Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




65 posts

Master Geek


# 262039 1-Jan-2020 20:05
Send private message quote this post

Moved from Windows phone of six years vintage. System no longer sup[ported so time to move on.

 

Have set up email on new phone - to access my Slingshot email, mainly while travelling in NZ and overseas. However, I am only able to read my emails. I am unable to send any - receiving the message "Cannot send mail. The server rejected one of the recipient's addresses. The message has been placed in your Outbox". No matter my efforts it cannot be resent (from Outbox). I have set up my access using the instructions from the ISP's website. All my parameters are correct. Have been in touch with Help at Slingshot and my settings are confirmed as correct. Have tried removing then creating account again but with no change to what is occurring. Have tried pop and imap set ups, setting ports as advised by ISP. Still no ability to send emails.

 

All seems odd - almost as if my ISP does not "accept" iPhone as an acceptable device. That cannot be the case. Have been back to vendor of phone (H/N) and Tech assistance there. Phone was confirmed as working OK other than the email (not) sending issue. Was told to contact ISP again as "they need to set some settings at their end". Don't think I got good advice!!

 

Has anyone got any ideas as to what my issue is regarding inability to send emails.

 

Thanks, in advance.

 

PS - updated our old Tab A Tablet the other day. Email set up there went perfectly and I can send and receive emails perfectly.

 

PPS - had no problems with Windows before I made the change. I don't believe I've made a mistake by switching O/S's - must be some minor thing I have missed. So too have Slingshot and my (so called) H/N Tech expert.


Create new topic
649 posts

Ultimate Geek


  # 2383728 1-Jan-2020 20:28
Send private message quote this post

I had same issue with orcon email on iPhone 7 , to fix it I deleted the email account and reinstalled it and it seemed to fix itself 


2418 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  # 2383731 1-Jan-2020 20:36
Send private message quote this post

Post a capture of your SMTP server settings.





Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+. Apple TV 4, Apple TV 4K, iPad Air 1, iPhone 6s, VodaTV Gen 2. If it doesn't move then its data cabled.


 
 
 
 


1100 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 2383747 1-Jan-2020 21:59
Send private message quote this post

Try and send an email to yourself. If that doesn't work then you have a settings issue.






309 posts

Ultimate Geek


  # 2383752 1-Jan-2020 22:39
Send private message quote this post

Out going mail server would be set-up wrong in account settings


1104 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  # 2384153 2-Jan-2020 13:19
Send private message quote this post

As above said. Totally delete ALL email accounts.

 

  • Double tap the Home Button and swipe up ALL the Apps one at a time to clear them all.
  • Now carry out a Force restart iPhone 7 by;
  • Press and hold both the volume down button and the Sleep/Wake button.
  • When the Apple logo appears, release both buttons.

Now follow these instructions: Add an email account to your iPhone. I would use the manual method following SlingShots instructions.

 

Note: make sure your user name is all the characters prior to @slingshot.co.nz and does not include @slingshot.co.nz. This is a common mistake.

 

Whether you use POP3 or IMAP settings is your choice but if you travel allot I would go for the IMAP setting.

 

 





iMac 27" (late 2013), Airport Time Capsule + Airport Express, iPhone7, iPad6, iPad Mini2

 

Panasonic Blu-ray PVR DMR-BWT835 + Panasonic Viera TH-L50E6Z, Chromecast Ultra, Yamaha AVR RX-V1085




65 posts

Master Geek


  # 2384166 2-Jan-2020 13:47
Send private message quote this post

Thanks folks.

 

And, to Rosalin:-

 

SMTP settings are:-

 

For Incoming server ......

 

imap.slingshot.co.nz

 

Use SSL

 

Authentication - Password

 

Server Port - 993

 

For Outgoing Server ......

 

smtp.slingshot.co.nz

 

Use SSL (switch is on - Green)

 

Authentication --- nothing selected

 

Server Port - 587

 

Can you make out anything wrong with those?

 

I can receive/retrieve emails to my slingshot account. But, I cannot send emails - always go into Outbox. From Outbox, I have binned the "failures".

 

 


2336 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 2384167 2-Jan-2020 13:53
Send private message quote this post

Try port 465 on outgoing. 


