Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




1401 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Subscriber

Topic # 80662 2-Apr-2011 10:15
Send private message

Hi I have a Western Digital 1.5tb AV-GP hard drive as a backup drive. A quick format takes 1 hour wher as on the Samsung only seconds.  Using USB 3.0 I transferred 600gb to the samsung in approx 3 hours at 51mb/s.   Trying to do the same on the western digital says will take 27days and speed is 112kb/s.  Tried copying hard rive to hard dive and the same result maximum transfer 117kb/s. Tried with standard windows file copy and teracopy.
Running Western Digital diagnostic didnt pick any problems.
Running Windows 7 Home Premium 32bit.
Tried on gigabyte motherboard with intel i3 processor and Asus board with Amd X4 640 processor.  Tried with different cables to no effect.
Both drives are sata 2 and have tried on sata 2 ports and sata 3 ports with no difference.




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


Create new topic
3545 posts

Uber Geek
+1 received by user: 121

Trusted

  Reply # 454461 2-Apr-2011 10:18
Send private message

Sounds like there's something wrong with the WD hard drive itself. Shouldn't take that long even if it is a USB 2.0.

BDFL - Memuneh
58326 posts

Uber Geek
+1 received by user: 9777

Administrator
Trusted
Geekzone
Subscriber

  Reply # 454462 2-Apr-2011 10:19
Send private message

Just a single partition?

Do you have "Enable write caching on the device" and "Turn oiff write-cache buffer flushing on the device" set for this drive in the hardware properties?


 
 
 
 


423 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 8


  Reply # 454486 2-Apr-2011 11:32
Send private message

Sounds to me like for some reason the drive is connecting in PIO mode instead of DMA mode.

This used to be quite common with poor drives for the first SATA chipsets, but it shouldn't be happening these days, especially not on two different modern motherboards.

I'd suggest checking the jumpers on the back of the drive, if it has any. It's possible to force some hard drives into PIO mode using them, although that's becoming less common as well.

Most likely the problem is with the hard drive itself.



1401 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Subscriber

Reply # 454490 2-Apr-2011 11:48
Send private message

sorry forgot to mention. Yes I have set the drive in device manager."Enable write caching on the device" and "Turn oiff write-cache buffer flushing on the device"
First time it took a few seconds and showed enabled then when checked again it wasnt enabled.  After resetting again it does show up as enabled each time I check.  I am tending to think the drive is faulty despite passing the diagnostic test.




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


3267 posts

Uber Geek
+1 received by user: 77

Trusted

  Reply # 454497 2-Apr-2011 12:07
Send private message

There is lots of diagnostic info available from even the freeware version of
http://www.hdsentinel.com/
(I have no commercial interest.)




You can never have enough Volvos!


1502 posts

Uber Geek
+1 received by user: 223

Trusted

  Reply # 455565 5-Apr-2011 15:27
Send private message

Is it an Advanced Format 4K EARS HDD ? If so, there is a jumper that you need to take of, missing or incorrectly jumoered makes the sectors mis-aligned ....




My thoughts are no longer my own and is probably representative of our media-controlled government



1401 posts

Uber Geek
+1 received by user: 109

Subscriber

Reply # 455606 5-Apr-2011 16:45
Send private message

Hi, all one partition. Was using as a backup drive

It is Green power WD15EVDS has 8 jumper pins but no jumpers connected.




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Nothing nebulous about Microsoft’s cloud-transition
Posted 21-Jul-2017 15:34


We’re spending more on tech, but not as much as Australians
Posted 21-Jul-2017 11:43


Endace announces EndaceFabric for network-wide packet recording
Posted 20-Jul-2017 20:49


Acorn 6: MacOS image editing for the rest of us
Posted 20-Jul-2017 17:04


HTC faces backlash over keyboard pop-up ads
Posted 19-Jul-2017 15:53


BNZ adds Visa credit cards to Android Pay wallet
Posted 18-Jul-2017 19:44


Still living in a Notification hell – Om Malik
Posted 18-Jul-2017 13:00


Duet Display uses iPad to extend Mac, PC
Posted 18-Jul-2017 10:58


PC sales could be worse
Posted 17-Jul-2017 07:34


Crypto-currencies, tulips, market bubbles
Posted 17-Jul-2017 06:38


NZ Tech Podcast: Big batteries, solar cars, cold war, IoT
Posted 16-Jul-2017 16:53


Vodafone Australia mulls Wisp alliance, NZ implications
Posted 13-Jul-2017 16:49


Rural health professionals see fibre pay-off
Posted 13-Jul-2017 11:52


Vodafone announces expansion of $5 Daily Roaming
Posted 13-Jul-2017 10:20


Intel unveils powerful Intel Xeon Scalable processors
Posted 12-Jul-2017 20:41



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.