Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




1305 posts

Uber Geek
+1 received by user: 117


Topic # 182574 21-Oct-2015 22:34
Send private message

Hey all,

I am having some problems with my Internet connectivity - some sites don't load, such as trademe.co.nz and live.com (so national and international), and I get timeouts when running tracert's.  I have rebooted by router, and even the ONT (I am on UFB), but no change.

This occurs across multiple devices, iPad, Windows, OSX, and across multiple DNS servers (Unblock and Bigpipe).

Here is a tracert to live.com:

Tracing route to live.com [65.55.206.154]
over a maximum of 30 hops:

  1     5 ms     3 ms     2 ms  192.168.2.1
  2     3 ms     3 ms     4 ms  210.54.39.129
  3     *        *        *     Request timed out.
  4     2 ms     5 ms     6 ms  g7-2-8-201.akbr6.global-gateway.net.nz [122.56.1
18.65]
  5     9 ms     6 ms     4 ms  ae5-2.akbr7.global-gateway.net.nz [210.55.202.21
3]
  6    30 ms    27 ms    29 ms  xe7-0-2.sgbr3.global-gateway.net.nz [202.50.232.
10]
  7    28 ms    34 ms    26 ms  ae7-10.sebr4.global-gateway.net.nz [122.56.127.2
14]
  8    28 ms    28 ms    31 ms  ae3-0.syd-96cbe-1b.ntwk.msn.net [198.200.130.241
]
  9    28 ms    30 ms    29 ms  ae1-0.syd03-96cbe-1b.ntwk.msn.net [204.152.140.1
13]
 10   121 ms   121 ms   123 ms  ae6-0.hnl01-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.82.28
]
 11   167 ms   170 ms   169 ms  ae6-0.lax-96cbe-1b.ntwk.msn.net [191.234.81.43]

 12   170 ms   173 ms   168 ms  ae8-0.lax-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.84.28]

 13     *        *        *     Request timed out.
 14     *        *        *     Request timed out.
 15   215 ms   212 ms   213 ms  ae7-0.atb-96cbe-1b.ntwk.msn.net [204.152.141.110
]
 16   213 ms   212 ms   215 ms  ae2-0.atb-96cbe-1a.ntwk.msn.net [104.44.224.12]

 17   224 ms   226 ms   245 ms  ae9-0.was01-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.84.19
1]
 18   226 ms   226 ms   223 ms  ae1-0.was01-96cbe-1b.ntwk.msn.net [204.152.141.1
83]
 19   225 ms   224 ms   225 ms  ae4-0.blu-96c-1b.ntwk.msn.net [204.152.141.51]
 20   226 ms   223 ms   232 ms  ae18-0.blu-96c-1a.ntwk.msn.net [191.234.82.160]

 21     *        *        *     Request timed out.
 22     *        *        *     Request timed out.
 23     *        *        *     Request timed out.
 24     *        *        *     Request timed out.
 25     *        *        *     Request timed out.
 26     *        *        *     Request timed out.
 27     *        *        *     Request timed out.
 28     *        *        *     Request timed out.
 29     *        *        *     Request timed out.
 30     *        *        *     Request timed out.

Trace complete.

Any ideas? I am not an expert on reading this, but to me it looks like something is "down" or slow both on BigPipe and on the wider Internet?

BTW I have raised this with BigPipe, just curious to see if anyone else has problems.

View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
20057 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3733

Trusted
Subscriber

  Reply # 1410750 21-Oct-2015 22:42
Send private message

All good for me on vdsl.

C:\Users\OEM>tracert live.com

Tracing route to live.com [65.55.206.154]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  NF4V.INTERNET [192.168.1.2]
  2     6 ms     6 ms     6 ms  100.70.108.1
  3     *        *        *     Request timed out.
  4     *        *        *     Request timed out.
  5     6 ms     6 ms     6 ms  g1-3-3-548.akcr10.global-gateway.net.nz [122.56.
118.93]
  6     6 ms     6 ms     6 ms  ae0-10.tkbr12.global-gateway.net.nz [203.96.120.
105]
  7    29 ms    29 ms    30 ms  xe7-0-9.sebr3.global-gateway.net.nz [202.50.232.
254]
  8    29 ms    29 ms    29 ms  ae5-10.sebr4.global-gateway.net.nz [202.50.232.2
42]
  9    29 ms    30 ms    29 ms  ae3-0.syd-96cbe-1b.ntwk.msn.net [198.200.130.241
]
 10    29 ms    28 ms    29 ms  ae7-0.syd-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.84.170]

 11   101 ms   101 ms   108 ms  ae6-0.gum01-96cbe-1b.ntwk.msn.net [191.234.82.16
]
 12   102 ms   102 ms   101 ms  ae0-0.gum01-96cbe-1a.ntwk.msn.net [207.46.38.120
]
 13   192 ms   193 ms   192 ms  ae3-0.lax-96cbe-1b.ntwk.msn.net [191.234.81.37]

 14   192 ms   192 ms   192 ms  ae8-0.lax-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.84.28]

