Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




1985 posts

Uber Geek


# 142560 17-Mar-2014 12:25
Send private message

Hi,

I have an Orcon Genius router.  Connected to it via ethernet is a second wireless router on the bottom of my house to extend the wireless signal where the Genius on the top floor cannot reach.

The Genius's default gateway is 192.168.100.1.  I have DHCP turned on in the range of 192.168.100.20 to 192.168.100.250.  The wireless router downstairs has a default gateway of 192.168.100.1.

Everything has been working well (for a couple of months) until recently when I had fibre installed.  All PCs etc were connecting to 192.168.100.1.  Now they all seem to want to use the default gateway of 192.168.100.2 and cannot connect to the internet.

Is there something simple that I am overlooking?  How can I fix this issue?  I've tried to go into the Advanced Properties of IPv4 for the network adaptor to fix the default gateway to 192.168.100.1 but the change does not seem to stick and next time one of the PCs is rebooted, it connects back to 192.168.100.2.

Any pointers would be appreciated.

Create new topic
4208 posts

Uber Geek


  # 1007220 17-Mar-2014 12:47
One person supports this post
Send private message

Just sounds like DHCP isn't set up correctly.

Does the second wireless router have DHCP disabled on it? And have you re-checked the DHCP server settings on the Genius?

Banana?
4855 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1007223 17-Mar-2014 12:50
One person supports this post
Send private message

The downstairs wireless router - Is DHCP off, and is it connected to the Genius via one of its LAN ports (or the WAN port)?

It should be connected via a LAN port (just makes it a dumb access point then) with DHCP off.

 
 
 
 




1985 posts

Uber Geek


  # 1007225 17-Mar-2014 12:55
Send private message

chevrolux: Just sounds like DHCP isn't set up correctly.

Does the second wireless router have DHCP disabled on it? And have you re-checked the DHCP server settings on the Genius?


The Genius DHCP settings look fine and haven't changed.

Just checked the router downstairs (remotely from my iPad) and DHCP was turned back on!  Have turned it off, rebooting, so will see if that fixes it.  Thanks for the suggestion guys.  Will let you know if it works.


Cheers.



1985 posts

Uber Geek


  # 1007233 17-Mar-2014 13:09
One person supports this post
Send private message

DHCP was somehow turned back on on the downstairs router. No idea how as at best that router has only been turned off and on again since fibre was installed.

Anyway looks like I am back in action now. Thanks again for the help!

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Microsoft New Zealand Partner Awards results
Posted 18-Oct-2019 10:18


Logitech introduces new Made for Google keyboard and mouse devices
Posted 16-Oct-2019 13:36


MATTR launches to accelerate decentralised identity
Posted 16-Oct-2019 10:28


Vodafone X-Squad powers up for customers
Posted 16-Oct-2019 08:15


D Link ANZ launches EXO Smart Mesh Wi Fi Routers with McAfee protection
Posted 15-Oct-2019 11:31


Major Japanese retailer partners with smart New Zealand technology IMAGR
Posted 14-Oct-2019 10:29


Ola pioneers one-time passcode feature to fight rideshare fraud
Posted 14-Oct-2019 10:24


Spark Sport new home of NZC matches from 2020
Posted 10-Oct-2019 09:59


Meet Nola, Noel Leeming's new digital employee
Posted 4-Oct-2019 08:07


Registrations for Sprout Accelerator open for 2020 season
Posted 4-Oct-2019 08:02


Teletrac Navman welcomes AI tech leader Jens Meggers as new President
Posted 4-Oct-2019 07:41


Vodafone makes voice of 4G (VoLTE) official
Posted 4-Oct-2019 07:36


2degrees Reaches Milestone of 100,000 Broadband Customers
Posted 1-Oct-2019 09:17


Nokia 1 Plus available in New Zealand from 2nd October
Posted 30-Sep-2019 17:46


Ola integrates Apple Pay as payment method in New Zealand
Posted 25-Sep-2019 09:51



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.