Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

Topic # 150051 9-Jul-2014 20:24
Send private message

A while ago I moved my parents email over from Google Apps to Outlook.com. They have a custom domain, and while Google Apps was OK, they prefer to use Outlook as a mail client, and IMAP is just slow and clunky in Outlook.

They've been on Outlook.com for maybe close to a year now, but are having issues sending emails with attachments. Whenever they try and send an email with anything but the smallest attachment, Outlook reports the following error:



The weird thing tho, is that the email usually does send, often with some of the attachments (if small). Outlook will continue indefinitely to resend the email until it's deleted from the Outbox, so the recipient gets a number of copies of the email with no or partial attachments.

I've been trying to work out what is causing the problem, and basically have it down to either the modem/router or the ISP. If I setup the account on another PC on the same network, same error. If I setup the account on a PC off their network, it works fine. Even if I setup a brand new user account in the domain management console thing, once setup in Outlook inside their network, the attachment problem appears.

It's seems like something is interrupting the connecting while the mail is sending, but I cannot this/work out what. They have no other issues with their internet connection.

Anyone have any ideas why this might be happening, or what might be done to fix it?




Twitter: ajobbins


Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2


Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086009 9-Jul-2014 20:25
Send private message

Additional:

 

They are on Telecom ADSL using the supplied Technicolor TG582n router. Their main PC is next to plugged directly into the router (not wireless)




Twitter: ajobbins


21019 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4155

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086014 9-Jul-2014 20:45
Send private message

Seems weird. Ive only seen problems like that with BS "internet security" software tampering with outgoing mail connections to add their branding for advertising.




Richard rich.ms

2730 posts

Uber Geek
+1 received by user: 430


  Reply # 1086030 9-Jul-2014 21:03
Send private message

I can't help with a solution, except to say our business email uses outlook.com but with our own domain name. The email address is along the lines of abcd@wxyz.co.nz using xtra as our ISP.  We're running Outlook as the email client on the computers and we have no issues at all.

I find outlook.com good to use.




Sony Xperia X running Sailfish
Jolla C
Nokia N1
Dell Inspiron 14z i5




Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086291 10-Jul-2014 10:56
Send private message

richms: Seems weird. I've only seen problems like that with BS "internet security" software tampering with outgoing mail connections to add their branding for advertising.


There is none of that. I set their PC up for them and they only use Microsoft Security Essentials for malware protection. Additionally, my account is the only one set as an administrator, so they can't install any software without my admin password (which they don't have).




Twitter: ajobbins




Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086294 10-Jul-2014 10:57
Send private message

Technofreak: I can't help with a solution, except to say our business email uses outlook.com but with our own domain name. The email address is along the lines of abcd@wxyz.co.nz using xtra as our ISP.  We're running Outlook as the email client on the computers and we have no issues at all.

I find outlook.com good to use.


Yes they are using their own domain also. Which modem/router do you use? Wonder if it's something to do with that rather than the ISP




Twitter: ajobbins


3171 posts

Uber Geek
+1 received by user: 586

Trusted

  Reply # 1086300 10-Jul-2014 11:08
Send private message

This probably isnt the solution, but if they have a slow upload speed, try increasing the timeout on the account settings advanced tab.
There used to be an issue with outlook giving up and throwing up funny messages when it took too long to send an email, even though the email was still being uploaded




Ray Taylor
Taylor Broadband (rural hawkes bay)
www.ruralkiwi.com

There is no place like localhost
For my general guide to extending your wireless network Click Here




2730 posts

Uber Geek
+1 received by user: 430


  Reply # 1086303 10-Jul-2014 11:12
Send private message

We have a Linksys WAG 200G.

I think Ray might  be onto something with the time out.




Sony Xperia X running Sailfish
Jolla C
Nokia N1
Dell Inspiron 14z i5




Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086314 10-Jul-2014 11:24
Send private message

raytaylor: This probably isnt the solution, but if they have a slow upload speed, try increasing the timeout on the account settings advanced tab.
There used to be an issue with outlook giving up and throwing up funny messages when it took too long to send an email, even though the email was still being uploaded


We're talking maybe 10-15 seconds before it times out. I would have through Outlook would try a bit harder than that.

