Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




10 posts

Wannabe Geek


Topic # 225644 28-Nov-2017 13:10
quote this post

Hi,

 

I have a problem with my new Bigpipe connection. I will get an intermittent issue where I lose full internet connectivity and cannot browse or connect to any (or most) webpages.

 

Sometimes this fixes itself after an unspecified amount of time, other times I have to reboot the router (HG659). My PC is connected directly to the router via Ethernet (1.0Gbps), and the router confirms that there is 1000 Mbps full duplex rate to the ONT. The firewall level is set to 'Low'.

 

I suspect it a problem with DNS, although when I changed from Bigpipe's default DNS servers to Google public DNS I think the same problem occasionally occurred.

 

 

 

I have also paid for a static IP address, if that's relevant.

 

 

 

Any help or suggestions would be appreciated.

 

Thanks.


Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
103 posts

Master Geek
+1 received by user: 28


  Reply # 1908995 28-Nov-2017 13:19
Send private message quote this post

You're not alone. I recall having intermittent issues a while ago but it's been fine recently.  that said, I can't remember what DNS servers I'm using at the moment. I was changing them daily for a bit while troubleshooting this.

 

Here are some other threads with issues:

 

I'm still suspicious there are gremlins in there somewhere but haven't personally had any issues since they evicted the IPv6 issue gremlin.


247 posts

Master Geek
+1 received by user: 20


  Reply # 1908999 28-Nov-2017 13:49
Send private message quote this post

I had a similar issue not long after I signed up which was resolved pretty quickly by BigPipe support. I needed a new static IP though.


 
 
 
 




10 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1909208 28-Nov-2017 21:02
quote this post

Ok thank you for the advice.

 

I have tried Google's DNS tonight and the issue still persists. I suspect I am best to raise this through BigPipe support?


905 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 218

Subscriber

  Reply # 1909295 29-Nov-2017 07:34
Send private message quote this post

I had the same problem when I was with Bigpipe, I ended up switching to Google's DNS and the problem went away although it added a bit of a delay to queries. I've since switched to 2degrees and have no DNS issues anymore.


88 posts

Master Geek
+1 received by user: 18


  Reply # 1909318 29-Nov-2017 09:07
Send private message quote this post

I've not had any issues at this stage - with a static IP. I do know of someone who had similar issues, BigPipe supplied them a new Static IP and the problem went away. 


1285 posts

Uber Geek
+1 received by user: 316


  Reply # 1909323 29-Nov-2017 09:16
Send private message quote this post

Have you lodged a support request with Bigpipe?

 

Geekzone isn't an official support channel.


103 posts

Master Geek
+1 received by user: 28


  Reply # 1909324 29-Nov-2017 09:17
Send private message quote this post

caminham:

 

You're not alone. I recall having intermittent issues a while ago but it's been fine recently.  that said, I can't remember what DNS servers I'm using at the moment. I was changing them daily for a bit while troubleshooting this.

 

 

I checked my router last night and I've been running fine on BigPipe's DNS since June. 




10 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1910791 29-Nov-2017 23:05
quote this post

Unfortunately my spare Mikrotik doesn't support PPP so I can't use that to test.

 

I've created a ticket with BigPipe and they're looking into it smile

 

Will let you know of the outcome if anyone's interested. Thanks for the suggestions and comments.


1211 posts

Uber Geek
+1 received by user: 147


  Reply # 1910849 30-Nov-2017 08:28
Send private message quote this post

Vault:

 

Unfortunately my spare Mikrotik doesn't support PPP so I can't use that to test.

 

I've created a ticket with BigPipe and they're looking into it smile

 

Will let you know of the outcome if anyone's interested. Thanks for the suggestions and comments.

 

 

 

 

Really? - which mikrotik doesn't support it?


