Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




41 posts

Geek


# 93926 1-Dec-2011 19:23
Send private message

Hey,

Right, so I have a Thompson TG585v7 wireless modem. I've been using this for well over a year with absolutely no issues, however out of the blue a few days ago my connection became very sluggish. Doing a speed test, I had gone from a constant 8mbps to around 2-4mbps. However, I also lost the ability to stream any video. It would just constantly stutter and load slowly. Youtube videos are much the same.

So, naturally i got on the phone to xnet. They made me plug my modem in with an ethernet cable, which seems to resolve pretty much all of my problems. Thus, there appears to be an issue with the wireless part of the modem.

However, it's also important to note that when I plug my modem in with ethernet, then remove it, the wireless performance seems to hold up as it was while plugged in with ethernet, then however after a few minutes the same problem starts occurring. My speed lowers, and I am unable to watch video or streams. 

I'm not quite sure what conclusion to come to from those facts. Do I need a new router? What's going on? Xnet said that changing the channel on my modem can help at times, so i changed it from channel 1 to channel 12. No noticeable difference really.

Oh, and games such as WoW and SC2 work perfectly fine on both wireless and ethernet. 

Please advise. 

View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
5595 posts

Uber Geek


  # 552388 1-Dec-2011 19:54
Send private message

Can you post your modem stats - sync rate, attenuation etc. ?



41 posts

Geek


  # 552390 1-Dec-2011 20:00
Send private message

Sure, as I am unaware of what's actually relevant, I've just copy/pasted the page which displays such data.



(Since [code][/code] doesn't appear to work. And it appears as a paragraph otherwise)

 
 
 
 


5595 posts

Uber Geek


  # 552591 2-Dec-2011 12:19
Send private message

Your sync speed looks fairly consistant with the line attenuation, however the number of errors is interesting.

What is your home wiring like - number of phone outlets / splitters / sky TV / alarm / fax etc.?

I would try an isolation test first, to confirm there are no issues with your internal home wiring (search on this site, there's plenty of info) and see what happens with that.

Also, check to see if you have the latest firmware for your modem.

7053 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 552596 2-Dec-2011 12:41
Send private message

Dont think its anything to do with your DSL but maybe interference on the WiFi leg, maybe your neighbours got a new Wireless router and on a nearby channel.

Have a look with inSSIDer and see what else is on nearby channels.

Cyril



41 posts

Geek


  # 552609 2-Dec-2011 13:10
Send private message

Hey Guys,

Thanks for the replies. An isolation test was the first thing that I did, however this made no changes whatsoever. The only other device we have on the phone lines is our phone. A filter is installed.

I don't know if this is relevant at all, but I use a Macbook Pro. However, I did boot up into windows 7 to run inSSIDer, and got the following data from it. I have absolutely no idea what this means, but it'll probably mean something to you guys.



As to the firmware, I know that i don't have the latest version. However,  I did some searching around and can't seem to find a... reliable site that seems to host it. Also, this thread seems to indicate that there are issues with just downloading the first piece of firmware that i can find for the modem. So I'd rather not risk breaking the modem quite yet.

Cheers.

Edit: Geekzone appears to of resized the picture i've uploaded, if you need a better version let me know, and I will host it elsewhere. 

7053 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 552612 2-Dec-2011 13:18
Send private message

Hi, bit hard to see the detail but i presume that is you in red, and am I correct thatthere is a green transmission under you. Anyway its waay below you so should not be an issue. Maybe if there is interference its not there now?

Cyril

5595 posts

Uber Geek


  # 552615 2-Dec-2011 13:23
Send private message

If you are using a Mac, you could try something like iStumbler instead of booting in to Windows, if that is easier. Basically, it will tell you what other wireless networks are around, and what channel they are on - ideally, choose a channel that is several away from any nearby networks.

It's odd that the connection seems to be fine for a while after having gone to ethernet. How long have you tried going for the wired connection for? Can you get it to fault at all with ethernet, or is it only ever with WiFi?

There seems to be some talk around of the Thomson modems not playing nice with OS X on WiFi - while not exactly the same issue you are reporting, here is one of several threads with a common theme.

 
 
 
 




41 posts

Geek


  # 552616 2-Dec-2011 13:25
Send private message



Here, this is in better detail sorry.

However, I did do a speed test when I was in windows, and I had the same low speed problem. 



