Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


No4



12 posts

Geek
+1 received by user: 1


# 136771 8-Dec-2013 16:21
Send private message

I switched from Orcon wholesale to Telecom VDSL Ultra last month (location Beach Haven, about 2km from the exchange and 400m from the cabinet).  The changeover was 3 weeks ago.  I already had a master splitter and have been running my ADSL on a dedicated cat 5 line for years so internal wiring isn't a problem.  

ADSL speeds have been 13-14 MBit down and 1 up since we changed to wholesale after cabinetisation, although there have been slow spots of about 6-7 (remember when that was fantastically fast?).

Initial VDSL speeds were 13.7 down and 9.7 up with a latency of around 35, which was ok.  I've left it a few weeks but it has never wavered (points for consistency at least).  At least the latency has dropped down to 5ms which is great.

I logged into the modem and found the following stats:

Bearers generic info DS US
Payload rate [Kbps]: 37522 10351
Attenuation [dB]:       12.4   26.4
Margins [dB]:             12.3   18.4
Output power [dBm]:   13.5   -0.4

Number of bearers: 1
Bearer 0                  DS   US
INP [DMT symbols]:  0.00 0.00
Delay [ms]:             0.00 0.00 
Depth []:                1     0.00
R:                          0     0

From my reading on the subject this is now on the optimum DLM profile and I would have expected download speeds of about twice what I'm receiving, if not more.  Is my understanding correct on this and if so, just how long does it take?  Should I be hassling tech support about this yet?

Ryan

Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
5649 posts

Uber Geek
+1 received by user: 262

Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

  # 947514 8-Dec-2013 16:21
Send private message

Hello... Our robot found some keywords in your post, so here is an automated reply with some important things to note regarding broadband speeds.

 



 

If you are posting regarding DSL speeds please check that

 



 

- you have reset your modem and router

 


 

- your PC (or other PCs in your LAN) is not downloading large files when you are testing

 

- you are not being throttled by your ISP due to going over the monthly cap

 


 

- your tests are always done on an ethernet connection to the router - do not use wireless for testing

 


 

- you read this topic and follow the instructions there.

 



 

Make sure you provide information for other users to help you. If you have not already done it, please EDIT your post and add this now:

 



 

- Your ISP and plan

 


 

- Type of connection (ADSL, ADSL2, VDSL)

 


 

- Your modem DSL stats (do not worry about posting Speedtest, we need sync rate, attenuation and noise margin)

 


 

- Your general location (or street)

 


 

- If you are rural or urban

 


 

- If you know your connection is to an exchange, cabinet or conklin

 


 

- If your connection is to a ULL or wholesale service

 


 

- If you have done an isolation test as per the link above

 



 

Most of the problems with speed are likely to be related to internal wiring issues. Read this discussion to find out more about this. Your ISP is not intentionally slowing you down today (unless you are on a managed plan). Also if this is the school holidays it's likely you will notice slower than usual speed due to more users online.

 



 

A master splitter is required for VDSL2 and in most cases will improve speeds on DSL connections. Regular disconnections can be a monitored alarm or a set top box trying to connect. If there's an alarm connected to your line even if you don't have an alarm contract it may still try to connect so it's worth checking.

 



 

I recommend you read these two blog posts:

 



 

- Is your premises phone wiring impacting your broadband performance? (very technical)

 


 

- Are you receiving a substandard ULL ADSL2+ connection from your ISP?




I am the Geekzone Robot and I am here to help. I am from the Internet. I do not interact. Do not expect other replies from me.



19282 posts

Uber Geek
+1 received by user: 2600
Inactive user


  # 947526 8-Dec-2013 16:26
Send private message

Cause you are 400 meters from the cabinet it does not really mean much as the copper could still back track before it gets to your house,

 
 
 
 


702 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 260

Trusted
Spark NZ

  # 947540 8-Dec-2013 17:01
Send private message

How are you measuring your speed?




My views are my own, and may not necessarily represent those of my employer.

5421 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1876


  # 947557 8-Dec-2013 17:28
Send private message

37000 Kb/s is nothing to sneeze at.

How are you getting the 13.7 Mb/s value?

27781 posts

Uber Geek
+1 received by user: 7269

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 947560 8-Dec-2013 17:34
Send private message

Your sync rate looks OK.

I'll assume from your speed you're possibly testing via WiFi. If this is the case I expect you'll see a significant increase testing via Ethernet.


