Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




689 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 30


Topic # 180943 27-Sep-2015 12:55
Send private message

My home network has 3 computers, 2 XP and 1 Win7and has developed a problem I can't easily fix.

Everything can be fine for a few days then suddenly XP1 machine reports

An error occurred while reconnecting O: to \\win7-pc\Desktop
Microsoft Windows Network :
The local device name is already in use.
This connection has not been restored.

Going the other way (Win7 to XP1) is OK.  And XP2 machine can see/been seen  by the other two...

So I have to copy files from XP1 to XP2, then XP2 to Win 7

Sometimes rebooting the win7 machine fixing things, but otherwise I need to reboot XP1 which I'd rather avoid.

Is there any way to find out why the device name is in use, and not restored , and hopefully make XP1communicate with win7 again (without rebooting)?

Thanks for any help.

Create new topic
BDFL - Memuneh
58362 posts

Uber Geek
+1 received by user: 9818

Administrator
Trusted
Geekzone
Subscriber

  Reply # 1395211 27-Sep-2015 12:58
Send private message

Have you made sure the Computer Name for each of the Windows XP machines is unique?



689 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 30


  Reply # 1395217 27-Sep-2015 13:12
Send private message

Yes, My Network Places-Entire Network-mshome on any of the 3 machine shows all the individual names.

 
 
 
 


633 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 90


  Reply # 1395258 27-Sep-2015 15:27
Send private message

ADKM: Yes, My Network Places-Entire Network-mshome on any of the 3 machine shows all the individual names.


What about using the IP address instead of the hostname?



689 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 30


  Reply # 1395264 27-Sep-2015 15:54
Send private message

Running iconfig on the win7 machine shows an IPv4 Address

Putting this into XP1 machine browser eventually times out.  The XP2 machine does that too, but will connect via Explorer.


633 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 90


  Reply # 1395265 27-Sep-2015 15:56
Send private message

ADKM: Running iconfig on the win7 machine shows an IPv4 Address

Putting this into XP1 machine browser eventually times out.  The XP2 machine does that too, but will connect via Explorer.



What is the IPv4 Address?

Do you have wireless on your Windows 7 machine and if so, is it connected?

Do you have a firewall active on your Windows 7 machine?



689 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 30


  Reply # 1395288 27-Sep-2015 17:55
Send private message

The ipv4 address is 192.168 and a couple more numbers and is familiar or close to other things here.

The router is wireless capable but win7 does not use it.  It probably has the built in firewall, not a 3rd party one.

If I reboot xp1 machine it will all come right. But then at some future time (for no apparent reason) this happens again.
I haven't rebooted this time, just in case there's any clues here on what to do, and I'd need the no-connect condition up.



689 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 30


  Reply # 1396183 28-Sep-2015 22:25
Send private message

Just for anyone in the same boat... a fix that works here is

On the server (my win7 machine) use ipconfig to get it's Ip address   xx.xx.xx.xx

On the client  (xp1)  write a batch file  (or execute from command line)

Explorer /root,\\xx.xx.xx.xx

That brings up an Explorer window of that machine, but also fixes it so Explorer can access win7 again.

NB:  I may have reversed "server" and 'client"  in the above. 


Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

IDC thinks ANZ is a nation
Posted 27-Jul-2017 11:51


British new home buyers see ultrafast broadband as vital
Posted 27-Jul-2017 09:46


Australians want NZ-style gigabit, but for less
Posted 27-Jul-2017 08:57


Push notifications: A productivity killer
Posted 25-Jul-2017 14:15


Intergen takes SKYCITY to the cloud
Posted 25-Jul-2017 14:04


Nothing nebulous about Microsoft’s cloud-transition
Posted 21-Jul-2017 15:34


We’re spending more on tech, but not as much as Australians
Posted 21-Jul-2017 11:43


Endace announces EndaceFabric for network-wide packet recording
Posted 20-Jul-2017 20:49


Acorn 6: MacOS image editing for the rest of us
Posted 20-Jul-2017 17:04


HTC faces backlash over keyboard pop-up ads
Posted 19-Jul-2017 15:53


BNZ adds Visa credit cards to Android Pay wallet
Posted 18-Jul-2017 19:44


Still living in a Notification hell – Om Malik
Posted 18-Jul-2017 13:00


Duet Display uses iPad to extend Mac, PC
Posted 18-Jul-2017 10:58


PC sales could be worse
Posted 17-Jul-2017 07:34


Crypto-currencies, tulips, market bubbles
Posted 17-Jul-2017 06:38



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.