Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
1 | 2 | 3 | 4 | 5


115 posts

Master Geek


  #1662345 1-Nov-2016 22:09
Send private message

geoffwnz:

mdf:


geoffwnz: Ok, so Advanced Tomato is on the router but now it can't find the internet.
Finding the interface somewhat painful to negotiate currently.
I think I need to set the vlan tagging but I can't figure out how to do so.
Any assistance appreciated.


 


Advanced Settings --> VLAN --> tick the box to enable tagging on the WAN port. There's some notes at the bottom too.


 


Disclaimer: My install is (fingers crossed) tomorrow so haven't confirmed that this actually works yet.



Set that but it still doesn't seem able to pick up dhcp address.


Edit:


Actually appears that it won't save the setting.  So I'm not sure what's going on there.


TO be honest, I am seriously considering switching back to stock firmware since I cannot even get this to work.  That, at least worked and gave me 500-600Mbps.  THis is giving me 0.



If you have team viewer I'm happy to help you out tomorrow. Or I can pm you and if you send some screenshots I can try to point you in the right direction

792 posts

Ultimate Geek


  #1662349 1-Nov-2016 22:11
Send private message

Ipv89:
geoffwnz:

 

mdf:

 

 

 

geoffwnz: Ok, so Advanced Tomato is on the router but now it can't find the internet.
Finding the interface somewhat painful to negotiate currently.
I think I need to set the vlan tagging but I can't figure out how to do so.
Any assistance appreciated.

 

 

 

 

 

 

 

Advanced Settings --> VLAN --> tick the box to enable tagging on the WAN port. There's some notes at the bottom too.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: My install is (fingers crossed) tomorrow so haven't confirmed that this actually works yet.

 

 

 


Set that but it still doesn't seem able to pick up dhcp address.

 

 

 

Edit:

 

 

 

Actually appears that it won't save the setting.  So I'm not sure what's going on there.

 

 

 

TO be honest, I am seriously considering switching back to stock firmware since I cannot even get this to work.  That, at least worked and gave me 500-600Mbps.  THis is giving me 0.

 



If you have team viewer I'm happy to help you out tomorrow. Or I can pm you and if you send some screenshots I can try to point you in the right direction

 

I don't unfortunately, plus I'll be at work.  Screenshots might help.  Currently plugged back in via the HG659 again, daisychained to the R7000.





 
 
 
 




115 posts

Master Geek


  #1662351 1-Nov-2016 22:12
Send private message

Sounds good I'm up at 5 tomorrow so if you send some to me I'll take a look and reply in the morning



115 posts

Master Geek


  #1662354 1-Nov-2016 22:18
Send private message

geoffwnz:

Ipv89:
geoffwnz:


mdf:


 


geoffwnz: Ok, so Advanced Tomato is on the router but now it can't find the internet.
Finding the interface somewhat painful to negotiate currently.
I think I need to set the vlan tagging but I can't figure out how to do so.
Any assistance appreciated.


 


 


 


Advanced Settings --> VLAN --> tick the box to enable tagging on the WAN port. There's some notes at the bottom too.


 


 


 


Disclaimer: My install is (fingers crossed) tomorrow so haven't confirmed that this actually works yet.


 



Set that but it still doesn't seem able to pick up dhcp address.


 


Edit:


 


Actually appears that it won't save the setting.  So I'm not sure what's going on there.


 


TO be honest, I am seriously considering switching back to stock firmware since I cannot even get this to work.  That, at least worked and gave me 500-600Mbps.  THis is giving me 0.




If you have team viewer I'm happy to help you out tomorrow. Or I can pm you and if you send some screenshots I can try to point you in the right direction


I don't unfortunately, plus I'll be at work.  Screenshots might help.  Currently plugged back in via the HG659 again, daisychained to the R7000.



One thing I forgot to mention. When you look at vlan 10 double check that it's on WAN and the the tick box for tagged is checked

792 posts

Ultimate Geek


  #1662361 1-Nov-2016 22:40
Send private message

Ipv89:
geoffwnz:

 

Ipv89:
geoffwnz:

 

mdf:

 

Advanced Settings --> VLAN --> tick the box to enable tagging on the WAN port. There's some notes at the bottom too.

 

Disclaimer: My install is (fingers crossed) tomorrow so haven't confirmed that this actually works yet.

 


Set that but it still doesn't seem able to pick up dhcp address.

 

Edit:

 

Actually appears that it won't save the setting.  So I'm not sure what's going on there.

