Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
1 | 2 
ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #836214 13-Jun-2013 11:06
Send private message

aros71:
ubergeeknz: Do you have other things happening at the same time as you try to do this - eg torrents?

[...]

PLEASE don't disable the Firewall.


Not running any Torrents, P2P or similar.

Internet-connected devices on the network: 4 PCs, iPad, iPod touch, couple of smartphones, a Bluray player and a WDTV box, plus a skype phone. I don't think the number of connections is the problem...

Regarding the firewall. My thought was to drop the firewall, set up a DMZ host, and attach a 2nd router to this, then attach all the network devices to that. Lighten the load on the Genius as much as possible. I have a Dlink wireless router but it can't to VLAN tagging on the WAN side else I'd try putting that straight on the ONT.


Again, DO NOT disable the firewall.  Doing so opens up the Genius DNS server to be used in DNS amplification attacks.  This is Very Bad.

We'll need to do some testing on this but I'd be surprised if it's a widespread issue as it's the first we've heard of it.  I'll let you know soon.

Affiliate link
 
 
 

Affiliate link: LastPass securely stores your passwords and other personal data.
MadEngineer
3062 posts

Uber Geek

Trusted

  #836218 13-Jun-2013 11:11
Send private message

first you've heard of it? you need to pay more attention.

http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=82&topicid=116816

sounds like you need to improve your ticketing system if you have no record of such an issue.




You're not on Atlantis anymore, Duncan Idaho.

aros71

122 posts

Master Geek


  #836219 13-Jun-2013 11:11
Send private message

ubergeeknz: Again, DO NOT disable the firewall.  Doing so opens up the Genius DNS server to be used in DNS amplification attacks.


Hmmm makes sense. Embarassed

I have noticed that when the error occurs, connection to the DNS servers is unavailable. I had the idea to try overriding the DHCP-assigned settings on one of the PCs in the network next time it happens, to the Google public DNS servers (4.4.4.4 and 8.8.4.4 from memory - need to check)

This might prove interesting.



ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #836239 13-Jun-2013 11:24
Send private message

MadEngineer: first you've heard of it? you need to pay more attention.

http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=82&topicid=116816

sounds like you need to improve your ticketing system if you have no record of such an issue.


Your thread, nor your ticket, mention anything about facebook photo uploads causing the Genius to crash.  So I'm not quite sure what you're getting at.  It also appears that replacing your router solved the problem, at least according to the ticket.  Indicating a faulty router rather than a problem affecting all routers.  

I know you had a frustrating experience and that is unfortunate.  But continually pointing to the issues you had, and therefore implying that the Genius as a product is rubbish does not help solve the OP's problem.  

The fact that we have over 20k of these out there and working fine is testament to the fact that the product is not inherently flawed.  I have one at home and use the internet pretty heavily, and also have no cause for complaint about the router.

So please, and with all due respect, unless you are going to contribute to a solution for the OP, would you mind keeping out of the thread.  If you are still having problems with your Genius or connection, then I would ask you to either contact the helpdesk or start your own thread so we can try to address them.

aros71

122 posts

Master Geek


  #836244 13-Jun-2013 11:35
Send private message

ubergeeknz:
MadEngineer: first you've heard of it? you need to pay more attention.

http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=82&topicid=116816

sounds like you need to improve your ticketing system if you have no record of such an issue.


Your thread, nor your ticket, mention anything about facebook photo uploads causing the Genius to crash.  


I suspect it's the same problem; I can provoke the problem with my router by doing a Speedtest, same as MadEngineer originally reported on the other thread.

@ubergeeknz: is there any logging option I can enable in the Genius? When I get home tonight I could try it. I am at work at the moment and can access the router through TeamViewer to my desktop at home, but don't want to do anything from remote location that will potentially crash the router! Will wait until I am physically on hand to try...

MadEngineer
3062 posts

Uber Geek

Trusted

  #836248 13-Jun-2013 11:41
Send private message

ubergeek, you need to open your eyes and realise that the issue isn't limited to facebook.

aros, can i have the model number of the other router you've been trying to use




You're not on Atlantis anymore, Duncan Idaho.

aros71

122 posts

Master Geek


  #836250 13-Jun-2013 11:43
Send private message

MadEngineer: aros, can i have the model number of the other router you've been trying to use


Haven't been trying to use it because it won't VLAN tag on the WAN side. For reference it's a DLink DIR-300

Cheap Dick Smith one. Back when I was on DSL, I had my DSL modem feeding it and it worked a treat. More reliable than the Genius and way less temperamental!



ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #836251 13-Jun-2013 11:43
Send private message

aros71: 

I suspect it's the same problem; I can provoke the problem with my router by doing a Speedtest, same as MadEngineer originally reported on the other thread.

@ubergeeknz: is there any logging option I can enable in the Genius? When I get home tonight I could try it. I am at work at the moment and can access the router through TeamViewer to my desktop at home, but don't want to do anything from remote location that will potentially crash the router! Will wait until I am physically on hand to try...


Not really, but the fact it happens on speedtests is not something I'd picked up earlier in this thread.

Please perform a factory reset on the router (you'll need to reconfigure your Wifi - I suggest you leave other settings alone for the purpose of this test).  If it is still failing then let me know and I will get a replacement router organised.  Cheers!

Edit: By the way, I just tested speedtests and facebook photo uploads (about 30 high-res photos) on a Genius on UFB, no problems ;) so the issue is certainly isolated and not a bug etc.  Maybe there is some bad memory on the unit or similar.

