Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




68 posts

Master Geek


# 257264 23-Sep-2019 08:46
Send private message

I have a small network for remote camera monitoring. I run Sighthound on an Intel NUC through a small 4 port POE switch to a Hikvision camera. There is also a Netatmo weather station running on wifi and a few wifi sonoff plugs.

This is through a Skinny 4G connection using the Huawei 240G plan (sorry cant remember the modem model)

Huawei is set to serve DHCP in the range 192.168.1.10 to 192.168.1.150 the camera is .199 static IP.

It was working. Then it became intermittent, and now I cant ping the .199 address at all. I thought cable or camera fault but they both check out fine, and when I log into the network via wifi on a laptop I can see .199 every time. I run Nirsoft Wireless Network Watcher to see whats up as well as DOS ping.

I have tried changing the camera IP as well as assigning it DHCP IP.

I have turned off firewalls etc although the laptop works with firewall on anyway.

I have tried flushdns and netsh int ip reset

I have read most of the internet trying to sort it, but nothing pops out as a cause or fix.

Anyone have an idea what might cause this?


Create new topic
28 posts

Geek


  # 2323183 23-Sep-2019 09:25
Send private message

 

 

Some questions/things to look for:

 

 - is there another DHCP server on the network which may have assigned .199 to a device?

 

 - maybe the cable to the webcam is faulty - try a different one

 

 - maybe the switch is faulty - try a different one

 

 - maybe the webcam is faulty

 

 - are any other devices on the network having connectivity problem?

 

 - can other devices on the network reach the webcam OK?

 

 

 

 


467 posts

Ultimate Geek


  # 2323277 23-Sep-2019 11:36
Send private message

When you say it's not working is that not responding to ping on the local network or do you have a port forward in place to allow remote connectivity?

 

Can you setup a constant ping to the camera from another local device and see when it drops off?

 

More info needed on what's actually happening.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 




68 posts

Master Geek


  # 2323280 23-Sep-2019 11:42
Send private message

BlueOwl:

 


Some questions/things to look for:


 - is there another DHCP server on the network which may have assigned .199 to a device?


No, everything on the network is as described

 - maybe the cable to the webcam is faulty - try a different one


Dont think so as I can ping it from the laptop

 - maybe the switch is faulty - try a different one


As above

 - maybe the webcam is faulty


As above

 - are any other devices on the network having connectivity problem?


No

 - can other devices on the network reach the webcam OK?


Yes the laptop

 


 



Cheers



68 posts

Master Geek


  # 2323284 23-Sep-2019 11:45
Send private message

Mattmannz:

When you say it's not working is that not responding to ping on the local network or do you have a port forward in place to allow remote connectivity?


Can you setup a constant ping to the camera from another local device and see when it drops off?


More info needed on what's actually happening.


 


 


 


 



I dont think port forward is the problem. At this stage all I want to do is see from the NUC PC.
It doesnt drop off, it just doesnt show.
Its always up on the second PC. It just seems to be an issue on the Intel NUC PC for some weird reason.



68 posts

Master Geek


  # 2323298 23-Sep-2019 11:56
Send private message

Next time I am there I will take the switch out. Thats something I didnt try.



68 posts

Master Geek


  # 2323371 23-Sep-2019 13:37
Send private message

I just had a thought and tried a ping from the Huawei modem, it works fine

72 bytes from 192.168.1.199: seq=0 ttl=64 time=2 ms
72 bytes from 192.168.1.199: seq=1 ttl=64 time=1 ms
72 bytes from 192.168.1.199: seq=2 ttl=64 time=1 ms


--- 192.168.1.199 ping statistics ---

3 packets transmitted, 3 packets received, 0% packet loss,round-trip min/avg/max = 1/1/2 ms


Maybe the switch is somehow blocking the IP???

899 posts

Ultimate Geek

Trusted

  # 2323385 23-Sep-2019 14:07
Send private message

Check the ARP table on the NUC, and see if it's seeing the MAC address of the camera anywhere at all.

 

Use the arp /a command in the command prompt.





Anything I say is the ramblings of an ill informed, opinionated so-and-so, and not representative of any of my past, present or future employers, and is also probably best disregarded.