 

 

If you have team viewer I'm happy to help you out tomorrow. Or I can pm you and if you send some screenshots I can try to point you in the right direction

 

I don't unfortunately, plus I'll be at work.  Screenshots might help.  Currently plugged back in via the HG659 again, daisychained to the R7000.

 



One thing I forgot to mention. When you look at vlan 10 double check that it's on WAN and the the tick box for tagged is checked

 

Righto, that took a lot more hammering than I thought.
But eventually figured out how to actually set the VLAN tagging on.  ANd make it stick.
Also found the Hardware NAT, named CTF in the firmware.

 

SO now I get:

 

 

Better than the 600 I was getting yesterday.

 

Possibly something else needs a tweak.







115 posts

Master Geek


  #1662363 1-Nov-2016 22:42
Send private message

Since you have applied the settings try a reboot (via the interface) then run the test a couple of times

792 posts

Ultimate Geek


  #1662371 1-Nov-2016 23:04
Send private message

Ipv89: Since you have applied the settings try a reboot (via the interface) then run the test a couple of times

Much the same so far.  Peaked at 780 once.





 
 
 
 


mdf

2461 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #1665361 7-Nov-2016 21:30
Send private message

Sorry to revisit an old thread, but FWIW both @Skillie and I are getting good performance (both wifi and gigabit throughput) from an R7000 with Advanced Tomato


Go Hawks!
987 posts

Ultimate Geek

Trusted
Subscriber

  #1666049 8-Nov-2016 21:18
Send private message

Out of curiosity - has anyone tried a pfsense install on a PC Engines API 2C4?  (like this https://nicegear.co.nz/single-board-computers/pc-engines-apu-2b4/


155 posts

Master Geek


  #1668503 12-Nov-2016 12:52
One person supports this post
Send private message

In case anyone is wondering or wanting to know how to setup pfsense for the VF FibreX, I have a pfSense box up and running on my FibreX Max connection and I am seeing speeds up to 950Mbps or or which is better than the HG659 in my case.

 

- Select DHCP under the WAN interface

 

 

- Make sure you have no DNS servers configured under the DNS Server Settings and have the DNS Server Override box checked

 

 

- First thing you need to do is create your new vlan 10 tagged interface under  Interface/ VLANs. Make sure you select the WAN interface as your Parent Interface as shown below

 

 

 

- Update your wan interface to select the vlan 10 interface you created

 

 

Just make sure the default rule to allow outbound internet connectivity is in place and you should be up and running.

 

Another thing to add, I have tried a few different alternatives now to replace the HG659 as I had to turn off my Fortigate firewall as it was barely scraping 600Mbps and its just at its throughput limit. I did build a pfSense box using an older MATX all in one thing I had and it wasn't really working so I gave up on it and borrowed a Mikrotik RB1100AHx2 and it was maxing out at around 750 - 800Mbps. I then grabbed a spare HP PC i had kicking around (Core i7 2600, 8gb ram, 4 port intel gig pcie nic) and set it up and it worked so have been using it since.

 

If this had failed, I might have looked at picking up an Ubiquiti ERL as people seem to be getting reasonable results with it.


1990 posts

Uber Geek

Trusted

  #1673524 18-Nov-2016 12:03
Send private message

The main requirement is that the CPU needs to be fast enough to keep up with the Gigabit cards. Even quite old hardware should be fast enough unless you want to do rate-limiting. I did this with pfSense once on an old pentium1 years ago, and I got reasonable throughput until i switched on the rate-limiting, the speed dropped to about 2Mbps even though I had the rate-limiting set to full speed. CPU becomes the bottleneck as you do more processing for the same throughput, so anything like packet inspection will need faster CPU. Worked well until the ancient hard drive developed bad sectors.





Qualified in business, certified in fibre, stuck in copper, have to keep going  ^_^

'That VDSL Cat'
11884 posts

Uber Geek

Trusted
Spark
Subscriber

  #1673714 18-Nov-2016 16:32
Send private message

So, it has come time to upgrade my PFSense box.

 

 

 

I have Two 16/1 ADSL links terminated on it, load balanced.

 

While the box itself is capable of routing that with ease, give plugin overhead (particularly when a gateway is being hammered and deemed to have high packetloss forcing a check_reload_status - EG all plugins restart etc) Queuing etc and it does struggle a little.

 

 

 

Actually moved off running Squid on it, as that really just bored things down even more.

 

 

 

Worth mentioning though along side the PFSense box, which is sitting on ESXi is a ELK stack and monitoring for it, both pretty high workloads for the poor little AMD X2 2ghz dual core it currently has!