MadEngineer
3062 posts

Uber Geek

Trusted

  #836257 13-Jun-2013 11:54
Send private message

^ factory reset wont fix the issue.  the router you were testing this on, how long was it turned on for? I've been through 3 different routers with this problem, two were non-lite models.

I got around the facebook upload problem by setting facebook to use https.  you can do this in two ways: there's a setting under the facebook account options to use a secure login, or delete http://*facebook.com from your url history and always open https://facebook.com.


aros, putting DD-WRT onto that old router will give you vlan tagging options




You're not on Atlantis anymore, Duncan Idaho.

aros71

122 posts

Master Geek


  #836265 13-Jun-2013 12:21
Send private message

MadEngineer: aros, putting DD-WRT onto that old router will give you vlan tagging options


It won't.

a) DIR-300 is not in the list of supported routers for either Tomato or dd-wrt

b) Even on those routers that will support dd-wrt, only a subset of them will implement 802.1q vlan tagging on the WAN side http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/VLAN_Support

ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #836270 13-Jun-2013 12:27
Send private message

MadEngineer: ^ factory reset wont fix the issue.  the router you were testing this on, how long was it turned on for? I've been through 3 different routers with this problem, two were non-lite models.

I got around the facebook upload problem by setting facebook to use https.  you can do this in two ways: there's a setting under the facebook account options to use a secure login, or delete http://*facebook.com from your url history and always open https://facebook.com.


I did just test with secure off, and no problems, but I'd recommend you turn secure on regardless - at least after doing some testing post factory reset.

I do speedtests from home quite frequently, and my modem is frequently up for weeks and weeks.  I am on ADSL though, so it is not necessarily a fair test.  I can't say I've done any facebook bulk uploads for some time since it's usually from my phone these days.  

However with speed tests, it's one of the basic troubleshooting steps done by helpdesk so if it was causing modems to crash left right and centre we'd hear about it for sure...

To the OP: Please do try a factory reset.  It may not fix the problem but stranger things have happened.  Also if I ask for a replacement and we haven't tried that first, it's not going to happen.  So please help us help you.  Thanks.

MadEngineer
3062 posts

Uber Geek

Trusted

  #836276 13-Jun-2013 12:39
Send private message

aros71:
MadEngineer: aros, putting DD-WRT onto that old router will give you vlan tagging options


It won't.
if you say so. I was only going off google results that show otherwise where they had vlan tagging on that router with dd-wrt installed.

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/D-Link_DIR300_rev_A




You're not on Atlantis anymore, Duncan Idaho.

aros71

122 posts

Master Geek


  #850523 7-Jul-2013 20:28
Send private message

ubergeeknz: Please perform a factory reset on the router (you'll need to reconfigure your Wifi - I suggest you leave other settings alone for the purpose of this test).  If it is still failing then let me know and I will get a replacement router organised.  Cheers! 


Done, no improvement. I can still reliably crash the router by uploading anything through Port 80. Uploading through https (port 443) works and doesn't cause the problem.

ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #850583 7-Jul-2013 23:57
Send private message

aros71:
ubergeeknz: Please perform a factory reset on the router (you'll need to reconfigure your Wifi - I suggest you leave other settings alone for the purpose of this test).  If it is still failing then let me know and I will get a replacement router organised.  Cheers! 


Done, no improvement. I can still reliably crash the router by uploading anything through Port 80. Uploading through https (port 443) works and doesn't cause the problem.


Please PM me with your username.  Cheers.

rossnixon
29 posts

Geek


  #851311 9-Jul-2013 07:23
Send private message

aros71: Done, no improvement. I can still reliably crash the router by uploading anything through Port 80. Uploading through https (port 443) works and doesn't cause the problem.


This should be a known problem by now.

I've had to get a replacement router due to crashing caused by uploading, or by attempting a speedtest (which doesn't complete).

1 | 2 
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic





News and reviews »

Samsung Introducing Galaxy Z Flip4 and Galaxy Z Fold4
Posted 11-Aug-2022 01:00


Samsung Unveils Health Innovations with Galaxy Watch5 and Galaxy Watch5 Pro
Posted 11-Aug-2022 01:00


Google Bringing First Cloud Region to Aotearoa New Zealand
Posted 10-Aug-2022 08:51


ANZ To Move to FIS Modern Banking Platform
Posted 10-Aug-2022 08:28


GoPro Hero10 Black Review
Posted 8-Aug-2022 17:41


Amazon to Acquire iRobot
Posted 6-Aug-2022 11:41


Samsung x LIFE Picture Collection Brings Iconic Moments in History to The Frame
Posted 4-Aug-2022 17:04


Norton Consumer Cyber Safety Pulse Report: Phishing for New Bait on Social Media
Posted 4-Aug-2022 16:50


Microsoft Announces New Solutions for Threat Intelligence and Attack Surface Management
Posted 3-Aug-2022 21:54


Seagate Addresses Hyperscale Workloads with Enterprise-Class Nytro SSDs
Posted 3-Aug-2022 21:50


Visa Launching Eco-friendly Payment Solutions in New Zealand
Posted 3-Aug-2022 21:48


NCR Delivers Services to Run Bank of New Zealand ATM Network
Posted 30-Jul-2022 11:06


New HP Portfolio Supports New Era of Hybrid Work
Posted 28-Jul-2022 17:14


Harman Kardon Launches Citation MultiBeam 1100 Soundbar
Posted 28-Jul-2022 17:10


Nanogirl Labs Launches Creator Project
Posted 28-Jul-2022 17:05









Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.







GoodSync is the easiest file sync and backup for Windows and Mac