Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




367 posts

Ultimate Geek


# 243771 31-Dec-2018 12:35
Send private message

Hello everyone,

 

Long time observer, first time caller.

 

I am having some performance issues with my new Grandstream GWN7000 and hoping the collective mind-hive of Geekzone can help me so no-one else is taking the precious mbits of my 2degrees Ultimate Unlimited, sorta-gigabit connection.

 

Backing up the the truck a little, a couple of 4 weeks back, I decided that as a reward for the FritzBox 7490 for its long standing service and reliablity, I would let it gracefully retire to a box on the shelve. Thanks to the 40% off sale at Go Wifi (h/t to @GarryP) for Black Friday and some of the recommendations from around here, I now own a Grandstream GWN7000 and two GWN 7600s.These suckers seem to be fantastic little units for the price, and I have had no real reliability issues (well, that I didn't cause).

 

However, I have gone from around 700-900 mbits/sec down with the Fritz to around 300 mbits/sec to now around 100mbits/sec as I sit and write this. I have also spoken to 2degrees Tech Support and the connection is provisioned for Gigabit correctly, so it is somewhere over my side of the light fence.

 

Here is some nperf tests I prepared earlier (Wifi disabled, cat5e straight to the router, latest Intel 218 NIC drivers):

 

29th November:

 

 

To Today:

 

 

I have also tried firmware upgrades for the router (on 1.0.6.28 BETA, n/c between stable and beta), different computers connected to the router, various config settings, but no cake. DPI is not enabled either. Up and down QoS is enabled and set to advertised line speeds (500 up, 900 down); tried turning it off but n/c.

 

Now, all that said, I have no ACTUAL noticable speed issues (stream everything, multiple devices using WiFi etc), buuuutttttt....... gigabit...... I want it......

 

Plus, I also want to get out in front of this in case it goes south and I have to formally explain to the Finance committee why the expensive, messy, time consuming solution is working worse than the free, stable, alien-looking one.

 

I work in IT, so assume that I have missed all the basic steps because I think I am so much better than average user at this and have probably made things worse with my tinkering.

 

Help?

 

 

 

Also, if anyone has managed to get one of these correctly setup with IPv6, let me know what your config is, as I seem to have got as far as getting a link-local address and that is it.

 

Thanks in advance, and Happy New Year!


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
Mr Snotty
8909 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 2152613 31-Dec-2018 13:35
Send private message

The GWN7000 is able to route Gigabit. There are some things that require a reboot to turn on / off.

 

Disable QoS - You don't need it. It also isn't offloaded. You'll need to reboot after disabling this.
Disable DPI (which you already have). The router uses SNORT internally for DPI which I don't believe is offloaded.

 

I no-longer have this router personally however there are members on here who are using them on Gigabit connections fine.







367 posts

Ultimate Geek


  # 2152683 31-Dec-2018 15:19
Send private message

michaelmurfy:

 

The GWN7000 is able to route Gigabit. There are some things that require a reboot to turn on / off.

 

Disable QoS - You don't need it. It also isn't offloaded. You'll need to reboot after disabling this.
Disable DPI (which you already have). The router uses SNORT internally for DPI which I don't believe is offloaded.

 

I no-longer have this router personally however there are members on here who are using them on Gigabit connections fine.

 

 

Thanks for the tips @michaelmurfy, big fan of your work.

 

Unfortunately, no change with QoS disabled and reboot.

 

 

 

Because I had too much time on my hands, I swapped the FritzBox back in to see how it was looking.

 

Fritzbox:

 

 

Oh yup.

 

Meanwhile, back at the Grandstream:

 

 

Appears slightly faster than the first round, but that is due to discovering that my 4 year desktop was scoring lower than a 6 month old HP laptop.

 

 

 

ShoutOut to 2Degrees for supplying such a number-crunching machine for free and still going strong after 4 years.

 

If I was a smarter man, I would be remembering something about not fixing not-broken things. Buuuutttt, I'm not.


 
 
 
 


28352 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 2152719 31-Dec-2018 16:59
Send private message

Have you tried something other than nperf in a browser? That's hardly an ideal combination for trying to test anything Gigabit.

 

What happens if you use the official Win10 speedtest.net app? This is the simplest way of getting reliable results.

 

 

 

 




367 posts

Ultimate Geek


  # 2152755 31-Dec-2018 18:47
Send private message

sbiddle:

 

Have you tried something other than nperf in a browser? That's hardly an ideal combination for trying to test anything Gigabit.

 

What happens if you use the official Win10 speedtest.net app? This is the simplest way of getting reliable results.

 

 

Good question, I had originally tried both the speedtest in-browser and store app, as well as as a few other random implementations, but everything was coming up roughly the same.

 

 

Retested again using a newer computer, it came up a little, but still no FritzBox.

 

Is there any other testers / methods worth trying?

 

 


425 posts

Ultimate Geek

Subscriber

  # 2156897 9-Jan-2019 11:24
Send private message

@ShinyChrome Did you have any success getting to the bottom of this?