 15     *        *        *     Request timed out.
 16     *        *        *     Request timed out.
 17   236 ms   236 ms   236 ms  ae18-0.atb-96cbe-1b.ntwk.msn.net [104.44.224.182
]
 18   237 ms   236 ms   236 ms  ae2-0.atb-96cbe-1a.ntwk.msn.net [104.44.224.12]

 19   250 ms   250 ms   249 ms  ae9-0.was01-96cbe-1a.ntwk.msn.net [191.234.84.19
1]
 20   248 ms   248 ms   248 ms  ae1-0.was01-96cbe-1b.ntwk.msn.net [204.152.141.1
83]
 21   249 ms   249 ms   249 ms  ae4-0.blu-96c-1b.ntwk.msn.net [204.152.141.51]
 22     *        *

all * after 22 onwards. live.com goes to the outlook login page, trademe loads with kevin in the delorian and pirate bay is working.




Richard rich.ms

78 posts

Master Geek
+1 received by user: 6


  Reply # 1410752 21-Oct-2015 22:50
Send private message

Yep. I'm having the same sorts of issues too. In my case, nothing seems to be loading now. Just happened a few minutes ago. Just came here to check if anyone else was experiencing issues.

Happened to me a few days ago too. By the morning it was okay again.

Router / modem reboots don't seem to fix it. The DSL light does come on though.

For what it's worth, I'm in Bucklands Beach, Auckland.


 
 
 
 


53 posts

Master Geek
+1 received by user: 6


  Reply # 1410754 21-Oct-2015 22:55
Send private message

Been having issues as well. :(

6429 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1565


  Reply # 1410758 21-Oct-2015 23:08
Send private message

similar issues here too, started about 10-15 mins before this thread.  But when I disabled unblock-us and reverted back to Bigpipe DNS everything seemed to work fine, so it seem to be an unblock-us issue

Have you double checked you have DEFINITELY removed unblock-US DNS and reverted to Bigpipe DNS?  

203.96.123.1
203.96.123.2



78 posts

Master Geek
+1 received by user: 6


  Reply # 1410759 21-Oct-2015 23:27
Send private message

I thought this too. 

It started working when i removed the DNS settings for Unblock-Us for a while. But tried again just now (using Bagpipe DNS) and it's still not connecting. So, not so sure it is Unblock-US.

Will keep checking...


20057 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3733

Trusted
Subscriber

  Reply # 1410760 21-Oct-2015 23:31
Send private message

flushed your resolver cache?

Tracert to live.com looked prettymuch the same as mine, but that redirects all sorts of places before loading so could be something else that unblockus were taking over and they are having issues.




Richard rich.ms

78 posts

Master Geek
+1 received by user: 6


  Reply # 1410762 21-Oct-2015 23:37
Send private message

Ok, scrub that. I think it is the unblock-us DNS. Was just taking time to pick up the bigpipe dns when I tried it again.

Just been back and forth between unblock-us and bigpipe dns's and unblock-us dns is the culprit as far as i can see. I'm on the bigpipe dns's as I type this...


Update
There's just been a posting in the Unblock-Us support section. There's an issue at their end:
https://support.unblock-us.com/customer/en/portal/articles/2168719-open-issues-with-australian-and-new-zealand-dns


65 posts

Master Geek
+1 received by user: 16


  Reply # 1410768 22-Oct-2015 00:25
Send private message

Having issues here as well. latency fluctuating abnormally usually 1, up to 30 within Auckland speedtest, some sites take 200+ms within NZ hosting. Usually latency is under 30ms to aus.
Download and upload is also shocking relatively. from 206 down 207 up to 80 down 0.01 up (mb). No packet loss.

Spent the evening problem solving and came to the conclusion it is outside of our network. 
Bigpipe fibre 200/200 plan.
Something is definitely up. Testing to Sydney vpn usually has ping <30. Sitting at 320<.
Not DNS

Tested Bigpipe, Spark and google DNS

1255 posts

Uber Geek
+1 received by user: 435


  Reply # 1410769 22-Oct-2015 00:29
Send private message

For those on fibre, can you post what model type your ONT is? It's printed on the front of your ONT, under the words Optical Network Terminal.

65 posts

Master Geek
+1 received by user: 16


  Reply # 1410771 22-Oct-2015 00:43
Send private message

Model type 200 by the looks of it.

I also understand chorus was planing to do some work in the coming days in Auckland? Maybe that is related.

2 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1410802 22-Oct-2015 08:09
Send private message

Same here, can't load random website since yesterday.
Also, SSH from remote machine is unstable.

1225 posts

Uber Geek
+1 received by user: 54


  Reply # 1410806 22-Oct-2015 08:13
Send private message

I've been having latency issues (causing terrible lag in my shell sessions) for a few weeks now:

 

Tracing route to online.net [62.210.16.2]

 

over a maximum of 30 hops:

 

 

1 1 ms 1 ms 1 ms Broadcom.Home [192.168.1.1]

 

2 20 ms 19 ms 21 ms 100.70.28.1

 

3 * * * Request timed out.

