Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

# 208876 3-Mar-2017 14:31
Send private message

This one has me stumped.

 

About 2 months ago I moved to a new house in Morrinsville and the internet runs on VDSL.  No problems there.

 

About a week after I moved in both the WiFi routers stopped working  saying no internet connection.  After various reboots  nothing so left it over nite and next morning all was good again though I did turn the Spark WiFi off on their router and just used the TP Link

 

To day it did it again.  The 6 year old TP Link in the lounge  kept saying no internet.  This unit runs  via Ethernet  over power.  Took the TP Link into the office and connected directly.  After a few minutes the same thing. 

 

Turn it off and turned on WiFi in the HG630B.  After about 10 minutes the same thing.  Power off and on the HG unit and all seemed to be well , speed test was 30Meg  but after about 10 minutes it had dropped to near zero and Speedtest app on my phone now says "Network communications Issue"

 

This has got me completely  wacked.    It's almost like there is something else interfering with it but looking at a WiFi analyzer app it only shows my router and some of the neighbors  on  low strength and different channels. It shows my router at -28db

 

Any ideas would be welcome

 

Thanx in advance..





Regards,

Old3eyes


Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic
5428 posts

Uber Geek
+1 received by user: 2490

Trusted
Lifetime subscriber

  # 1729432 3-Mar-2017 14:34
Send private message

Is Ethernet still good at the same time?




Chorus has spent $1.4 billion on making their xDSL broadband network faster and even more now as they are upgrading their rural Conklins. If your still stuck on ADSL or VDSL, why not spend $195 on a master filter install to make sure you are getting the most out of your connection?
I install - Naked DSL, DSL Master Splitters, VoIP, data cabling and general computer support for home and small business.
Rural Broadband RBI installer for Ultimate Broadband and Full Flavour

 

Need help in Auckland, Waikato or BoP? Click my email button, or email me direct: [my user name] at geekzonemail dot com


Mr Snotty
8598 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4499

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 1729436 3-Mar-2017 14:41
Send private message

coffeebaron: Is Ethernet still good at the same time?

 

Considering it is 2 units I suspect it is an issue with the HG630b. There was a bug on older firmware versions that caused this kind of thing to happen (it has been years since I've touched a HG630 however). Ensure the firmware is up-to-date on the HG630 and if it is then it may be time to grab an upgrade.





 
 
 
 




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729449 3-Mar-2017 15:02
Send private message

Thanx for that The software on this was B021  I downloaded the latest B023 and updated.  This was the software that it came with and for some reason it won't allow  me to default the router or  save any configuration changes hence the reason I down graded originally. The WiFi is still the same "Connected. No Internet" .   My M-in-law had problems with her WiFi  and her one was on B018  but those issues went when upgraded to B021





Regards,

Old3eyes


Banana?
4723 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1201

Subscriber

  # 1729450 3-Mar-2017 15:04
Send private message

Is it working over Ethernet though?

 

Don't know if the issue it the WiFi, or the Internet Connection (Router) otherwise.




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729490 3-Mar-2017 15:52
Send private message

trig42:

 

Is it working over Ethernet though?

 

Don't know if the issue it the WiFi, or the Internet Connection (Router) otherwise.

 

 

Yep the Ethernet is all fine full VDSL speeds 30Meg down and 6 up.   Changed to another HG630G and configured that up the same , unplugged all the Ethernet ports and still the same, slow or no wifi . It's almost like there is some interference here..  Will leave it until tomorrow morning and see if it's OK like last time..





Regards,

Old3eyes


1886 posts

Uber Geek
+1 received by user: 456

Trusted
Subscriber

  # 1729522 3-Mar-2017 16:49
Send private message

You said a new house in morrinsville - in the sentence style of 'i've moved into a new house'

 

 

 

Is it a brand new house with new wiring etc.?

 

 

 

You said EOP, wondering if the house is old and has outdated wiring etc with lots of noise.