 

C2750 is on its way to replace it, as it has become more than just a PFSense box, and more a Connectivity crucial Lab machine.





#include <std_disclaimer>

 

Any comments made are personal opinion and do not reflect directly on the position my current or past employers may have.

 


4378 posts

Uber Geek

Trusted

  #1674607 20-Nov-2016 18:40
One person supports this post
Send private message

hio77:

 

So, it has come time to upgrade my PFSense box.

 

 

 

I have Two 16/1 ADSL links terminated on it, load balanced.

 

While the box itself is capable of routing that with ease, give plugin overhead (particularly when a gateway is being hammered and deemed to have high packetloss forcing a check_reload_status - EG all plugins restart etc) Queuing etc and it does struggle a little.

 

 

 

Actually moved off running Squid on it, as that really just bored things down even more.

 

 

 

Worth mentioning though along side the PFSense box, which is sitting on ESXi is a ELK stack and monitoring for it, both pretty high workloads for the poor little AMD X2 2ghz dual core it currently has!

 

C2750 is on its way to replace it, as it has become more than just a PFSense box, and more a Connectivity crucial Lab machine.

 

 

Sounds like time to just go ML-PPP with a Mikrotik and not worry about pfSense =)


'That VDSL Cat'
11884 posts

Uber Geek

Trusted
Spark
Subscriber

  #1674686 20-Nov-2016 21:00
Send private message

chevrolux:

 

 

 

Sounds like time to just go ML-PPP with a Mikrotik and not worry about pfSense =)

 

 

If it was not for the opportunity i had at hand, I would be, as i mentioned in an earlier PM :)

 

 

 

However in this case, it is quite simply a why not try it for the hell of it case... Actually reasonably decent results too.

 

 

This test was with load on the lines, still pretty reasonable results and as of yet actually have not had any issues usually linked with balancing (cdns are directed out their preferred links ofcourse)

 

 

 

Besides, i have other projects that i will be digging out this summer where realistically the link itself will be getting a sizable improvement at a fair expense.. 

 

 

 

Back to the point i was trying to make though, PfSense is a platform i love, it's not perfect, nothing is. however it has taken everything i throw at it with ease... I have simply outgrown my poor little dated CPU that i had re-purposed to do the task until i feel the market is right to snap up a good deal (be it i may have made the decision to make a large jump) 





#include <std_disclaimer>

 

Any comments made are personal opinion and do not reflect directly on the position my current or past employers may have.

 


2120 posts

Uber Geek


  #1706893 21-Jan-2017 13:07
Send private message

With the Intel Pentium G4560 around the corner I'm probably going to sell my G4400 and upgrade to it.  If anyone is keen on a 3 or 4 month old G4400 and brand new intel stock cooler please let me know, it's an awesome router CPU, but I need the extra threads from the G4560 so I'm going to upgrade :)


1 | 2 | 3 | 4 | 5
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

New online learning platform for kids stuck at home during COVID-19 lockdown
Posted 26-Mar-2020 21:35


New 5G Nokia smartphone unveiled as portfolio expands
Posted 26-Mar-2020 17:11


D-Link ANZ launches wireless AC1200 4G LTE router
Posted 26-Mar-2020 16:32


Ring introduces two new video doorbells and new pre-roll technology
Posted 17-Mar-2020 16:59


OPPO uncovers flagship Find X2 Pro smartphone
Posted 17-Mar-2020 16:54


D-Link COVR-2202 mesh Wi-Fi system now protected by McAfee
Posted 17-Mar-2020 16:00


Spark Sport opens its platform up to all New Zealanders at no charge
Posted 17-Mar-2020 10:04


Spark launches 5G Starter Fund
Posted 8-Mar-2020 19:19


TRENDnet launches high-performance WiFi Mesh Router System
Posted 5-Mar-2020 08:48


Sony boosts full-frame lens line-up with introduction of FE 20mm F1.8 G large-aperture ultra-wide-angle prime Lens
Posted 5-Mar-2020 08:44


Vector and Spark teamed up on smart metering initiative
Posted 5-Mar-2020 08:42


Schneider Electric launches new PDL Pro Series designed specifically for the commercial building market
Posted 5-Mar-2020 08:39


Kiwi app Pedigree DentaStix Studios uses pet images to counter impact of negative social media Content
Posted 5-Mar-2020 08:32


Samsung expands to New Zealand in 5G Networks Deal with Spark
Posted 5-Mar-2020 08:17


New Vodafone mobile data plans with unlimited data
Posted 26-Feb-2020 06:55



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.