No4



12 posts

Geek
+1 received by user: 1


  # 947620 8-Dec-2013 20:02
Send private message

I use speedtest.net (the Orcon or Telecom variants produce the same results) and have a log going back a number of years.  I always check that nothing else of note is running and run a pair of tests.  If I test directly from the modem (in full bridge mode) rather than the router (TP-Link WR1043ND running Gargoyle), again the results are consistent - remarkably so now.  The results log graph is pretty much a flat line.

5421 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1876


  # 947624 8-Dec-2013 20:14
Send private message

To a local speedtest server?

Connected via WiFi?

27781 posts

Uber Geek
+1 received by user: 7269

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 947657 8-Dec-2013 21:11
Send private message

As mentioned above your your DSL sync rates look fine. For all intent purposes looking at those stats above there is no issue, however you're not providing answers to the questions people are asking you.

You still haven't answered how you're connecting. If you're testing via WiFi please post your test results taken via an Ethernet connection. The server you're connecting to is also relevant.

Speedtest results via WiFi are about as relevant to this thread as what you had for dinner last night. Testing should never be done via WiFi.








19282 posts

Uber Geek
+1 received by user: 2600
Inactive user


  # 947658 8-Dec-2013 21:16
Send private message

Tests over WIFI should not be done,

No4



12 posts

Geek
+1 received by user: 1


  # 947659 8-Dec-2013 21:19
Send private message

Sorry, been tied up elsewhere.  All my testing is done via ethernet - I know about the usefulness of wifi :), only the ipad uses it.

And speedtest target is always the nearest one, selected by ping, hosted by Telecom.

A fresh test on Telecom's speedtest is 5ms, 13.74 down, 9.72 up.

Reading back I should also mention that when the vdsl was installed the tech did replace the existing splitter with a new one, and was happy with the results.

I'm pretty happy with the sync rate as well, I'm just puzzled why it hasn't turned into real speed.

27781 posts

Uber Geek
+1 received by user: 7269

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 947667 8-Dec-2013 21:30
Send private message

What speed do you get using the Telecom modem as a router? You've only mentioned two different scenarios, both of which seem to be using the modem as a bridge.

No4



12 posts

Geek
+1 received by user: 1


  # 947671 8-Dec-2013 21:35
Send private message

I have not tested the TG589 as a router, only in bridge mode. The previous modem was a Draytek V120 in bridge mode and I had the router set up with everything wired too it so put the vdsl modem straight into bridge mode also (She Who Must Be Obeyed was already antsy at the downtime over the switchover as it was). I've read on GZ about others who have used the TG589 in bridge mode without any apparent speed limiting side effect so I would expect that to be the root cause.

27781 posts

Uber Geek
+1 received by user: 7269

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 947672 8-Dec-2013 21:39
Send private message

Their is nothing wrong with bridge mode on the devices, but when your sync rate is perfect and you're seeing speed issues the main area to look is your setup.



1601 posts

Uber Geek
+1 received by user: 645


  # 947677 8-Dec-2013 21:58
Send private message

Did you try speedtest.telecom.co.nz? Sometimes speedtest.net will report a lower speed for me, the telecom one is always fast.

5421 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1876


  # 947679 8-Dec-2013 22:05
Send private message

Check for an ethernet port locked to 10Mb/s full duplex - looks to be about the speed you are seeing.

 1 | 2
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

HPE to acquire supercomputing leader Cray
Posted 20-May-2019 11:07


Techweek starting around NZ today
Posted 20-May-2019 09:52


Porirua City Council first to adopt new council software solution Datascape
Posted 15-May-2019 12:00


New survey provides insight into schools' technology challenges and plans
Posted 15-May-2019 09:30


Apple Music now available on Alexa devices in Australia and New Zealand
Posted 15-May-2019 09:11


Make a stand against cyberbullying this Pink Shirt Day
Posted 14-May-2019 20:23


Samsung first TV manufacturer to launch the Apple TV App and Airplay 2
Posted 14-May-2019 20:11


Vodafone New Zealand sold
Posted 14-May-2019 07:25


Kordia boosts cloud performance with locally-hosted Microsoft Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 10:25


Microsoft Azure ExpressRoute in New Zealand opens up faster, more secure internet for Kiwi businesses
Posted 8-May-2019 09:39


Vocus Communications to deliver Microsoft Azure Cloud Solutions through Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 09:25


Independent NZ feature film #statusPending to premiere during WLG-X
Posted 6-May-2019 22:13


The ultimate dog photoshoot with Nokia 9 PureView #ForgottenDogsofInstagram
Posted 6-May-2019 09:41


Nokia 9 PureView available in New Zealand
Posted 6-May-2019 09:06


Motorola Solutions joins local partners to deliver advanced communications network in New Zealand
Posted 30-Apr-2019 21:50



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.