________

 

Antonios K

 

Click to see full size




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729532 3-Mar-2017 17:35
Send private message

The house is about 20 years old. The eop seems to work fine for Apple TV and TiVo. Laptop connected to ethernet in the lounge is fine. Beets me.




Regards,

Old3eyes


22063 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4683

Trusted
Subscriber

  # 1729540 3-Mar-2017 18:10
Send private message

Are you running the same ssid and having devices roam across the routers and therefore move between ends of the EOP bridges?





Richard rich.ms



8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729556 3-Mar-2017 18:34
Send private message

Only the TP link one via EOP.   But as I said in the original post it doesn't matter if the TP Link is connect to the LAN switch in the office  or if I turn it off and only use the Spark router  but turning on  WiFi..





Regards,

Old3eyes




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729557 3-Mar-2017 18:37
Send private message

PS Different SSID when both on..




Regards,

Old3eyes


22063 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4683

Trusted
Subscriber

  # 1729588 3-Mar-2017 19:16
One person supports this post
Send private message

Did you powercycle the powerline boxes after moving the router? Ive found them quite a bad offender for stuffing up when devices move from one box to another.





Richard rich.ms



8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1729616 3-Mar-2017 20:37
Send private message

Yes. Everything power cycled.




Regards,

Old3eyes




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1730448 5-Mar-2017 16:46
Send private message

This is still strange.  Friday nite before I went to bed I tuned both the VDSL and WiFi routers off and then back on next day.  Now 36 hours later everything is still fine.   I'm inclined to wonder if it's something environmental.  Next time i see my neighbor I'll ask him about his WiFi i he is using one..

 

It looks like I need to downgrade my spare HG630B back from B023 to B021  as you can't save the confiuration on B023

 

Thanx all for your answers.. 





Regards,

Old3eyes




8007 posts

Uber Geek
+1 received by user: 838

Subscriber

  # 1778328 9-May-2017 11:23
One person supports this post
Send private message

It's been  now over two months since this first happened.  After my last post it happened a week latter but this time I was able to analyze this better with my cell phone and noticed it was giving an error of  "Can't obtain IP address"  Checked out the Ethernet over Power units that the WiFi was connected to and noticed on one  of them  LEDs were not as bright as the other.  Turned off and on  and it took about 20 seconds to come back online.  The second power reset killed it.  RMAd it back to PBTech.  Installed the new ones when they arrived and now two months later no problems..  Bought a spare set as well just incase ..





Regards,

Old3eyes


Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

WLG-X festival to celebrate creativity and innovation
Posted 22-May-2019 17:53


HPE to acquire supercomputing leader Cray
Posted 20-May-2019 11:07


Techweek starting around NZ today
Posted 20-May-2019 09:52


Porirua City Council first to adopt new council software solution Datascape
Posted 15-May-2019 12:00


New survey provides insight into schools' technology challenges and plans
Posted 15-May-2019 09:30


Apple Music now available on Alexa devices in Australia and New Zealand
Posted 15-May-2019 09:11


Make a stand against cyberbullying this Pink Shirt Day
Posted 14-May-2019 20:23


Samsung first TV manufacturer to launch the Apple TV App and Airplay 2
Posted 14-May-2019 20:11


Vodafone New Zealand sold
Posted 14-May-2019 07:25


Kordia boosts cloud performance with locally-hosted Microsoft Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 10:25


Microsoft Azure ExpressRoute in New Zealand opens up faster, more secure internet for Kiwi businesses
Posted 8-May-2019 09:39


Vocus Communications to deliver Microsoft Azure Cloud Solutions through Azure ExpressRoute
Posted 8-May-2019 09:25


Independent NZ feature film #statusPending to premiere during WLG-X
Posted 6-May-2019 22:13


The ultimate dog photoshoot with Nokia 9 PureView #ForgottenDogsofInstagram
Posted 6-May-2019 09:41


Nokia 9 PureView available in New Zealand
Posted 6-May-2019 09:06



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.