 

My GWM7000 has also recently dropped to around 150 meg download whereas before it used to connect at 900 + consistently (Spark).  I've not ben able to pinpoint what happened and I'm not sure when it happened either.

 

I've updated to the latest (beta) firmware but no change.  I've tried everything other than a factory reset, which I may do next.  Like you I work in IT and I've been through the settings but I can't spot anything wrong. I've tried connecting a laptop via ethernet directly to the router, bypassing the ethernet switch and everything else on the network but no change.

 

Unfortunately I don't have another fibre capable router to try at the moment, hence hoping that you may have solved your issue. 

 

 




367 posts

Ultimate Geek


  # 2157244 9-Jan-2019 20:43
Send private message

MackinNZ:

 

@ShinyChrome Did you have any success getting to the bottom of this?

 

My GWM7000 has also recently dropped to around 150 meg download whereas before it used to connect at 900 + consistently (Spark).  I've not ben able to pinpoint what happened and I'm not sure when it happened either.

 

I've updated to the latest (beta) firmware but no change.  I've tried everything other than a factory reset, which I may do next.  Like you I work in IT and I've been through the settings but I can't spot anything wrong. I've tried connecting a laptop via ethernet directly to the router, bypassing the ethernet switch and everything else on the network but no change.

 

Unfortunately I don't have another fibre capable router to try at the moment, hence hoping that you may have solved your issue. 

 

 

 

 

Sadly, no. Seems to be sitting around the same speed as yours ATM.

 

Yup, did all of that as well! Although mine has never really hit full noise since I put it in, but I have swapped back in my original FritzBox a couple of times and that seems to get closer to full line (~700mbps).

 

Might have to join you in trying the factory reset, just wanted to try to avoid any downtime to keep the wife happy........

 

 

 

 

 

 

 

........ unnnnnleeeeessssssss someone else with this router has recently come back from their holidays and is ready to dispense some of that sweet, sweet geekzone wisdom?


1250 posts

Uber Geek


  # 2157273 9-Jan-2019 22:14
Send private message

Just a thought, I remember someone having some speed issues on a gigabit plan and it was related to the user name and password for the pppoe authentication.

If the username and or password were incorrect then it wouldn’t provide full gigabit speed.

Grasping at straws here but it may be worth double checking

Ps. Won’t help the person above on spark as they use port based authentication so username and password don’t matter but 2d it’s worth a shot

 
 
 
 




367 posts

Ultimate Geek


  # 2157315 10-Jan-2019 07:31
Send private message

nitrotech: Just a thought, I remember someone having some speed issues on a gigabit plan and it was related to the user name and password for the pppoe authentication.

If the username and or password were incorrect then it wouldn’t provide full gigabit speed.

Grasping at straws here but it may be worth double checking

Ps. Won’t help the person above on spark as they use port based authentication so username and password don’t matter but 2d it’s worth a shot

 

 

I checked those, but they are correct. Thanks anyway for the tip @nitrotech, it was worth a shot. 

 

I even tried resetting my 2d password and applying the new one just to be sure, but no change.

 

 

 

I also did a bit more testing with swapping the FritzBox in:

 

Click to see full size

 

From 8:49pm - 8:53pm is the FritzBox, then the last two are with the Grandstream.

 

I used a mix of 2degrees Auckland and Christchurch servers (except for the 195mbps test which is Inspirenet, seems to be restricted as never get above 200mbps)

 

Definitely the router.....

 

 

 

 


533 posts

Ultimate Geek

Trusted

  # 2157321 10-Jan-2019 08:31
Send private message

That Beta release ruined the performance of my GWN7000 too, rolling back (factory reset) to the release version returns the performance to an acceptable level but without the features I want. My GWN7000 is currently offline waiting for a non broken version of the 1.0.6 code.




367 posts

Ultimate Geek


  # 2157481 10-Jan-2019 13:09
Send private message

noroad:

 

That Beta release ruined the performance of my GWN7000 too, rolling back (factory reset) to the release version returns the performance to an acceptable level but without the features I want. My GWN7000 is currently offline waiting for a non broken version of the 1.0.6 code.

 

 

Yeah, same here. I was hoping to try out some of the new features like the Blackhole DNS from the beta release, but don't really need them, so I will probably roll-back. I never got anywhere full speed on the stable release either, but at the least it is a bump up.

 

Might be waiting a while for a stable 1.0.6, seems like they are not in a hurry looking at the Grandstream forums.

 

If performance gets any worse, I will probably just switch back to the FritzBox, since I haven't gotten around to wiring in the APs yet. I'm not exactly taxing it even in its current state, still a metric excrement ton better than the ADSL speed VDSL I had in Smalltown, NZ.

 

 

 

 

 

But, mah mega-bits.........


533 posts

Ultimate Geek

Trusted

  # 2157639 10-Jan-2019 15:17
Send private message

ShinyChrome:

 

 

 

If performance gets any worse, I will probably just switch back to the FritzBox, since I haven't gotten around to wiring in the APs yet. I'm not exactly taxing it even in its current state, still a metric excrement ton better than the ADSL speed VDSL I had in Smalltown, NZ.