Go Hawks!
793 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 32

Trusted
Subscriber

  Reply # 1910857 30-Nov-2017 09:03
Send private message quote this post

Just to chime in - I had the same issues (I run my own DNS server at home, which forwards onto BigPipe's DNS) - switching to google's DNS "fixed" the issue for a short period of time, but the ultimate fix was that BigPipe needed to change my fixed IP.  Since then, it's been rock solid.

 

Hopefully by now you should have had a response from BigPipe.

 

Cheerio!


905 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 218

Subscriber

  Reply # 1911502 1-Dec-2017 10:11
4 people support this post
Send private message quote this post

Does anyone know why changing the customer's fixed IP would fix the issue? I'm just curious about the technical reason for it.


Abo

72 posts

Master Geek
+1 received by user: 15


  Reply # 1911813 1-Dec-2017 20:22
Send private message quote this post

There has been issues for years with bigpipes dns servers, not really sure why as they aren't hard to run. Workaround is always to use different dns servers (google etc) and the issue will go away. (non static ip here)

 

 

I had a new connection in a different city completly and within a couple of days ran into the dns issues again lol

 

 

Anyway...

 

 

if you change your dns servers and the issue still persists then it's likely not related to bigpipe dns.

 

 

It could be an issue with the modem and windows 10 potentially - trash modems e.g technicolour had large issues with w10 and dns. Fix was to replace it with something else.

 

 

There may be firmware updates that could help



10 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1912002 2-Dec-2017 15:39
quote this post

BigPipe have given me a new IP address and this has fixed the issue. To clarify, it is nothing to do with their DNS servers - the problem happened on Google's as well.

 

 

 

I'm very impressed that BigPipe got this resolved so quickly, so kudos to them.

 

 

 

This thread can now be closed.




10 posts

Wannabe Geek


  Reply # 1912004 2-Dec-2017 15:42
quote this post

nitrotech:

 

Vault:

 

Unfortunately my spare Mikrotik doesn't support PPP so I can't use that to test.

 

I've created a ticket with BigPipe and they're looking into it smile

 

Will let you know of the outcome if anyone's interested. Thanks for the suggestions and comments.

 

 

 

 

Really? - which mikrotik doesn't support it?

 

 

RB2011L


114 posts

Master Geek
+1 received by user: 34

Subscriber

  Reply # 1915680 9-Dec-2017 14:55
Send private message quote this post

I ran into the same issue last week. Bigpipe switched my IP yesterday, and unfortunately the issue has gotten even worse on the new IP. I have multiple sites I'm unable to connect to (connection reset), and even more DNS issues than before. This is incredibly frustrating to say the least. I'm replying back to them now to have it switched again. I've been extremely happy with them for years now, so hopefully this can be resolved quickly. 


 1 | 2
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

New Zealand government to create digital advisory group
Posted 16-Dec-2017 08:47


Australia datum changes means whole country moving 1.8 metres north-east
Posted 16-Dec-2017 08:39


UAV Traffic Management Trial launching today in New Zealand
Posted 12-Dec-2017 16:06


UFB connections pass 460,000
Posted 11-Dec-2017 11:26


The Warehouse Group to adopt IBM Cloud to support digital transformation
Posted 11-Dec-2017 11:22


Dimension Data peeks into digital business 2018
Posted 11-Dec-2017 10:55


2018 Cyber Security Predictions
Posted 7-Dec-2017 14:55


Global Govtech Accelerator to drive public sector innovation in Wellington
Posted 7-Dec-2017 11:21


Stuff Pix media strategy a new direction
Posted 7-Dec-2017 09:37


Digital transformation is dead
Posted 7-Dec-2017 09:31


Fake news and cyber security
Posted 7-Dec-2017 09:27


Dimension Data New Zealand strengthens cybersecurity practice
Posted 5-Dec-2017 20:27


Epson NZ launches new Expression Premium Photo range
Posted 5-Dec-2017 20:26


Eventbrite and Twickets launch integration partnership in Australia and New Zealand
Posted 5-Dec-2017 20:23


New Fujifilm macro lens lands in New Zealand
Posted 5-Dec-2017 20:16



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.