Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


kiwiace

41 posts

Geek


#123249 30-Jun-2013 20:29
Send private message

just struggling to replace an old UHF aerial that was working but slowly died of rust (channels dropped off gradually). before that it was working well with a masthead amp and a cable run to the tivo.

I have a cheap jaycar replacement aerial up, pointing about the same way (and facing the same way up, I think...)

It needed an f-connector cable (didn't have one), so I chopped the end of our unused sky cable, and used that for the short run to the kingsray uhf amplifier

I think it is screwed on OK (the f connector), and I stripped the other end of the cable and attached to the Kingsray amp OK. but I'm getting nothing. (ie tivo won't find any channels). tried realigning and fiddling with connections. Thinking about it now, I may have the gain on the masthead amp set too high (but tried turning amp power off, still nothing).

Starting to look like a "good marks for trying but time to call the experts" ... but anyone got any obvious tips/solutions? thanks heaps!

(I suppose it could possibly be the kingsray that failed in the storm somehow... in which case I could try f-connecting the current output of that amp straight to the uhf aerial, if I don't need an amp anyway)




Create new topic
 
 
 

Affiliate link: Looking at switching to a new broadband provider?
B1GGLZ
1960 posts

Uber Geek


  #847590 1-Jul-2013 08:54
Send private message

Turning the amp power off will result in no signal at all as it effectively blocks any signal passing thu the amp. The power must be connected to pass and/or amplify any signal from the antenna.
Check all your connections.
What sort of co-ax runs from the amp to the Tivo? You may need a run of new rg6.
Unlikely the gain at max would be the problem.
First thing to try is run the co-ax (preferably new rg6) direct from the antenna to the Tivo i.e. bypass the amp. If that results in more signal strength being needed then investigate the amp.
If all that fails get in a Pro.

Skolink
1081 posts

Uber Geek


  #847984 1-Jul-2013 23:24
Send private message

I tried one of those cheap Jaycar X-Yagi type aerials and it was hopeless. I took it back for a refund. A decent Yagi will cost double ($120) but it may save you alot of frustration (esp later when the Jaycar one falls to pieces).

 
 
 
 


kiwiace

41 posts

Geek


  #850231 6-Jul-2013 18:53
Send private message

Thanks everyone.  Hard to get up and work on it (since working all daylight hours, plus windy wet roof). but today have tried fiddling with balun, taking kingsray out of the equation, realigning antenna - tivo still finding nothing.  95% sure that the original problem was with the antenna (it was very rusty and most of the channels disappeared for good once I went up and touched the rusty bits in the old balun).

So I tend to blame the jaycar antenna. I might try rigging the balun from it onto the old antenna (which was very similar shape, slightly longer) and wiring it back into the kingsray. otherwise its the professionals 

B1GGLZ
1960 posts

Uber Geek


  #850237 6-Jul-2013 19:20
Send private message

It could of course be the Tivo that died?
Might pay to check it too.
Can you try it somewhere else in a known good location.
A friend's or relative's house perhaps?
Or try another STB or TV in your house?

Dratsab
3586 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #850271 6-Jul-2013 22:01
Send private message

Have you tried checking (with a meter) to make sure there's no shorts anywhere in your cabling joints?

kiwiace

41 posts

Geek


  #850439 7-Jul-2013 14:56
Send private message

thanks all - I think meters and things are going beyond my (near zero) skill level, so I am trying to call a tech. unless someone on here has the right sort of gear and would like to come and have a go in hataitai (happy to pay something fair)

cheers

Create new topic




News »

Slingshot offering ugly-modem to help reduce e-waste in New Zealand
Posted 30-Sep-2020 16:01


AWS launches new edge location in New Zealand
Posted 30-Sep-2020 15:35


Amazon introduces new Echo devices
Posted 25-Sep-2020 11:56


Mad Catz introduces new S.T.R.I.K.E. 13 Mechanical Gaming Keyboard
Posted 25-Sep-2020 11:34


Vodafone NZ upgrades international submarine network
Posted 25-Sep-2020 09:09


Jabra announces wireless noise-cancelling airbuds, upgrade existing model
Posted 24-Sep-2020 14:43


Nokia 3.4 to be available in New Zealand
Posted 24-Sep-2020 14:34


HP announces new HP ENVY laptops aimed at content creators
Posted 24-Sep-2020 14:02


Logitech introduce MX Anywhere 3
Posted 21-Sep-2020 21:17


Countdown unveils contactless shopping with new Scan&Go tech
Posted 21-Sep-2020 09:48


HP unveils new innovations for businesses adapting to rapidly evolving workstyles and workforces
Posted 17-Sep-2020 15:36


GoPro launches new HERO9 Black camera
Posted 17-Sep-2020 09:45


Telecommunications industry launches new 5G Facts website
Posted 17-Sep-2020 07:56


New Zealand ranks 3rd in world in GSMA index
Posted 15-Sep-2020 10:13


Trend Micro Security Suite adds web monitoring to prevent identity theft
Posted 14-Sep-2020 15:37



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.