Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




14 posts

Geek


# 178922 19-Aug-2015 12:26
Send private message

Hi all-- haven't used this website in a while, feel free to move this topic if it's in the wrong place :)

I'm currently trying to "fix" my parent's internet problems. They have a fairly old modem that started dropping (and making weird noises..) recently, and I assumed that it was probably about at the end of its life.

The old modem will still sync-- it just stops working frequently (the power LED stays red, while DSL stays green). To try remedy this issue, I've tried a couple of new, modern , $250ish modem/routers.

Neither of the two I've tried will sync. All of the settings are correct, and after 2 different modem/routers, I'm pretty convinced that it's sometime to do with the connection.

Is it common that old hardware will sync with more troublesome connections, but newer stuff will find it hard? I don't have too much knowledge in this area.

They live in a rural area, but aren't too far (1km or less) from their cabinet. I've made sure that everything else in the house is using an appropriate filter.

I've included an image of one of the most recent times when the (possibly) dying modem would actually sync with connection details. 

My apologies if I've left out any relevant information, any help or advice would be much appreciated. I've been trying to get in touch with Snap (now 2degrees) to get someone out to look at the wiring (if that's a thing), but the woeful waits on their helpline is proving to be a bit of an issue...

Any advice would be much appreciated. 


Create new topic
5552 posts

Uber Geek


  # 1370214 19-Aug-2015 12:35
Send private message

That looks like an RTA1320 - basic but should be fine.

Click on the more info link, and see what the error rates are.

No modem should be having a problem connecting at that attenuation unless there is some other issue at play.

Look at the second post from "PeterReader" in pretty much any topic in the NZ broadband forum - that will give you some troubleshooting tips. I'd start with doing a basic isolation test to see if the internal wiring is causing a problem.

2293 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1370216 19-Aug-2015 12:38
Send private message

Try force the new modem to connect using ADSL1 (G.dmt) and see if that works. 

 
 
 
 




14 posts

Geek


  # 1370223 19-Aug-2015 12:41
Send private message

lxsw20: Try force the new modem to connect using ADSL1 (G.dmt) and see if that works. 


Thanks-- would that just be unchecking the list of ADSL options it tries to use, and leaving ADSL1 (G.dmt) as the only one that's still ticked? Hope that makes sense.



14 posts

Geek


  # 1370227 19-Aug-2015 12:44
Send private message

RunningMan: That looks like an RTA1320 - basic but should be fine.

Click on the more info link, and see what the error rates are.

No modem should be having a problem connecting at that attenuation unless there is some other issue at play.

Look at the second post from "PeterReader" in pretty much any topic in the NZ broadband forum - that will give you some troubleshooting tips. I'd start with doing a basic isolation test to see if the internal wiring is causing a problem.


Great, thanks! Will have a look for those tips. Apparently Snap are doing a "12 hour line check" so I guess i'll see if they get any more information from that.

I can't click that "more details" button as I'm not at their place currently-- I did take a photo of the BER test that I ran if that's worth posting? 

2293 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 1370229 19-Aug-2015 12:49
Send private message

braaaaaaainssss:
lxsw20: Try force the new modem to connect using ADSL1 (G.dmt) and see if that works. 


Thanks-- would that just be unchecking the list of ADSL options it tries to use, and leaving ADSL1 (G.dmt) as the only one that's still ticked? Hope that makes sense.


Some modems have tick boxes others I've seen have a drop down list, but yes untick all the other options. 



14 posts

Geek


  # 1370230 19-Aug-2015 12:51
Send private message

lxsw20:
braaaaaaainssss:
lxsw20: Try force the new modem to connect using ADSL1 (G.dmt) and see if that works. 


Thanks-- would that just be unchecking the list of ADSL options it tries to use, and leaving ADSL1 (G.dmt) as the only one that's still ticked? Hope that makes sense.


Some modems have tick boxes others I've seen have a drop down list, but yes untick all the other options. 


Thanks, appreciate the advice-- will add that to my list of things to try.

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Amazon Studios announces New Zealand as location for its upcoming series based on The Lord of the Rings
Posted 18-Sep-2019 17:24


The Warehouse chooses Elasticsearch service
Posted 18-Sep-2019 13:55


Voyager upgrades core network to 100Gbit
Posted 18-Sep-2019 13:52


Streaming service Acorn TV launches in New Zealand with selection with British shows
Posted 18-Sep-2019 08:55


Bitcoin.com announces partnership with smartphone manufacturer HTC
Posted 16-Sep-2019 21:30


Finalists Announced for Microsoft NZ Partner Awards
Posted 16-Sep-2019 19:37


OPPO Showcases New CameraX Capabilities at Google Developer Days China 2019
Posted 15-Sep-2019 12:42


New Zealand PC Market returns to growth
Posted 15-Sep-2019 12:24


Home sensor charity director speaks about the preventable death which drives her to push for healthy homes
Posted 11-Sep-2019 08:46


Te ao Maori Minecraft world set to inspire Kiwi students
Posted 11-Sep-2019 08:43


Research reveals The Power of Games in New Zealand
Posted 11-Sep-2019 08:40


Ring Door View Cam now available in New Zealand
Posted 11-Sep-2019 08:38


Vodafone NZ to create X Squad
Posted 10-Sep-2019 10:25


Huawei nova 5T to be available 20th September
Posted 5-Sep-2019 11:55


Kogan.com launches prepay challenger brand Kogan Mobile in New Zealand
Posted 3-Sep-2019 11:42



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.