 

4 * * * Request timed out.

 

5 19 ms 22 ms 19 ms g7-2-8-201.akbr6.global-gateway.net.nz [122.56.118.65]

 

6 22 ms 18 ms 21 ms ae5-2.akbr7.global-gateway.net.nz [210.55.202.213]

 

7 43 ms 43 ms 47 ms xe7-0-2.sgbr3.global-gateway.net.nz [202.50.232.10]

 

8 44 ms 43 ms 45 ms ae2-10.sgbr4.global-gateway.net.nz [202.50.232.246]

 

9 44 ms 45 ms 44 ms ae-3.a04.sydnau03.au.ra.gin.ntt.net [103.13.80.125]

 

10 44 ms 43 ms 43 ms ae-3.r05.sydnau01.au.bb.gin.ntt.net [202.68.64.124]

 

11 157 ms 157 ms 157 ms ae-8.r20.tokyjp05.jp.bb.gin.ntt.net [129.250.3.76]

 

12 157 ms 157 ms 157 ms ae-3.r30.tokyjp05.jp.bb.gin.ntt.net [129.250.7.70]

 

13 224 ms 212 ms 212 ms ae-3.r23.tkokhk01.hk.bb.gin.ntt.net [129.250.3.89]

 

14 209 ms 210 ms 210 ms ae-8.r00.tkokhk01.hk.bb.gin.ntt.net [129.250.5.83]

 

15 282 ms 281 ms 281 ms ix-24-0.tcore1.HK2-Hong-Kong.as6453.net [180.87.112.153]

 

16 400 ms 397 ms 401 ms if-7-2.thar1.HK2-Hong-Kong.as6453.net [180.87.112.142]

 

17 382 ms 381 ms 381 ms if-3-2.tcore2.SVW-Singapore.as6453.net [180.87.163.26]

 

18 368 ms 369 ms 364 ms if-10-2.tcore1.MLV-Mumbai.as6453.net [180.87.15.146]

 

19 399 ms 391 ms 386 ms if-9-5.tcore1.WYN-Marseille.as6453.net [80.231.217.17]

 

20 391 ms 397 ms 396 ms if-8-1600.tcore1.PYE-Paris.as6453.net [80.231.217.6]

 

21 369 ms 367 ms 363 ms if-2-2.tcore1.PVU-Paris.as6453.net [80.231.154.17]

 

22 371 ms 365 ms 367 ms if-34-2.thar1.VI8-Vitry-Sur-Seine.as6453.net [80.231.153.58]

 

23 379 ms 383 ms 376 ms 5.23.24.6

 

24 382 ms 465 ms 382 ms 45x-s44-2-a9k1.dc3.poneytelecom.eu [195.154.1.105]

 

25 388 ms 382 ms 382 ms online.net [62.210.16.2]

 

 

Trace complete.




rm *
Sick of your ISP? Get a $20 credit when you try Bigpipe via this link. wink


2 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1410808 22-Oct-2015 08:19
Send private message

SSH just drop out straight away for me.

44 posts

Geek
+1 received by user: 2


Reply # 1410811 22-Oct-2015 08:28
Send private message

Same here, been having issues as well...



1305 posts

Uber Geek
+1 received by user: 117


  Reply # 1410814 22-Oct-2015 08:30
Send private message

If @BigPipe read this - I cannot reply to your emails about the service desk incident I raised, as my emails are not sending.

So:

1) I can read geekzone but not post
2) I can receive emails but not send
3) Most sites load the home page, but often get no further

This is the same as yesterday

 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Intel introduces new 8th Generation processors
Posted 21-Aug-2017 19:02


Trend Micro launches Home Network Security
Posted 21-Aug-2017 18:38


Avondale College students at top of Microsoft Office Specialist World Championship
Posted 21-Aug-2017 14:11


Garmin introduces inReach SE+ and inReach Explorer+
Posted 21-Aug-2017 14:05


Public Wi-Fi plus cloud file sharing
Posted 18-Aug-2017 11:20


D-Link NZ launches professional Wireless AC Wave 2 Access Point for businesses
Posted 17-Aug-2017 19:25


Garmin introduces the Rino 700 five-watt two-way handheld radio
Posted 17-Aug-2017 19:04


Garmin announces the Foretrex 601 and Foretrex 701 Ballistic Edition for outdoor and tactical use
Posted 17-Aug-2017 19:02


Brightstar announces new distribution partnership with Samsung Knox platform in Australia
Posted 17-Aug-2017 17:07


Free gig-enabled WiFi network extends across Dunedin
Posted 17-Aug-2017 17:04


Samsung expands with connect Gear S3 Frontier
Posted 17-Aug-2017 15:55


Fact-checking Southern Cross Next cable is fastest to USA
Posted 17-Aug-2017 13:57


Thurrott says Microsoft Surface is dead last for reliability
Posted 16-Aug-2017 15:19


LibreOffice 5.4 works better with Microsoft Office files
Posted 16-Aug-2017 13:32


Certus launches Cognition
Posted 14-Aug-2017 09:31



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.