 
 
 
 




68 posts

Master Geek


  # 2323394 23-Sep-2019 14:43
Send private message

It doesnt see the IP address using arp /a

192.168.1.1 f0-0f-ec-93-7f-70 dynamic
192.168.1.13 b4-43-0d-9b-da-fc dynamic
192.168.1.15 68-c6-3a-cd-fa-26 dynamic
192.168.1.17 68-c6-3a-cd-fc-41 dynamic
192.168.1.18 d8-6c-63-44-2f-74 dynamic
192.168.1.20 dc-4f-22-37-49-85 dynamic
192.168.1.22 84-0d-8e-40-78-9b dynamic
192.168.1.30 68-c6-3a-cd-f9-81 dynamic
192.168.1.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff static
224.0.0.22 01-00-5e-00-00-16 static
224.0.0.251 01-00-5e-00-00-fb static
224.0.0.252 01-00-5e-00-00-fc static
239.255.2.2 01-00-5e-7f-02-02 static
239.255.255.250 01-00-5e-7f-ff-fa static
255.255.255.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff static

190 posts

Master Geek


  # 2325519 26-Sep-2019 19:17
Send private message

Obvious question: Have you tried rebooting the NUC?


22896 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 2325522 26-Sep-2019 19:22
Send private message

Are you using the swich in the router as well as the POE one? Have things being moved between ports as part of troubleshooting? Could the switch be slightly braindead and not updating its tables to where things are moved to?





Richard rich.ms



68 posts

Master Geek


  # 2325541 26-Sep-2019 20:04
Send private message

RmACK:

Obvious question: Have you tried rebooting the NUC?


Yup, rebooted everything, many times.



68 posts

Master Geek


  # 2325544 26-Sep-2019 20:08
Send private message

richms:

Are you using the swich in the router as well as the POE one? Have things being moved between ports as part of troubleshooting? Could the switch be slightly braindead and not updating its tables to where things are moved to?



I have the router running into the switch.
Yes tried moving things around, but I think the switch has been the common component. I have a POE injector to try and taking the switch out.
Actually re braindead, I commented to RmAck that I have rebooted everything, but I cant remember if I rebooted the switch or not, will do that in the weekend

190 posts

Master Geek


  # 2325599 26-Sep-2019 21:40
Send private message

NUC can't ping camera.

 

Router can ping camera.

 

Can NUC ping router?

 

Can router ping NUC?


899 posts

Ultimate Geek

Trusted

  # 2325601 26-Sep-2019 21:42
Send private message

A thought - have you checked your firewall rules? Could be an issue with traffic passing between the devices.




Anything I say is the ramblings of an ill informed, opinionated so-and-so, and not representative of any of my past, present or future employers, and is also probably best disregarded.




68 posts

Master Geek


  # 2326235 28-Sep-2019 04:59
Send private message

Firstly, thanks folks for all the suggestions, most appreciated.

Secondly, DOH! As I was reaching around the back of the switch to repower it, I noticed (for the first time) a bump, I pulled it out and found a VLAN switch that I must have knocked and set to VLAN at some stage which explains ports on the switch not talking to each other.

So now I am back to intermittent, although its been rock solid since the flip of the switch.

I can borrow a Wirexpert for the weekend if it starts to play up, in case I have a dodgy cable.

Cheers

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Ring launches indoor-only security camera
Posted 23-Jan-2020 17:26


New report findings will help schools implement the digital technologies curriculum content
Posted 23-Jan-2020 17:25


N4L to upgrade & support wireless internet inside schools
Posted 23-Jan-2020 17:22


Netflix releases 21 Studio Ghibli works
Posted 22-Jan-2020 11:42


Vodafone integrates eSIM into device and wearable roadmap
Posted 17-Jan-2020 09:45


Do you need this camera app? Group investigates privacy implications
Posted 16-Jan-2020 03:30


JBL launches headphones range designed for gaming
Posted 13-Jan-2020 09:59


Withings introduces ScanWatch wearable combining ECG and sleep apnea detection
Posted 9-Jan-2020 18:34


NZ Police releases public app
Posted 8-Jan-2020 11:43


Suunto 7 combine sports and smart features on new smartwatch generation
Posted 7-Jan-2020 16:06


Intel brings innovation with technology spanning the cloud, network, edge and PC
Posted 7-Jan-2020 15:54


AMD announces high performance desktop and ultrathin laptop processors
Posted 7-Jan-2020 15:42


AMD unveils four new desktop and mobile GPUs including AMD Radeon RX 5600
Posted 7-Jan-2020 15:32


Consolidation in video streaming market with Spark selling Lightbox to Sky
Posted 19-Dec-2019 09:09


Intel introduces cryogenic control chip to enable quantum computers
Posted 10-Dec-2019 21:32



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.