Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1563687 1-Jun-2016 14:24
Send private message

another thing to test after that if its still not working will be PC to laptop speeds


DrDee

267 posts

Ultimate Geek


  #1563778 1-Jun-2016 18:04
Send private message

Righto, shut down everything, first started ONT and waited for solid light, then modem and each switch yadda yadda yadda.

 

Re-did the same tests from PC and got same results.

 

Plugged laptop directly into router (P750, i7m, 8GB ram, about 3 years old mid/high end) and got almost identical results, actually slightly less, both up/down speeds were down by 10Mbps.

 

(edit) yes I turned off wifi on the laptop :)

 

So does this now mean that narrows it down to either modem issue, enable's set-up of the line or something else?

 





"you may not know anything about the issue, but I bet you reckon something"

 

- Mitchell and Webb

 

 

Get $20 credit when you sign up to Bigpipe by using this link!


 
 
 
 


tdgeek
21512 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #1563787 1-Jun-2016 18:23
Send private message

DrDee:

 

Righto, shut down everything, first started ONT and waited for solid light, then modem and each switch yadda yadda yadda.

 

Re-did the same tests from PC and got same results.

 

Plugged laptop directly into router (P750, i7m, 8GB ram, about 3 years old mid/high end) and got almost identical results, actually slightly less, both up/down speeds were down by 10Mbps.

 

(edit) yes I turned off wifi on the laptop :)

 

So does this now mean that narrows it down to either modem issue, enable's set-up of the line or something else?

 

 

 

If the laptop at 3yo is capable of 200. Do you have any AC devices and is the router AC? Just that you can easily get 200 over AC if close, just another test. If you were given a router that can do 200 for your 200 connection, it shouldn't be that.

 

To others, how much is the loss going via switches etc? My now 100/20 is 95 due to that, used to be a tickle over 100, and a tickle over 200 when on 200 with AC


Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1563800 1-Jun-2016 18:47
Send private message

can you set the computer to act as a router?

 

or do a speed test between the laptop and the PC via the switch or router and see what speeds you are getting there

 

what router is it?


Shindig
876 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #1563839 1-Jun-2016 19:18
Send private message

 

Ran just now. 19:16pm  BigPipe

 

Streaming Bassdrive and got a Citrix session to work open





The little things make the biggest difference.


DrDee

267 posts

Ultimate Geek


  #1563861 1-Jun-2016 20:23
Send private message

Jase2985:

 

can you set the computer to act as a router?

 

or do a speed test between the laptop and the PC via the switch or router and see what speeds you are getting there

 

what router is it?

 

 

 

 

Using LAN Speedtest (http://totusoft.com/) I was able to test from my desktop to my server going through my gig switch and got 510Mbps write and 438Mbps read. So the PC is definately capable of the speed and the D-Link switch must be OK. I need to swap switches and test the other but I am pretty sure the results are going to be the same.





"you may not know anything about the issue, but I bet you reckon something"

 

- Mitchell and Webb

 

 

Get $20 credit when you sign up to Bigpipe by using this link!


Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1563948 2-Jun-2016 07:25
Send private message

well thats eliminated a few things :) keep eliminating things


 
 
 
 


Linuxluver
5615 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #1563950 2-Jun-2016 07:34
Send private message

DrDee:

 

First test to close by server:

 

 

 

As you can see, I cannot break that 140Mbps barrier. Is this normal or has anyone else got faster download speeds on the 200/200 plan?

 

 

I get 200+ / 200+ on my fibre connection over 802.11ac "AC3200" WiFi. You can see it in my sig....and that isn't the best I've seen.  

 

I had to get Spark to talk to Chorus because for the first few months my upload speed was stuck at 20mbps despite my having ordered 200 / 200. Turned out they hadn't implemented it properly and after I chased them a bit harder, suddenly my speed came right. 

 

But I'm in Auckland and using a Spark Speedtest server in Auckland. I've found if I use a Speedtest server operated by someone other than my own ISP the speed drops.....and I assume that's because somewhere between the two networks there is a bottleneck of some kind.

 

Or maybe 130mbps down is the best you can get. But I'm thinking not, as you can clearly see 200mbps on the uplink. Call them and tell them you've heard of implementation problems and you're not seeing the speed you expected on the downlink....but you are getting it on it on the uplink.......so must be a problem in the implementation.....the fibre can clearly do 200mbps.  

 

Here's my status on my WiFi connection. WiFi definitely can go extremely fast if you get the right wifi adpater for your PC and have a newer AC3200-capable AP. 

 

 

 

 

 

 

  





_____________________________________________________________________
If you order a Tesla, click my referral code below to order your car and get free stuff. 

 

My Tesla referral code: https://ts.la/steve52356


DrDee

267 posts

Ultimate Geek


  #1564041 2-Jun-2016 10:11
Send private message

Ruled out both my switches and internal cables, I still get 500/500Mbps read/write across the network by plugging into the modem and then testing to a PC that has to go through the modem and then both switches.