41 posts

Geek


  # 552620 2-Dec-2011 13:29
Send private message

Cheers for iStumbler Runningman, that definitely will make things a lot easier for me. As for the issues you described, I have had that problem in the past, but very very infrequently, so it doesn't bother me all too much. As in, maybe once a month.

To add another oddity, doing a speed test right now actually shows that my connection is perfectly fine at the moment. Getting the full 8mbps I should be on my current plan. Appears to be some sort of sporadic interference maybe? 

I guess I'll run istumbler when the problem comes back, which really shouldn't be too far away, heh. 

7053 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 552622 2-Dec-2011 13:30
Send private message

Hmm, so there is tomizone service using a UBNT radio on ch11, just trying setting yours to Ch1.

Cyril

5595 posts

Uber Geek


  # 552626 2-Dec-2011 13:36
Send private message

Do you just have the MBP, or do you have other computer(s) you could try when the problem re-occurs?



41 posts

Geek


  # 552627 2-Dec-2011 13:36
Send private message

Done, however I should point out that my router was actually set to channel 1 when I initially encountered the problem, and I changed to channel 12 while playing around with things.

Annnd, setting it back to channel 1 seems to of brought the problem back.  Setting it back to channel 12 upped the speed a bit, but it's still slower than normal. 

Running iStumbler, there is no new network detected besides what was already there.

Edit: @Runningman, my mother also has a macbook pro, and she has been complaining of similar problems. My iPhone shows the same speed.

7053 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 552630 2-Dec-2011 13:41
Send private message

Have you got another AP to try, if you are running a macbook it will have 802.11n (5GHz) option, so a Airport to replace the AP part of the Thompson might be in order, to be honest the Thompsons re not the most built proof devices.

Edit if you do go for an Airport then make sure you use it in bride mode so you only have one NAT.

Cyril



41 posts

Geek


  # 552633 2-Dec-2011 13:43
Send private message

Nope, I don't.

So you reckon the only option is for me to replace the wireless part of the router? Is there any reason to not just get a new router in general? Or does the 5ghz option of the Airport make it worth buying that?

Cheers for the help guys. 

7053 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 552635 2-Dec-2011 13:54
Send private message

Hi, the apple routers/AP's are very good (from my experience) and well recommended especially if you have MAC PCs that can use either 2.4 or 5GHz.

If it were me, I would either find out how to set the Thompson in half Bridge ( I am sure it can be done) or get a basic TP-Link 8840 and put that into half bridge (very easy just one soft switch to flick) and use the Airport in router mode.

As I mentioned the forums are full of issues with these Thompsons and spuriously going bad is not uncommon. That said it might be worth trying to loan a basic AP from someone to see if it is the Thompsons AP or not thats gone bad.

http://www.ascent.co.nz/productspecification.aspx?ItemID=361956

http://store.apple.com/nz/product/MB321/AirPort-Express-AirTunes

Cyril

 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Microsoft launches first Experience Center worldwide for Asia Pacific in Singapore
Posted 13-Nov-2019 13:08


Disney+ comes to LG Smart TVs
Posted 13-Nov-2019 12:55


Spark launches new wireless broadband "Unplan Metro"
Posted 11-Nov-2019 08:19


Malwarebytes overhauls flagship product with new UI, faster engine and lighter footprint
Posted 6-Nov-2019 11:48


CarbonClick launches into Digital Marketplaces
Posted 6-Nov-2019 11:42


Kordia offers Microsoft Azure Peering Service
Posted 6-Nov-2019 11:41


Spark 5G live on Auckland Harbour for Emirates Team New Zealand
Posted 4-Nov-2019 17:30


BNZ and Vodafone partner to boost NZ Tech for SME
Posted 31-Oct-2019 17:14


Nokia 7.2 available in New Zealand
Posted 31-Oct-2019 16:24


2talk launches Microsoft Teams Direct Routing product
Posted 29-Oct-2019 10:35


New Breast Cancer Foundation app puts power in Kiwi women's hands
Posted 25-Oct-2019 16:13


OPPO Reno2 Series lands, alongside hybrid noise-cancelling Wireless Headphones
Posted 24-Oct-2019 15:32


Waikato Data Scientists awarded $13 million from the Government
Posted 24-Oct-2019 15:27


D-Link launches Wave 2 Unified Access Points
Posted 24-Oct-2019 15:07


LG Electronics begins distributing the G8X THINQ
Posted 24-Oct-2019 10:58



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.