Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

# 165650 16-Feb-2015 12:43
Send private message

Since Yosemite came along, I have noticed that on occasion my iMac can take an absolute age to boot, sitting with a blank light grey screen for sometimes 2 or 3 minutes with no indication on screen whether it is doing anything at all....!

Is that usual?

The machine is quad core i7, 32 Gb RAM and has the Fusion Disk so is normally fairly fast.





Create new topic
1459 posts

Uber Geek
+1 received by user: 382


  # 1239972 16-Feb-2015 12:58
Send private message

It might be checking an external hard drive? You've mentioned these in previous
Posts

1245 posts

Uber Geek
+1 received by user: 137


  # 1239976 16-Feb-2015 12:59
Send private message

Check your start up drive in Preferences - set it to another one and back again

 
 
 
 




12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1239984 16-Feb-2015 13:09
Send private message

khull: Check your start up drive in Preferences - set it to another one and back again


It only shows Macintosh HD as an option.





1131 posts

Uber Geek
+1 received by user: 259


  # 1239989 16-Feb-2015 13:13
Send private message

I would just fresh install it from the internet.

5467 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1465

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 1239990 16-Feb-2015 13:13
Send private message

Did you upgrade to Yosemite or do a fresh install?

No issues on mine, boots in 10 seconds or less most of the time.   And mine is ooooold - 2011 MBA. 

Could be disk health, or something else hardware related.

SMC Reset should be your first stop.

278 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 40

Lifetime subscriber

  # 1240049 16-Feb-2015 14:20
One person supports this post
Send private message

Do i fresh install. Every upgrade i have done have resulted in slow disk performance which only got resolved after a fresh install

6557 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1278

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1240066 16-Feb-2015 14:45
Send private message

Geektastic: It only shows Macintosh HD as an option.

Is it selected (ie. is the text highlighted)?



12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1240634 17-Feb-2015 10:29
Send private message

Yes it is selected.

I think the instal was an App Store upgrade. It shipped with Mavericks I think.





1245 posts

Uber Geek
+1 received by user: 137


  # 1240675 17-Feb-2015 10:56
Send private message

Set it again in Preferences --> startup disk - select the boot drive and click "Restart..." . May not work in your case but worth a try



12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1240770 17-Feb-2015 12:30
Send private message

I'm trying to create a bootable drive but the process strays into areas that are a bit tech for me, like using the Terminal commands etc.

I am surprised Apple did not make it a more simple exercise than this.





5467 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1465

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 1240790 17-Feb-2015 12:44
Send private message

Please do an SMC Reset before you do anything else.  It fixes tons of hardware/firmware related issues.  At least if it's done and you're still having problems you can rule it out but it's so quick and easy and fixes so much it's mad not to try it.

http://support.apple.com/en-nz/HT201295



12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1242203 19-Feb-2015 11:35
Send private message

So I did the SMC, which seemed to make little difference (although pulling the plug out for 15 seconds is at least simple and easy!!).

I then re-installed Yosemite having found step by step instructions for making a bootable thingy from my handy USB stick. Worked fine and I have to say it is much faster now than it was. Still in my recollection slower than Mavericks was though.





13899 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6647

Trusted
Subscriber

  # 1242214 19-Feb-2015 11:39
Send private message

I get the Grey screen and small progress bar that is there for about 30 seconds then it moves on, it takes about a minute to boot. My big issue is with the spinning ball which I am getting in increasing frequency.




Mike
Retired IT Manager. 
The views stated in my posts are my personal views and not that of any other organisation.

 

Using empathy takes no energy and can gain so much. Try it.

 

 




12738 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4243

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1242219 19-Feb-2015 11:45
Send private message

KiwiNZ: I get the Grey screen and small progress bar that is there for about 30 seconds then it moves on, it takes about a minute to boot. My big issue is with the spinning ball which I am getting in increasing frequency.


No spinning ball yet but otherwise the same. Not sure where that silly progress bar suddenly came from. Cant see a point for that - it has never been there before.





Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

HPE to acquire supercomputing leader Cray
Posted 20-May-2019 11:07


Techweek starting around NZ today
Posted 20-May-2019 09:52


Porirua City Council first to adopt new council software solution Datascape
Posted 15-May-2019 12:00


New survey provides insight into schools' technology challenges and plans
Posted 15-May-2019 09:30


Apple Music now available on Alexa devices in Australia and New Zealand
Posted 15-May-2019 09:11


Make a stand against cyberbullying this Pink Shirt Day
Posted 14-May-2019 20:23


Samsung first TV manufacturer to launch the Apple TV App and Airplay 2
Posted 14-May-2019 20:11


Vodafone New Zealand sold
Posted 14-May-2019 07:25


Kordia boosts cloud performance with locally-hosted Microsoft Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 10:25


Microsoft Azure ExpressRoute in New Zealand opens up faster, more secure internet for Kiwi businesses
Posted 8-May-2019 09:39


Vocus Communications to deliver Microsoft Azure Cloud Solutions through Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 09:25


Independent NZ feature film #statusPending to premiere during WLG-X
Posted 6-May-2019 22:13


The ultimate dog photoshoot with Nokia 9 PureView #ForgottenDogsofInstagram
Posted 6-May-2019 09:41


Nokia 9 PureView available in New Zealand
Posted 6-May-2019 09:06


Motorola Solutions joins local partners to deliver advanced communications network in New Zealand
Posted 30-Apr-2019 21:50



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.