 

But, mah mega-bits.........

 

 

 

 

The good thing is the AP's work just fine in standalone mode with one designated as the controller. I've been really happy with my GWN7610's.


425 posts

Ultimate Geek

Subscriber

  # 2157679 10-Jan-2019 16:35
Send private message

So this afternoon I downgraded the firmware on my GWN7000 to 1.04.23, which triggered a factory reset as well.  However I'm now getting speeds of around 800 megs down and around 500 up which is pretty close to what I had before.

 

However I can't have the GWN7000 controlling my GWN7610 any more unless I downgrade the firmware on it as well.  However the GWN7610 works fine as a stand-alone WAP.

 

Hopefully Grandstream will update the firmware to a version that fixes the speed issues and gives us all the new features before too much longer.




367 posts

Ultimate Geek


  # 2159417 11-Jan-2019 18:45
Send private message

MackinNZ:

So this afternoon I downgraded the firmware on my GWN7000 to 1.04.23, which triggered a factory reset as well.  However I'm now getting speeds of around 800 megs down and around 500 up which is pretty close to what I had before.


However I can't have the GWN7000 controlling my GWN7610 any more unless I downgrade the firmware on it as well.  However the GWN7610 works fine as a stand-alone WAP.


Hopefully Grandstream will update the firmware to a version that fixes the speed issues and gives us all the new features before too much longer.



How are you guys downgrading the firmware? I have pointed the firmware server back to the release branch (firmware.grandstream.com) but every time I try to get it, it sits waiting for a while, then fails and needs a restart.

Or is there another way I am missing?



367 posts

Ultimate Geek


  # 2159513 11-Jan-2019 21:52
Send private message

ShinyChrome:
MackinNZ:

 

So this afternoon I downgraded the firmware on my GWN7000 to 1.04.23, which triggered a factory reset as well.  However I'm now getting speeds of around 800 megs down and around 500 up which is pretty close to what I had before.

 

 

 

However I can't have the GWN7000 controlling my GWN7610 any more unless I downgrade the firmware on it as well.  However the GWN7610 works fine as a stand-alone WAP.

 

 

 

Hopefully Grandstream will update the firmware to a version that fixes the speed issues and gives us all the new features before too much longer.

 



How are you guys downgrading the firmware? I have pointed the firmware server back to the release branch (firmware.grandstream.com) but every time I try to get it, it sits waiting for a while, then fails and needs a restart.

Or is there another way I am missing?

 

Crisis averted, it was just throwing me a red herring. After it helpfully told me that the upgrade failed, waiting another minute would cause it to reset with the downgraded firmware. Helpful.......

 

 

 

So I think I have finally found my answer for the viewers at home: a combination of the beta firmware and an 4 year old computer not testing speed so good.

 

Once I completed the downgrade, I retested with my desktop at speed of around 300mbps down / 100 mbps, so back to square one so to speak. As other users have found already, looks like the 1.0.6.28 beta release is killing performance.

 

HOWEVER, since I figured out that my desktop has been testing slower, I retested with a 6 mth old laptop and actually now getting around 700 mbps down / 450 mbps up.

 

 

 

So, in other words, I created all my problems based on incorrect speed tests. Legacyware + User Error was the winner on the day.


28352 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  # 2159585 12-Jan-2019 09:45
Send private message

Has anybody contacted Go Wireless and discussed it with them? They'll certainly be able to pass feedback on to the right people inside Grandstream.

 

 


 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Microsoft launches first Experience Center worldwide for Asia Pacific in Singapore
Posted 13-Nov-2019 13:08


Disney+ comes to LG Smart TVs
Posted 13-Nov-2019 12:55


Spark launches new wireless broadband "Unplan Metro"
Posted 11-Nov-2019 08:19


Malwarebytes overhauls flagship product with new UI, faster engine and lighter footprint
Posted 6-Nov-2019 11:48


CarbonClick launches into Digital Marketplaces
Posted 6-Nov-2019 11:42


Kordia offers Microsoft Azure Peering Service
Posted 6-Nov-2019 11:41


Spark 5G live on Auckland Harbour for Emirates Team New Zealand
Posted 4-Nov-2019 17:30


BNZ and Vodafone partner to boost NZ Tech for SME
Posted 31-Oct-2019 17:14


Nokia 7.2 available in New Zealand
Posted 31-Oct-2019 16:24


2talk launches Microsoft Teams Direct Routing product
Posted 29-Oct-2019 10:35


New Breast Cancer Foundation app puts power in Kiwi women's hands
Posted 25-Oct-2019 16:13


OPPO Reno2 Series lands, alongside hybrid noise-cancelling Wireless Headphones
Posted 24-Oct-2019 15:32


Waikato Data Scientists awarded $13 million from the Government
Posted 24-Oct-2019 15:27


D-Link launches Wave 2 Unified Access Points
Posted 24-Oct-2019 15:07


LG Electronics begins distributing the G8X THINQ
Posted 24-Oct-2019 10:58



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.