 
 
 
 


2418 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  # 2384209 2-Jan-2020 14:05
Send private message quote this post

You need to use authentication with the SMTP server and change the port to 465 if SSL is on.





Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+. Apple TV 4, Apple TV 4K, iPad Air 1, iPhone 6s, VodaTV Gen 2. If it doesn't move then its data cabled.


1104 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  # 2384210 2-Jan-2020 14:15
Send private message quote this post

As a last resort you could restore your iPhone 7 to factory settings and then start again.

 

As Isaac Asimov postulated: “Ever since the first computers, there have always been ghosts in the machine. Random segments of code that have grouped together to form unexpected protocols."





iMac 27" (late 2013), Airport Time Capsule + Airport Express, iPhone7, iPad6, iPad Mini2

 

Panasonic Blu-ray PVR DMR-BWT835 + Panasonic Viera TH-L50E6Z, Chromecast Ultra, Yamaha AVR RX-V1085


2336 posts

Uber Geek

Subscriber

  # 2384219 2-Jan-2020 14:40
Send private message quote this post

Its not a phone issue, so no point doing resets. It's just outgoing mail server settings.




65 posts

Master Geek


  # 2384225 2-Jan-2020 14:58
Send private message quote this post

Thanks Alex - all the way from the UK!!!

 

My phone's gone flat. I've tried all sorts, but still not sending!!

 

Funny question this:-

 

At the New Account page for manual setup there are two "blocks". One white says IMAP, one grey says POP. Which is the "active one" ? If I tap POP it turns white and IMAP is grey and vice versa. I've got a horrible thought I have my wires crossed with my selected settings depending on which block (white or grey) I tap. 

 

I'll get back to this crazy problem (of mine) after phone is charged.


1100 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  # 2384305 2-Jan-2020 18:21
Send private message quote this post

Based on https://help.slingshot.co.nz/hc/en-us/articles/360000220834-Can-I-get-my-Slingshot-email-on-my-mobile- Slingshot uses PoP. The page was update 3 days ago so I would tend to believe them :) I suggest deleting the account and re-setting it up using the settings on that page.








65 posts

Master Geek


  # 2384562 3-Jan-2020 12:43
Send private message quote this post

Hooray - thanks everyone for your replies. FINALLY I have email working correctly on phone.

 

Slingshot has much to answer for. The details of the correct Port (465) and instructions is dated before a Tech advisor on Slingshot told me of the incorrect Ports settings. How bad is that!!! And, in the Help area of the Slingshot site, the same (out of date) information is provided!! And, the Tech advisor also told me that if his help did not solve mt problem then I must contact Apple and/or the provider of my email account. What a crock!!

 

Anyway, I'm now a happy chappy.


Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Vodafone New Zealand starts two year partnership with LetsPlay.Live
Posted 28-Jan-2020 11:24


Ring launches indoor-only security camera
Posted 23-Jan-2020 17:26


New report findings will help schools implement the digital technologies curriculum content
Posted 23-Jan-2020 17:25


N4L to upgrade & support wireless internet inside schools
Posted 23-Jan-2020 17:22


Netflix releases 21 Studio Ghibli works
Posted 22-Jan-2020 11:42


Vodafone integrates eSIM into device and wearable roadmap
Posted 17-Jan-2020 09:45


Do you need this camera app? Group investigates privacy implications
Posted 16-Jan-2020 03:30


JBL launches headphones range designed for gaming
Posted 13-Jan-2020 09:59


Withings introduces ScanWatch wearable combining ECG and sleep apnea detection
Posted 9-Jan-2020 18:34


NZ Police releases public app
Posted 8-Jan-2020 11:43


Suunto 7 combine sports and smart features on new smartwatch generation
Posted 7-Jan-2020 16:06


Intel brings innovation with technology spanning the cloud, network, edge and PC
Posted 7-Jan-2020 15:54


AMD announces high performance desktop and ultrathin laptop processors
Posted 7-Jan-2020 15:42


AMD unveils four new desktop and mobile GPUs including AMD Radeon RX 5600
Posted 7-Jan-2020 15:32


Consolidation in video streaming market with Spark selling Lightbox to Sky
Posted 19-Dec-2019 09:09



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.