 

It HAS to be an implementation problem. Have raised a ticket for the fault.

 

 

 

 





"you may not know anything about the issue, but I bet you reckon something"

 

- Mitchell and Webb

 

 

Get $20 credit when you sign up to Bigpipe by using this link!


dt

dt
725 posts

Ultimate Geek


  #1564062 2-Jun-2016 10:40
Send private message

When I first originally got fibre I was only getting 30/50 out of my 100/50 plan.. after 6 months Orcon figured out my my router required a firmware upgrade.. after the firmware upgrade I started getting 100/50..  

 

 

 

Might pay to check in with them that your running the correct firmware.

 

 

 

Cheers,

 

 

 

DT


Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1564300 2-Jun-2016 14:25
Send private message

have you tried both PC's connected via the router and then doing a speed test? that would eliminate the entirety of your LAN

 

you could also try setting up the LAN port on one of your devices as a WAN port and then speed test as that would prove the connection.


Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1564302 2-Jun-2016 14:31
Send private message

Linuxluver:

 

Here's my status on my WiFi connection. WiFi definitely can go extremely fast if you get the right wifi adpater for your PC and have a newer AC3200-capable AP. 

 

 

you do realise that your AC3200 AP just has 2x 1300mbps 5ghz wifi networks so you will never get 3200mbps out of it

 

and looking at your wifi stats your device only suports 867mbps

 

the only advantage your router provides is if you have say 10+ 5ghz ac capable devices as it will be able to share them over the 2 radios or by having each radio on a seperate SSID

 

Complete overkill for 99% of residential installs


DrDee

267 posts

Ultimate Geek


  #1564311 2-Jun-2016 14:44
Send private message

Jase2985:

 

have you tried both PC's connected via the router and then doing a speed test? that would eliminate the entirety of your LAN

 

you could also try setting up the LAN port on one of your devices as a WAN port and then speed test as that would prove the connection.

 

 

 

 

Have connected directly to the modem/router and tested with same result.

 

Pretty sure I have ruled out anything that isn't mine, has to be modem/router or incorrect set up of the connection.





"you may not know anything about the issue, but I bet you reckon something"

 

- Mitchell and Webb

 

 

Get $20 credit when you sign up to Bigpipe by using this link!


Jase2985
10011 posts

Uber Geek

Lifetime subscriber

  #1564315 2-Jun-2016 14:48
Send private message

like i suggested you could also setup your PC/Laptop as the "router" by using its LAN port as a WAN port and connecting it to the ONT and setting up the connection info in windows.

 

that will help rule out the router as the issue, and thats about all you can do from your end.


DrDee

267 posts

Ultimate Geek


  #1564317 2-Jun-2016 14:51
Send private message

Jase2985:

 

like i suggested you could also setup your PC/Laptop as the "router" by using its LAN port as a WAN port and connecting it to the ONT and setting up the connection info in windows.

 

that will help rule out the router as the issue, and thats about all you can do from your end.

 

 

 

 

If I still have not heard anything back about the ticket I raised by tonight I will attempt to give this a try. Is windows capable of this out of the box or would I need specific software?





"you may not know anything about the issue, but I bet you reckon something"

 

- Mitchell and Webb

 

 

Get $20 credit when you sign up to Bigpipe by using this link!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic





News »

Nanoleaf enhances lighting line with launch of Triangles and Mini Triangles
Posted 17-Oct-2020 20:18


Synology unveils DS1621+ 
Posted 17-Oct-2020 20:12


Ingram Micro introduces FootfallCam to New Zealand channel
Posted 17-Oct-2020 20:06


Dropbox adopts Virtual First working policy
Posted 17-Oct-2020 19:47


OPPO announces Reno4 Series 5G line-up in NZ
Posted 16-Oct-2020 08:52


Microsoft Highway to a Hundred expands to Asia Pacific
Posted 14-Oct-2020 09:34


Spark turns on 5G in Auckland
Posted 14-Oct-2020 09:29


AMD Launches AMD Ryzen 5000 Series Desktop Processors
Posted 9-Oct-2020 10:13


Teletrac Navman launches integrated multi-camera solution for transport and logistics industry
Posted 8-Oct-2020 10:57


Farmside hits 10,000 RBI customers
Posted 7-Oct-2020 15:32


NordVPN starts deploying colocated servers
Posted 7-Oct-2020 09:00


Google introduces Nest Wifi routers in New Zealand
Posted 7-Oct-2020 05:00


Orcon to bundle Google Nest Wifi router with new accounts
Posted 7-Oct-2020 05:00


Epay and Centrapay partner to create digital gift cards
Posted 2-Oct-2020 17:34


Inseego launches 5G MiFi M2000 mobile hotspot
Posted 2-Oct-2020 14:53









Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.