Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




11 posts

Geek


Topic # 184035 7-Nov-2015 17:15

We are currently renovating the kitchen and I decided to get rid of a phone jack that we never used. Without thinking to check how these things are wired in a house, I removed the phone jack, cut the wires and thought that job was done - however now I have no phone line on our other two phone jacks in the house. 

I have been under the house and tried to reconnect these wires, however I haven't managed to fix the problem. I have followed the phone line in from the street and this was the first phone jack of the three in the house. The other two were also wired into this one, hence why they are dead too. 

We have always used the phone jack in the bedroom and don't really need more than one phone jack in the house, so I have rewired the jack in the bedroom with the cable that comes into the house from the street (so there is nothing between the two points). I have replicated the wire placement as it was before, however I'm still not having any luck. Having read other forums online it appears that the wiring we have isn't very common? There are six wires (red, white, orange, black, green and blue)

I have uploaded a photo showing what I have done. 



Red wire in the '5' slot, white in the '2'

Please help!

Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
2740 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1407

Subscriber

  Reply # 1422915 7-Nov-2015 17:56
Send private message

Are you sure the pair you've wired is the pair connected in the ETP?




Information wants to be free. The Net interprets censorship as damage and routes around it.

 

Thinking about signing up to BigPipe? Get $20 credit with my referral link.




11 posts

Geek


  Reply # 1422925 7-Nov-2015 18:39

I'm guessing that the image below is the ETP? Its a small panel on the front of my house. 

In this box I can see black cable with two wires - one yellow, the other black - and a grey cable with the 6 coloured wires I see under my house. The yellow wire connects to a red wire and the black connects to the white. These are the same red and white wires that are shown connected to the phone jack in the original post. 


 
 
 
 


25376 posts

Uber Geek
+1 received by user: 5202

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Subscriber

  Reply # 1422927 7-Nov-2015 18:42
Send private message

You're wiring is incredibly common, so there is nothing unusual about it.

First off you need a krone tool. Those connections are dodgy as and will cause problems. If you don't want to go and buy a tool you can use a narrow flat blade screwdriver as a substitute but unless you know exactly what you're doing you will potentially damage the jack.


20190 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3784

Trusted
Subscriber

  Reply # 1422928 7-Nov-2015 18:47
Send private message

You can just try twisting all the reds, and all the whites together where you removed the socket, and see if the others start working?

Those terminals really do suck. You shouldnt be pulling the insulation off it, that is what holes it in the slot too.




Richard rich.ms



11 posts

Geek


  Reply # 1422963 7-Nov-2015 21:25

I initially tried connecting just the red and white wires on the point that was cut, however that didn't work. I have then disconnected the cable from that phone jack that came from the ETP and ran it straight to the jack that I use (so it didn't have to go through an unused jack and then on to the one that actually gets used), however this still hasn't fixed it. 

I'm pretty sure that the wires are connected properly in the jack. I stripped the wire back as I couldn't get the wire in without a krone tool.

Any other suggestions would be greatly appreciated!

2740 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1407

Subscriber

  Reply # 1423004 8-Nov-2015 00:01
Send private message

Budget tool form Jaycar is $10

Far from perfect but if you dont have a proper tool, it'll do.

http://www.jaycar.co.nz/Tools-%26-Soldering/Hand-Tools/Crimpers/Cat-5-Punch-Down-Tool-Stripper---Low-Cost/p/TH1738





Information wants to be free. The Net interprets censorship as damage and routes around it.

 

Thinking about signing up to BigPipe? Get $20 credit with my referral link.


802 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 204

Subscriber

  Reply # 1423115 8-Nov-2015 12:27
Send private message

Lias: Budget tool form Jaycar is $10

Far from perfect but if you dont have a proper tool, it'll do.

http://www.jaycar.co.nz/Tools-%26-Soldering/Hand-Tools/Crimpers/Cat-5-Punch-Down-Tool-Stripper---Low-Cost/p/TH1738



BTW that tool is intended for punching down on a RJ45 (AT&T 110) IDC Block and not a BT (Krone) IDC Block - its not quite the right shape and tends to push the connector 'blades' appart if you dont get it aligned exactly right

802 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 204

Subscriber

  Reply # 1423119 8-Nov-2015 12:48
2 people support this post
Send private message

Martinv357: I initially tried connecting just the red and white wires on the point that was cut, however that didn't work. I have then disconnected the cable from that phone jack that came from the ETP and ran it straight to the jack that I use (so it didn't have to go through an unused jack and then on to the one that actually gets used), however this still hasn't fixed it. 

I'm pretty sure that the wires are connected properly in the jack. I stripped the wire back as I couldn't get the wire in without a krone tool.

Any other suggestions would be greatly appreciated!


