Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


4 posts

Wannabe Geek


Topic # 31234 9-Mar-2009 21:39
Send private message

I've just been connected to the Orcon+ network in Wellington today and was wondering if there are any teething problems with the network or anything.

It is mostly working great but every so often all internet traffic stops for about 30 seconds or so, and then continues.  I've checked in my modem and the modem itself is not dropping connection so I guess it must be further down the network.  Has anyone else experienced this?

Here's some info in case its needed/relevant:
Line stats:





















National Speedtest:












LA Speedtest:


Create new topic
I fix stuff!
1694 posts

Uber Geek
+1 received by user: 363

Trusted
Vocus
Subscriber

  Reply # 200251 9-Mar-2009 21:57
Send private message

hmm really?

Can you try pinging some sites etc when this happens,

traceroutes would be good too.

I will look into it once I get your info.

Cheers

3000 posts

Uber Geek

Trusted

  Reply # 200268 10-Mar-2009 00:44
Send private message

Quite nice speeds!

Is this the courtenay place exchange?
Here are mine, Different ISP, but possibly same exchange.

Down Stream 15041 (Kbps.)
Up Stream 967 (Kbps.)

Bear in mind, these are done way out of peak time so the higher speed may not be the case during the peak periods when you did your test





302 posts

Ultimate Geek


  Reply # 200319 10-Mar-2009 11:08
Send private message

Revile: I've just been connected to the Orcon+ network in Wellington today and was wondering if there are any teething problems with the network or anything.

It is mostly working great but every so often all internet traffic stops for about 30 seconds or so, and then continues.  I've checked in my modem and the modem itself is not dropping connection so I guess it must be further down the network.  Has anyone else experienced this?



I'm on the courtenay place exchange and yes I had something similar, but the culprit turned out to be my Linksys router. It couldnt deal with the 2+ speeds too well at all and would drop the connection for 30 seconds to a few minutes.
I'm using the free rental Dynalink that Orcon provided and all is good, with a sync rate of 17000kbps. I'm waiting to get a Homehub.

What is the modem/router you're using? Even these dynalinks seem to get very warm.




– J

3000 posts

Uber Geek

Trusted

  Reply # 200324 10-Mar-2009 11:19
Send private message

I'm using a very old 3Com "officeconnect" it's the most stable router I have ever used and the WiFi works flawlessly with anything like N95 and eeePC and connections are rock solid, I have 3 employed in use and one has even been licked by lightning blowing the tracks clean off the board yet once they were replaced, it still works!
It also does not even get slightly warn and if it did, the cooling has a rather cleverly designed large convection vent at the top.

I had horrible problems with all Linksys routers with WiFi simply not working or being very unstable.

Dynalink (the cheap single port ones) provided a good connection but yes it became a warm hence the massive grille at the top. (which reminds me, I need to sell it)

D-Link.. hahahahahahaha, apart from the squealing switching mode power regulators insude, it was horrible in every other way, I hope to find the video of us running the thing over.


I'm 1.8KM from the exchange near cuba street

302 posts

Ultimate Geek


  Reply # 200379 10-Mar-2009 12:44
Send private message

paradoxsm: I'm using a very old 3Com "officeconnect" it's the most stable router I have ever used and the WiFi works flawlessly with anything like N95 and eeePC and connections are rock solid, I have 3 employed in use and one has even been licked by lightning blowing the tracks clean off the board yet once they were replaced, it still works!
It also does not even get slightly warn and if it did, the cooling has a rather cleverly designed large convection vent at the top.

I had horrible problems with all Linksys routers with WiFi simply not working or being very unstable.

Dynalink (the cheap single port ones) provided a good connection but yes it became a warm hence the massive grille at the top. (which reminds me, I need to sell it)

D-Link.. hahahahahahaha, apart from the squealing switching mode power regulators insude, it was horrible in every other way, I hope to find the video of us running the thing over.


I'm 1.8KM from the exchange near cuba street


Makes me wonder why the manufacturers don't build a better cool system into most of their designs (ie Heat sinks), not just strategically placed holes.




– J



4 posts

Wannabe Geek


  Reply # 200406 10-Mar-2009 14:06
Send private message

I've got a Dynalink RTA1025W, I've had it for a while now on ADSL2+ (have had 2+ for just over a year) and have never had this problem before.  I saw the problem happen again this morning but I wasn't paying enough attention to get a traceroute going.  Will try again this evening and hopefully get some data when everything cuts out.



4 posts

Wannabe Geek


  Reply # 200750 11-Mar-2009 23:19
Send private message

I haven't managed to get a tracert when this has been happening yet but its still happening for sure.  My modem still seems to be holding connection through it but I'm open to the possibility it may be something to do with my modem.

I am seeing pretty consistent 4% packet loss on international traffic during peak times though:
Ping statistics for 66.212.28.128:
    Packets: Sent = 3610, Received = 3436, Lost = 174 (4% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 150ms, Maximum = 248ms, Average = 187ms

In fact I just did another short test and got 14% packet loss :/
Ping statistics for 74.86.76.224:
    Packets: Sent = 326, Received = 278, Lost = 48 (14% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 281ms, Maximum = 299ms, Average = 289ms



4 posts

Wannabe Geek


  Reply # 200934 12-Mar-2009 23:18
Send private message

Just did a trace when all internet traffic cut out, modem held connection but:

Tracing route to wikipedia.org [208.80.152.2]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2     1 ms     1 ms     1 ms  10.1.1.1
  3    25 ms     *        *     lo1.ras1.nct.orcon.net.nz [60.234.8.201]
  4     *       25 ms    26 ms  ge-0-0-4-0.cre1.nct.orcon.net.nz [121.98.9.1]
  5    24 ms    24 ms    24 ms  ae1-0.cre2.nct.orcon.net.nz [121.98.9.14]

Internet started working again from there, it was only out during those 3 timeouts.  Looks like it could be my modem or line? Seems strange that this didn't happen with my old ISP though...

[edit] Looking at my line stats again, could this be happening because my Noise Margin is too low?

302 posts

Ultimate Geek


  Reply # 201137 13-Mar-2009 23:37
Send private message

Revile: Just did a trace when all internet traffic cut out, modem held connection but:

Tracing route to wikipedia.org [208.80.152.2]
over a maximum of 30 hops:

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2     1 ms     1 ms     1 ms  10.1.1.1
  3    25 ms     *        *     lo1.ras1.nct.orcon.net.nz [60.234.8.201]
  4     *       25 ms    26 ms  ge-0-0-4-0.cre1.nct.orcon.net.nz [121.98.9.1]
  5    24 ms    24 ms    24 ms  ae1-0.cre2.nct.orcon.net.nz [121.98.9.14]

Internet started working again from there, it was only out during those 3 timeouts.  Looks like it could be my modem or line? Seems strange that this didn't happen with my old ISP though...

[edit] Looking at my line stats again, could this be happening because my Noise Margin is too low?


The noise margin is low, but if that were the problem you would lose sync completely.




– J

1828 posts

Uber Geek
+1 received by user: 215
Inactive user


  Reply # 201812 18-Mar-2009 05:45
Send private message

yup those Dynalink modems get very hot when working and they will lock up sometime requiring a reboot i have just finished moding one for a friend i cut the top grill out and installed a Heat sink and fan and it's been running flawlessly for a week now doing torrents and i've had two cook themselves to death

Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.