Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
1 | 2 | 3 | 4


420 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 2


  Reply # 216402 20-May-2009 17:18
Send private message

I have been watching the connection status of my trunk for close on four weeks now (since I first mentioned the issue) and the connection has been rock solid. No further disconnects at all since the VFX team did whatever they did!

Cheers Mike


3422 posts

Uber Geek
+1 received by user: 410

Trusted

  Reply # 223559 10-Jun-2009 12:16
Send private message

OK mine has been fine for a few weeks but dropped all trunks 30mins ago. Anyone else affected? This is damn embarrassing for our company and the fact that it suddenly stops working is causing a real annoyance with WXC. It used to be 100% perfect but it seems they are constantly changing settings at their end which causes it to drop for us users.





 
 
 
 




420 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 2


  Reply # 223583 10-Jun-2009 13:56
Send private message

Just checked the logs now and sure enough the VFX trunk is showing "Request Sent" from 20:20 9 June 2009 (i.e. last night). It has been very stable for some weeks now, but there have been comments in the VFX forum about trunk issues over the last couple of days.

Forcing a Trixbox reload has reset the connection and it has registered now. The real problem is that we have to manually check the registrations every day now and that is reducing the value proposition!

Interestingly, I never have to touch the 2Talk trunk. Its just always available!!!

Cheers Mike

27272 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6700

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  Reply # 223625 10-Jun-2009 15:14
Send private message

mruane: Just checked the logs now and sure enough the VFX trunk is showing "Request Sent" from 20:20 9 June 2009 (i.e. last night). It has been very stable for some weeks now, but there have been comments in the VFX forum about trunk issues over the last couple of days.

Forcing a Trixbox reload has reset the connection and it has registered now. The real problem is that we have to manually check the registrations every day now and that is reducing the value proposition!

Interestingly, I never have to touch the 2Talk trunk. Its just always available!!!

Cheers Mike


There was an outage of the VFX service last night that started around then and lasted for probably 30 mins or a bit longer. Seems that Asterisk didn't renew itself when VFX came back online.

Thetimeout issue actually occured to me last week as well. It's something that only seems to be affecting Asterisk connections - it's not affecting ATA's or other PBX software/hardware.



420 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 2


  Reply # 223913 11-Jun-2009 11:25
Send private message

@sbiddle. I have been thinking about whether a cron job could be created detect the status of the trunk connections and force a reset of Trixbox when the connections are not found. Unfortunately I have no idea how to do that, but it could be worth asking the question in the Trixbox forums. It is probably unreasonable to expect internet based services to always be available, but neither is constantly needing to check equipment.

There has to be a way to get the Trixbox to look after itself better in this scenario - eh?

Cheers Mike

873 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 56

Subscriber

  Reply # 223917 11-Jun-2009 11:41
Send private message

I noted that today when we had DVX issues at work problem went away very quickly (before I could contact anyone at WXC) but straight after it was resolved I found I couldn't ring my home VFX line until I SSH'd in and did a reload so wonder if that is related.

I've had more quirks with WXC in the past 2 months than in the previous two years.

3422 posts

Uber Geek
+1 received by user: 410

Trusted

  Reply # 223930 11-Jun-2009 12:35
Send private message

I may ask someone who works for WXC to post a trixbox config that won't keep dropping lines in light of what we all suspect is something that has changed on their end?





27272 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6700

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  Reply # 223942 11-Jun-2009 13:06
Send private message

Zeon: I may ask someone who works for WXC to post a trixbox config that won't keep dropping lines in light of what we all suspect is something that has changed on their end?


It's not so much something they've done at their end. It appears to be some sort of issue with Asterisk in general not succesfully re-registering. I've seen references elsewhere to Asterisk not wanting to play nicely with some SBC's.




3422 posts

Uber Geek
+1 received by user: 410

Trusted

  Reply # 223954 11-Jun-2009 13:34
Send private message

But what we can't understand is that is has been solid for 18months and over the last few months without any config changes we are suddenly running into these issues?





mjb

922 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 21

Trusted

  Reply # 224033 11-Jun-2009 15:47
Send private message

mruane: @sbiddle. I have been thinking about whether a cron job could be created detect the status of the trunk connections and force a reset of Trixbox when the connections are not found. Unfortunately I have no idea how to do that....


Should be really easy - I'm happy to write something for you, but I'd need to have an example 'failing' system to get some data from (just output of the appropriate asterisk command showing the trunk status will do).




contentsofsignaturemaysettleduringshipping


27272 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6700

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  Reply # 224040 11-Jun-2009 16:03
Send private message

Easiest way would be to simply do a



asterisk -rx "sip reload"



and set this up as a cron job every hour. While it won't fix the issue immediately when the disconnect occurs it would mean it would at least force a reload every hour which would fix the problem if the trunk was stuck on Registration Sent and not Registered.


mjb

922 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 21

Trusted

  Reply # 224087 11-Jun-2009 17:21
Send private message

sbiddle: Easiest way would be to simply do a



asterisk -rx "sip reload"



and set this up as a cron job every hour. While it won't fix the issue immediately when the disconnect occurs it would mean it would at least force a reload every hour which would fix the problem if the trunk was stuck on Registration Sent and not Registered.



Which is what I'd do, but I was going to write the code that sits above that deciding if the trunk state is worthy of a reload - that way it can run every 5-10 minutes :)




contentsofsignaturemaysettleduringshipping




420 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 2


  Reply # 224131 11-Jun-2009 19:30
Send private message

@mjb: that would be a very useful add-on I think. The Asterisk CLI has a SIP SHOW REGISTRY option that returns a list of all of the peers, which in my case is actually the trunks and one of the data items on each line is the State. Registered means we are good and Request Sent means we need a reload. So any line returned by that CLI call that indicates REQUEST SENT could be a trigger for a reload.

Does that help - or am I teaching grandma to suck eggs?

Cheers Mike

mjb

922 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 21

Trusted

  Reply # 224135 11-Jun-2009 19:39
Send private message

eggs and geriatrics, yes :)

when you get one of these situations, can you please post the output of sip show registry? (which is what I was hunting for in my brain when I mentioned it earlier... I wasn't able to check on my Asterisk box at the time.)

It's going to be fairly simple - just need the example text to test with.




contentsofsignaturemaysettleduringshipping




420 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 2


  Reply # 224166 11-Jun-2009 22:08
Send private message

Sure thing will do. You can see the output of that function on the web page PBX - PBX Settings - Admin - Tools - Asterisk Info - SIP Info (assuming Trixbox v2.6). The Sip Registry section at the top of the web page is precisely the data that is returned from the SIP SHOW REGISTRY CLI call.

In my case, when the VFX trunk was down, instead of "Registered" in the fourth field on each line I had "Request Sent". When it happens again I will grab the screen and send it to you.

PS: Thought this could be of interest also: http://bestof.nerdvittles.com/applications/phonegenie/ 

Cheers Mike


1 | 2 | 3 | 4
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Geekzone Live »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.