Ok, appart from the dodgy connection on the jkpt, you appear to have the correct pair (red/white) but what may have happend is that all the pulling and shifting of the cableing has either A. broken one of the conductors in the (what is now most likely a old & britle) cable or B. caused a misconnection in one of the old crimps (Those blueish caps in the test point (etp) known as Bwires - which are obsolete and removed where ever possible/practical in the chorus network because they misconnect over time) between the incomeing cable (O49 - Black single pr yellow/black) and the internal cable (6way red/white, blue/green, Orange/black).

Firstly do you pay wireing maintainence to you RSP - if so - close every thing up, report a fault & get a tech in to fix it but dont tell them what you did :-)

If not or your not willing to take the risk that they wont charge you anyway  - 1st remake the connection in the ETP with the correct connectors (2port idc crimps)  

If that doesent work - replace the 6way with a section of CAT5e (blue/Blue white pair) from the ETP and your JKPT & reterminate.

If your not sure and dont wont to do either call in a cableing tech and pay the bill for your misadventure



11 posts

Geek


  Reply # 1423228 8-Nov-2015 17:53

As pictured below, I have replaced the connectors in the ETP matching the old config (yellow - red) (black - white). I have then used a proper tool from Jaycar to rewire the jack point, again wiring the red to the '5' and the white to the '2'. 



Plugged the phone back in to the jack point and still no dial tone... Does it normally come back online straight away and is there anything as part of this process that I have missed?

If not then I assume that the cable between the ETP and the jackpoint must be damaged and need replacement. Either that or the jackpoint could be damaged.

Should I go ahead and rewire with Cat5e?

Thanks again for all the suggestions to date, would rather not have to pay for a callout!



20190 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3784

Trusted
Subscriber

  Reply # 1423242 8-Nov-2015 18:28
Send private message

I would replace with cat5/6 if you can do easily enough, May help your speeds. Then stick a RJ45 on the inside end (Or a RJ12 if you want) so that you are rid of that bastard BT socket and its evil ringing capacitor.




Richard rich.ms



11 posts

Geek


  Reply # 1423296 8-Nov-2015 20:44

UPDATE:

I have rewired Cat5e wire from the ETP to the jack point, however I'm still not getting a dial tone. Have tried two different jacks and have tried switching the wires to the opposite sides on the jack, however still nothing. 

Tested the DV voltage with a multimeter and it was reading at 45 volts, so the line appears to be connected.

Could there be an issue at the exchange maybe?

20190 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3784

Trusted
Subscriber

  Reply # 1423297 8-Nov-2015 20:45
Send private message

If you plug in a non powered phone, does it get power from the line and give you a sidetone in the ear when you talk into it?




Richard rich.ms



11 posts

Geek


  Reply # 1423300 8-Nov-2015 20:48

I unfortunately dont have a corded phone at the moment, have been trying with the cordless. Should be able to pick one up tomorrow though and I will check.

802 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 204

Subscriber

  Reply # 1423378 8-Nov-2015 22:54
Send private message

Just a note - with that style of BT Jkpt the wires are terminated from the outside in - not the way around that you have shown in your pic.

 

 

and you might be right that its a phone problem not the wireing

20190 posts

Uber Geek
+1 received by user: 3784

Trusted
Subscriber

  Reply # 1423380 8-Nov-2015 22:56
One person supports this post
Send private message

Try all your line cables on all your phones. There was a time when it was common to have stupidly wired ones with the phone not on the center pair of the RJ12 because of that ringing wire. If you have inadvertantly swapped cables around with an old telephone then you will get nothing.




Richard rich.ms

 1 | 2
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Chow brothers plan to invest NZ$100 million in technology
Posted 24-Sep-2017 16:24


Symantec protects data everywhere with Information Centric Security
Posted 21-Sep-2017 15:33


FUJIFILM introduces X-E3 mirrorless camera with wireless connectivity
Posted 18-Sep-2017 13:53


Vodafone announces new plans with bigger data bundles
Posted 15-Sep-2017 10:51


Skinny launches phone with support for te reo Maori
Posted 14-Sep-2017 08:39


If Vodafone dropping mail worries you, you’re doing online wrong
Posted 11-Sep-2017 13:54


Vodafone New Zealand deploy live 400 gigabit system
Posted 11-Sep-2017 11:07


OPPO camera phones now available at PB Tech
Posted 11-Sep-2017 09:56


Norton Wi-Fi Privacy — Easy, flawed VPN
Posted 11-Sep-2017 09:48


Lenovo reveals new ThinkPad A Series
Posted 8-Sep-2017 14:37


Huawei passes Apple for the first time to capture the second spot globally
Posted 8-Sep-2017 10:45


Vodafone initiative enhances te reo Maori pronunciation on Google Maps
Posted 8-Sep-2017 10:40


Voyager Internet expand local internet phone services company with Conversant acquisition
Posted 6-Sep-2017 18:27


NOW Expands in to Tauranga
Posted 5-Sep-2017 18:16


Windows 10 Fall Creators Update coming Oct. 17
Posted 4-Sep-2017 14:10



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.