the motor doesn't come on at all. We had a new controller installed a few months ago as our tenants plumber thought it might have been that. Unfortunately it didn't make any difference


3885 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1928413 3-Jan-2018 11:45

Can you post A picture of your controller? As it sounds like your controller is more than just a simple pressure switch, since turning the power on and off wouldn't make any difference to a pressure switch.







7 posts

Wannabe Geek


  # 1928870 4-Jan-2018 09:27
Send private message

Hi there

 

the pump is a Wallace Maxipump 3000   - www.wallacepumps.co.nz/household-water-supply.html#maxipump

 

with a brand new Easypress I Predrollo controller - www.pedrollo.com/en/easypress-electronic-pump-controllers/181

 

 

 

cheers


282 posts

Ultimate Geek

Lifetime subscriber

  # 1928978 4-Jan-2018 12:31
Send private message

Is there air in the internal bladder. If there is none the motor could be continuously starting and stopping which could result in the motor going out on thermal overload. The motor then won't restart until it has cooled down.

 
 
 
 


3885 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1929041 4-Jan-2018 13:40

runnerx:

Hi there


the pump is a Wallace Maxipump 3000   - www.wallacepumps.co.nz/household-water-supply.html#maxipump


with a brand new Easypress I Predrollo controller - www.pedrollo.com/en/easypress-electronic-pump-controllers/181


 


cheers



What is the height difference between the pump and your taps? Also the datasheet on that website for the controller says that it has a feature for limiting motor starts if there is water leakage. Maybe that feature is activating.

Does the controller have a fault indication light?







7 posts

Wannabe Geek


  # 1929576 5-Jan-2018 08:30
Send private message

thanks Aredwood I will check it out


282 posts

Ultimate Geek

Lifetime subscriber

  # 1929578 5-Jan-2018 08:38
Send private message

You should also check the internal bladder, because if there is no air in it the pump will keep starting and stopping

3885 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1931036 5-Jan-2018 20:35

larknz: You should also check the internal bladder, because if there is no air in it the pump will keep starting and stopping


There probably isn't any bladder installed. The controllers of the type linked to by the OP don't even require one. The controller contains a flow sensor as well as a pressure sensor. At low flow rates, the motor keeps going even if the outlet pressure is higher than the cutout pressure.





282 posts

Ultimate Geek

Lifetime subscriber

  # 1931038 5-Jan-2018 20:40
Send private message

It's been a while since I was involved in fault finding, so obviously things have changed.



7 posts

Wannabe Geek


  # 1949214 31-Jan-2018 12:52
Send private message

It ended up being the capacitor as suggested.  I've replaced it and the pump has been working well ever since. Its even a lot quieter

 

thanks to all that contributed

 

 

 

 


3885 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1949735 31-Jan-2018 21:44

Interesting, as normally a failed capacitor causes the motor to hum/buzz as if it is jammed. Although they will then normally overheat really quickly, and then cycle on / off via the overheat cutout.








7 posts

Wannabe Geek


  # 1951043 3-Feb-2018 10:03
Send private message

you know your stuff. You are dead right, the pump was humming and has gone quiet since the new capacitor was put in. I thought the hum was normal for the operational of the pump and failed to mention it in my diagnosis

 

thanks again you've been a great help


Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Microsoft Translator understands te reo Māori
Posted 22-Nov-2019 08:46


Chorus to launch Hyperfibre service
Posted 18-Nov-2019 15:00


Microsoft launches first Experience Center worldwide for Asia Pacific in Singapore
Posted 13-Nov-2019 13:08


Disney+ comes to LG Smart TVs
Posted 13-Nov-2019 12:55


Spark launches new wireless broadband "Unplan Metro"
Posted 11-Nov-2019 08:19


Malwarebytes overhauls flagship product with new UI, faster engine and lighter footprint
Posted 6-Nov-2019 11:48


CarbonClick launches into Digital Marketplaces
Posted 6-Nov-2019 11:42


Kordia offers Microsoft Azure Peering Service
Posted 6-Nov-2019 11:41


Spark 5G live on Auckland Harbour for Emirates Team New Zealand
Posted 4-Nov-2019 17:30


BNZ and Vodafone partner to boost NZ Tech for SME
Posted 31-Oct-2019 17:14


Nokia 7.2 available in New Zealand
Posted 31-Oct-2019 16:24


2talk launches Microsoft Teams Direct Routing product
Posted 29-Oct-2019 10:35


New Breast Cancer Foundation app puts power in Kiwi women's hands
Posted 25-Oct-2019 16:13


OPPO Reno2 Series lands, alongside hybrid noise-cancelling Wireless Headphones
Posted 24-Oct-2019 15:32


Waikato Data Scientists awarded $13 million from the Government
Posted 24-Oct-2019 15:27



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.