Also, don't think I can set the timeout, as it uses the outlook.com connector, there aren't really any settings you can tweak.

Also, works fine from another connection using same login credentials and same client (Outlook 2010)




Twitter: ajobbins


4808 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1491


  Reply # 1086315 10-Jul-2014 11:27
Send private message

MTU?

48 posts

Geek
+1 received by user: 29


  Reply # 1086324 10-Jul-2014 11:42
Send private message

Quick question, do they only have one account on their outlook? I've seen this with a customer who had multiple accounts. There is a reg key you can update to fix this. 

13919 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1754


  Reply # 1086350 10-Jul-2014 12:08
Send private message

Have you tried using another email client such as thunderbird to see if that makes a difference. That would rule out software. Using another computer on the same network could also help rule things out



Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086356 10-Jul-2014 12:10
Send private message

Stress: Quick question, do they only have one account on their outlook? I've seen this with a customer who had multiple accounts. There is a reg key you can update to fix this. 


Nope just the one account




Twitter: ajobbins




Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086358 10-Jul-2014 12:11
Send private message

mattwnz: Have you tried using another email client such as thunderbird to see if that makes a difference. That would rule out software. Using another computer on the same network could also help rule things out


The connector from Microsoft only works with Outlook. If I used another client (Like Thunderbird) then I would have to connect via another method (Like IMAP), so I am not sure the results of the test would be valid.

Already tried another PC on the same network. Same result.




Twitter: ajobbins


2452 posts

Uber Geek
+1 received by user: 659


  Reply # 1086383 10-Jul-2014 12:31
Send private message

ajobbins:
mattwnz: Have you tried using another email client such as thunderbird to see if that makes a difference. That would rule out software. Using another computer on the same network could also help rule things out


The connector from Microsoft only works with Outlook. If I used another client (Like Thunderbird) then I would have to connect via another method (Like IMAP), so I am not sure the results of the test would be valid.

Already tried another PC on the same network. Same result.


so then it's definitely network based... I'd say the slow internet speed/timeout might be your main problem then... what's their connection speed?

other possible solution is using a dropbox (etc,) link for the attachments instead?



Awesome
4793 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1060

Trusted
Subscriber

  Reply # 1086389 10-Jul-2014 12:44
Send private message

PhantomNVD: 
so then it's definitely network based... I'd say the slow internet speed/timeout might be your main problem then... what's their connection speed?



They are a fair way from the exchange, so this result is no worse than I would expect. They already have a master filter installed.

other possible solution is using a dropbox (etc,) link for the attachments instead?


Maybe. They do have Dropbox installed but aren't really that familiar with it. It would be easier (for them) if I would just get attachments working and sending as they should.




Twitter: ajobbins


 1 | 2
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

IBM leads Call for Code to use cloud, data, AI, blockchain for natural disaster relief
Posted 25-May-2018 14:12


New FUJIFILM X-T100 aims to do better job than smartphones
Posted 24-May-2018 20:17


Stuff takes 100% ownership of Stuff Fibre
Posted 24-May-2018 19:41


Exhibition to showcase digital artwork from across the globe
Posted 23-May-2018 16:44


Auckland tops list of most vulnerable cities in a zombie apocalypse
Posted 23-May-2018 12:52


ASB first bank in New Zealand to step out with Garmin Pay
Posted 23-May-2018 00:10


Umbrellar becomes Microsoft Cloud Solution Provider
Posted 22-May-2018 15:43


Three New Zealand projects shortlisted in IDC Asia Pacific Smart Cities Awards
Posted 22-May-2018 15:14


UpStarters - the New Zealand tech and innovation story
Posted 21-May-2018 09:55


Lightbox updates platform with new streaming options
Posted 17-May-2018 13:09


Norton Core router launches with high-performance, IoT security in New Zealand
Posted 16-May-2018 02:00


D-Link ANZ launches new 4G LTE Dual SIM M2M VPN Router
Posted 15-May-2018 19:30


New Panasonic LUMIX FT7 ideal for outdoor: waterproof, dustproof
Posted 15-May-2018 19:17


Ryanair Goes All-In on AWS
Posted 15-May-2018 19:14


Te Papa and EQC Minecraft Mod shakes up earthquake education
Posted 15-May-2018 19:12



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.