Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


136 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


Topic # 25912 5-Sep-2008 22:16
Send private message

Hi All

I recently built my HTPC using the Asus M3N-H/HDMI board with a integrated 8300 chipset, I had hoped I could do freeview HD without an extra video card (I was willing to take the gamble as I only have satellite at my place so it doesn’t matter for me at the moment, just for the future). I tried the freeview HD samples but unfortunately it struggles to cope on Hardware acceleration (30% cpu very jerky picture on TV3 sample). Its better with HA turned off with cpu loading at around 60-70% but still jumps every now and again. I was wondering what people think if I get a cheap asus 8400GS card and Hybrid SLI it with the 8300 chipset if it would get it working nicely and hopefully with HA to keep the cpu load down. The Other option would be to replace the 8600GT in my main pc with a 9600GT in a year or so when the price comes down but I recken the 8400GS could do the trick, Its the cheaper option anyhow HaHa


Create new topic
4025 posts

Uber Geek
+1 received by user: 1076

Trusted

  Reply # 162577 5-Sep-2008 22:24
Send private message

Apparently an 8400GS can cope by itself, so Hybrid SLI with your 8300 should be easily enough. Make sure you're running vista though.

Infrastructure Geek
4056 posts

Uber Geek
+1 received by user: 195

Trusted
Microsoft NZ
Subscriber

  Reply # 162584 5-Sep-2008 23:05
Send private message

the 8400GS works fine with freeview for me under XP but I was having troubles under vista.... i havent kept trying with vista yet, i might have sorted it if I spent the time sorting it out

i get 3-5% cpu when watching .mkv h.264 files and when tuning DVBT through a usb tuner

under XP it uses the cyberlink decoder

Are you running Vista?  Perhaps you should try an XP install and see if you get better results with XP and the cyberlink product....




Technical Evangelist
Microsoft NZ
about.me/nzregs
Twitter: @nzregs


2584 posts

Uber Geek
+1 received by user: 5

Mod Emeritus
Trusted
Lifetime subscriber

  Reply # 162613 6-Sep-2008 09:49
Send private message

OK that is really strange as the 8300 chipset is based on the 8400GS. So the performance should be the same.







Media centre PC - Case Silverstone LC16M with 2 X 80mm AcoustiFan DustPROOF, MOBO Gigabyte MA785GT-UD3H, CPU AMD X2 240 under volted, RAM 4 Gig DDR3 1033, HDD 120Gig System/512Gig data, Tuners 2 X Hauppauge HVR-3000, 1 X HVR-2200, Video Palit GT 220, Sound Realtek 886A HD (onboard), Optical LiteOn DH-401S Blue-ray using TotalMedia Theatre Power Corsair VX Series, 450W ATX PSU OS Windows 7 x64

3 posts

Wannabe Geek


  Reply # 162699 6-Sep-2008 23:22
Send private message

Not to thread hijack, but I've bought the same motherboard and have also ought a 9500GT.  I've connected my tv to my mobo's hdmi, however watching HD TV (like the Truman Show on TV3 now) is really jerky.  I have enabled hardware acceleration and CPU usage is <20% (Running an AMD dual core athlon 5200+).  Would it help if I used the HDMI port on the 9500 GT?  Personally, I didn't think there would be a difference as both 9500GT and 8300 are SLI'd (or so i think).



136 posts

Master Geek
+1 received by user: 1


  Reply # 162814 7-Sep-2008 16:21
Send private message

Yeah im running vista, do you find you need to use EVR to get Hardware Accleration to work, I always have even on my main computer. That worked well with though with 3% cpu usage (It was a 6000+ X2 with a 8600GT). Thanks for the replys Its good to have confirmation that its got the grunt to do it :) I hate not knowing if somthings going to do the job (like this chipset lol)

Nety: OK that is really strange as the 8300 chipset is based on the 8400GS. So the performance should be the same.

Yeah Ive read that too so maybe some tweeking could help, Im only running it with 256mb ram, maybe that or a future driver update?? either way its just easier to Sli it with a 8400gs and have some power to burn as its not an expensive card.

Not to thread hijack, but I've bought the same motherboard and have also ought a 9500GT.  I've connected my tv to my mobo's hdmi, however watching HD TV (like the Truman Show on TV3 now) is really jerky.  I have enabled hardware acceleration and CPU usage is <20% (Running an AMD dual core athlon 5200+).  Would it help if I used the HDMI port on the 9500 GT?  Personally, I didn't think there would be a difference as both 9500GT and 8300 are SLI'd (or so i think).


I don't think you can use hybrid sli with another series of card from what I understand, but the 9500GT should easily be able to handle Freeview HD on its own so u just need to plug you HDMI into that card and set you BIOS to use the PCIe slot as the primary graphic adapter (its in the manual on where to find the setting :)  )


Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.