Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


Topic # 224352 14-Nov-2017 14:35
Send private message quote this post

Has anyone tried to do this with the HG556a? Am trying to link it to my asus dsl-n55u via ethernet to extend connection via wifi and use the ethernet ports on it. I have tried turning the DHCP off and setting the SSID and wireless settings the same as whats being broadcast on the asus but am having no luck, same with google which is where I found the aforementioned steps. Bit of a networking noob...

 

 

 

Thanks


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
1748 posts

Uber Geek
+1 received by user: 326

Subscriber

  Reply # 1900716 14-Nov-2017 15:30
Send private message quote this post

You might like to expand on the "...am having no luck". What is not happening? Did you get to the setup pages?

 

What IP numbers are used on your network and what is the IP number of the HG556?


1410 posts

Uber Geek
+1 received by user: 308

Trusted

  Reply # 1900718 14-Nov-2017 15:36
Send private message quote this post

Make sure the ethernet cable from the Asus is going into LAN1 on the hg556a.

 

There are a couple of guides linked to in this thread:

 

https://www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=66&topicid=217986

 

 

 

 


 
 
 
 




76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 1900730 14-Nov-2017 15:56
Send private message quote this post

Will have a look at that thread when I get home.

What's happening is I can get into both devices to change settings, but when I change the ip address of the Huawei I lose access to its settings page, I get two Wi-Fi ssids that are the same, the Asus one works but if I connect to the Huawei it just says no internet connection.

1748 posts

Uber Geek
+1 received by user: 326

Subscriber

  Reply # 1900935 14-Nov-2017 20:05
Send private message quote this post

You haven't said what IP numbers you are using. I wanted to check both devices were on the same subnet and also no duplicates.


624 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 125


  Reply # 1901009 14-Nov-2017 22:34
Send private message quote this post

When you change the IP address.of your Huawei you'll probably need to reboot your ASUS so that it recognises the new address.

Also, ensure the DNS settings of the Huawei are pointing to the ASUS' LAN IP address.

I had a similar set up with my HG556a but I was running OpenWrt on it, and had to do the above, in addition to what has been mentioned already, to make it function as an AP.



76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 1901041 15-Nov-2017 02:33
Send private message quote this post

Asus ip is 192.168.1.1
Huawei up is 192.168.1.250
Subnet mask are both 255.255.255.0
Huawei dns is Asus lan up 192.168.1.1

With that set up I get a failed to obtain ip address error. SSID, PW etc are all the same.

Followed the instructions in the posted threads and still am having no luck...

1784 posts

Uber Geek
+1 received by user: 259

Subscriber

  Reply # 1901044 15-Nov-2017 06:20
Send private message quote this post

Is the Asus DHCP server enabled? Is the Huawei DHCP disabled??





Ross

 

Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+

 


Speed Test




76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 1901063 15-Nov-2017 08:06
Send private message quote this post

Correct, Asus DHCP is enabled and the Huawei DHCP is disabled


1260 posts

Uber Geek
+1 received by user: 260


  Reply # 1901086 15-Nov-2017 09:14
Send private message quote this post

golfpunk111: Asus ip is 192.168.1.1
Huawei up is 192.168.1.250
Subnet mask are both 255.255.255.0
Huawei dns is Asus lan up 192.168.1.1

 

That should just work, Ive used an old ADSL dlink as access point using more or less what youve setup

You could try another separate SSID on the Huawei
try another IP adress on the Huawei (clutching at straws now)
try a static IP on the laptops wifi adaptor (as a test)

 

It looks like DHCP isnt being passed through via wifi.
Who knows what weirdness is in the ISP's custom firmware on the Huawei.
ISPs routers dont allways work as expected

 

 

 

 


1784 posts

Uber Geek
+1 received by user: 259

Subscriber

  Reply # 1901103 15-Nov-2017 09:43
Send private message quote this post

You need to prove that Asus DHCP (with Huawei out of circuit) is working and go from there.





Ross

 

Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+

 


Speed Test




76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 1901104 15-Nov-2017 09:49
Send private message quote this post

How'd I go about that. I originally used the Asus as my modem router where it handled 3+ wireless devices and 2 wired devices, would assume that if it had no problem assigning ip addresses there it'd be working now?

1260 posts

Uber Geek
+1 received by user: 260


  Reply # 1901131 15-Nov-2017 10:10
Send private message quote this post

to confirm Asus DHCP, plug something into it or connect something to its wifi.
Is a slight chance that, for some reason Asus DHCP may have auto disabled (eg if it thought the H's DHCP was still active)

 

Also , plug a laptop into a spare LAN port on the H & see if that works (its just 1 step in the testing process)

 

 


5326 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1502

Trusted

  Reply # 1901139 15-Nov-2017 10:38
One person supports this post
Send private message quote this post

I am just going off of an old memory.

I recall I used the subnet 255.255.0.0 and set the HG556a default gateway to 192.168.2.1.

 

Set your DHCP on the Asus to use that subnet and set the default gateway to 192.168.1.1 (ASUS)

Might work?

Edit, Works in cisco packet tracer if that means anything haha....


1784 posts

Uber Geek
+1 received by user: 259

Subscriber

  Reply # 1901158 15-Nov-2017 11:18
Send private message quote this post

golfpunk111: How'd I go about that. I originally used the Asus as my modem router where it handled 3+ wireless devices and 2 wired devices, would assume that if it had no problem assigning ip addresses there it'd be working now?

 

And confirm that the devices are connected via the LAN ports rather than via the WAN port on Huawei.





Ross

 

Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+

 


Speed Test




76 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 1901241 15-Nov-2017 13:17
Send private message quote this post

So have made some progress, changed the subnet mask to 255.255.0.0 and the other ip address suggestions above and now the Ethernet ports on the Huawei work and pass on the internet connection. I can also access both setting pages on each device by entering the relevant ip address now.

Wi-Fi is broadcasting from it but it asks me to reenter my password saying some settings have changed since last time and then won't connect saying cannot connect to network. When I try connect my phone it just say authentication error and asks to re enter my password. Password is correct, am on a different channel, Asus is 20/40mhz and Huawei is auto which i assume is the same thing both on 2.4ghz and have the same SSID. Passwords are correct and wpa2-psk and wpa2 personal with aes encryption

Not sure what's wrong now...


 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Mobile market competition issues ComCom should watch
Posted 18-Dec-2017 10:52


New Zealand government to create digital advisory group
Posted 16-Dec-2017 08:47


Australia datum changes means whole country moving 1.8 metres north-east
Posted 16-Dec-2017 08:39


UAV Traffic Management Trial launching today in New Zealand
Posted 12-Dec-2017 16:06


UFB connections pass 460,000
Posted 11-Dec-2017 11:26


The Warehouse Group to adopt IBM Cloud to support digital transformation
Posted 11-Dec-2017 11:22


Dimension Data peeks into digital business 2018
Posted 11-Dec-2017 10:55


2018 Cyber Security Predictions
Posted 7-Dec-2017 14:55


Global Govtech Accelerator to drive public sector innovation in Wellington
Posted 7-Dec-2017 11:21


Stuff Pix media strategy a new direction
Posted 7-Dec-2017 09:37


Digital transformation is dead
Posted 7-Dec-2017 09:31


Fake news and cyber security
Posted 7-Dec-2017 09:27


Dimension Data New Zealand strengthens cybersecurity practice
Posted 5-Dec-2017 20:27


Epson NZ launches new Expression Premium Photo range
Posted 5-Dec-2017 20:26


Eventbrite and Twickets launch integration partnership in Australia and New Zealand
Posted 5-Dec-2017 20:23



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.