Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


freitasm

BDFL - Memuneh
68531 posts

Uber Geek

Administrator
Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

#109468 20-Sep-2012 11:22
Send private message

I've noticed this before and now that I'm trying to use the last 200MB of a package I paid for this is getting to my nerves.

I have a Sierra Wireless device plugged to a Cradlepoint. When using a 2degrees SIM I noticed the connection can work well for one hour and then stop responding. If I restart the connection (not the router, which is still responding to internal LAN) then it starts working again. Sometimes it works for a minute and stops again. Sometimes works for 30 minutes then stops again.

Restarted the router but behaviour continues. From previous experience, using a Telecom SIM on the same hardware doesn't show any problems.

Since I had 1GB pack that I didn't use while in AKL I wanted to use the whole thing at home, but seriously the stop/start is really annoying.

Anyone else seeing this kind of behaviour?





 

 

These links are referral codes

 

Geekzone broadband switch | Eletricity comparison and switch | Hatch investment (NZ$ 10 bonus if NZ$100 deposited within 30 days) | Sharesies | Mighty Ape | Backblaze | Amazon | My technology disclosure


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2 | 3
 
 
 

Affiliate link: Looking at switching to a new electricity provider?
DoggNZ
437 posts

Ultimate Geek
Inactive user


  #688724 20-Sep-2012 11:57
Send private message

I've found that I have to toggle flight mode on and off on my 2 Degrees S3 every now and again as Data just stops working. Sometimes I can't load something like Stuff or Facebook but Email will still work. It's weird. Had the same issue on my S2. A friend who was with Vodafone didn't have the issue with the same model phones. He's now switched to 2 Degrees and only experienced the issue when traveling from Wellington to Christchurch. After toggling flight mode, it started working fine again. Totally random

avecha
199 posts

Master Geek


  #688728 20-Sep-2012 12:03
Send private message

DoggNZ: I've found that I have to toggle flight mode on and off on my 2 Degrees S3 every now and again as Data just stops working. Sometimes I can't load something like Stuff or Facebook but Email will still work. It's weird. Had the same issue on my S2. A friend who was with Vodafone didn't have the issue with the same model phones. He's now switched to 2 Degrees and only experienced the issue when traveling from Wellington to Christchurch. After toggling flight mode, it started working fine again. Totally random


I have your exact same issue.



 
 
 
 


deadlyllama
1013 posts

Uber Geek


  #688931 20-Sep-2012 16:45
Send private message

avecha:
DoggNZ: I've found that I have to toggle flight mode on and off on my 2 Degrees S3 every now and again as Data just stops working. Sometimes I can't load something like Stuff or Facebook but Email will still work. It's weird. Had the same issue on my S2. A friend who was with Vodafone didn't have the issue with the same model phones. He's now switched to 2 Degrees and only experienced the issue when traveling from Wellington to Christchurch. After toggling flight mode, it started working fine again. Totally random


I have your exact same issue.




I've had issues like this with Android phones since I first got a 2degrees connection (2009?).  They're less frequent than they used to be but still annoying.  I used to switch APNs to make data work again rather than going into flight mode.

richms
23616 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #688933 20-Sep-2012 16:46
Send private message

Have had that several times on mums S2 on 2degrees. Never seen it on mine on telecom




Richard rich.ms

scottjpalmer
Minimalist
5656 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  #688948 20-Sep-2012 17:06
Send private message

No issues on Galaxy Note on 2deg

2degreesCare
1537 posts

Uber Geek

Trusted
2degrees

  #688976 20-Sep-2012 17:35
Send private message

Dear Esteemed Leader,

Does this happen everywhere or at a particular location. Where exactly is this happening? Can you also PM the number on the SIM. Do you notice it happening if it's in another device?

Cheers
^POB


freitasm

BDFL - Memuneh
68531 posts

Uber Geek

Administrator
Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

  #688982 20-Sep-2012 17:43
Send private message

I had experienced this is Auckland before, while staying at the Rydges on Federal St.

I had this with the Sierra Wireless U308 on the Cradlepoint PHS300 and directly on my laptop.

I will PM the SIM number later when I get back home...





 

 

These links are referral codes

 

Geekzone broadband switch | Eletricity comparison and switch | Hatch investment (NZ$ 10 bonus if NZ$100 deposited within 30 days) | Sharesies | Mighty Ape | Backblaze | Amazon | My technology disclosure


 
 
 
 


dm2000
276 posts

Ultimate Geek


  #688986 20-Sep-2012 17:46
Send private message

I've also had this issue with my Nokia N8, affecting it when in 2G & 3G/3.5G mode. It has been happening for the last few months.

I finally gave up & switched to Telecom. Haven't yet had any problems with data.

freitasm

BDFL - Memuneh
68531 posts

Uber Geek

Administrator
Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

  #689036 20-Sep-2012 19:02
Send private message

Just to make sure it's not my USB modem, I tried using the same SIM card on an Android device as a WiFi hotspot, and the same happens with that connection.

Struggling to go through the allowance before it expires...




 

 

These links are referral codes

 

Geekzone broadband switch | Eletricity comparison and switch | Hatch investment (NZ$ 10 bonus if NZ$100 deposited within 30 days) | Sharesies | Mighty Ape | Backblaze | Amazon | My technology disclosure


alasta
4752 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #689946 22-Sep-2012 17:43
Send private message

This used to happen to me intermittently when I was on Vodafone several years ago, and it also happened when I first switched to 2degrees a couple of years ago. At the time the 2degrees helpdesk told me to change a setting on my iPhone (switching on data roaming, I think) which seemed to me to be irrelevant to the problem at hand but it came right after that anyway.

Fast forward to earlier this year, and the problem started happening again but it seems to have been okay again for the last few weeks.

To be honest I'm starting to get the impression that 3G networks are inherently prone to this problem, perhaps during periods of heavy loading which would drive the theory that the problem arises over time in specific locations when capacity becomes constrained and comes right when more capacity gets added in that location. However I'm certainly no network engineer and it's hard to prove of disprove my theory when these types of problems attract the typical IT geek response that "there's nothing wrong with our network and you must be imagining it".

Publius
275 posts

Ultimate Geek


  #690123 23-Sep-2012 12:27
Send private message

For the last month or so i've found on my android phone that data seems to "stall" every now and again. Everything times out. Mostly turning airplane mode on and off again fixed it, but not always.
Same problem on my laptop with 2deg and different SIM (completely independent except for location) too.
This is in Christchurch.

Batman
Mad Scientist
22939 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #690148 23-Sep-2012 14:05
Send private message

mine does this but usually at the beginning of using data, the data connection jumps to H+ then H then 3G then E then 2G then finally drops and then goes to H and then data works




Involuntary autocorrect in operation on mobile device. Apologies in advance.


Batman
Mad Scientist
22939 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #690149 23-Sep-2012 14:06
Send private message

sometimes not the whole series of jumps but just one or two jump sometimes does not disconnect but you get the idea ... pondering telecom




Involuntary autocorrect in operation on mobile device. Apologies in advance.


munchkin
939 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #691463 26-Sep-2012 01:57
Send private message

I have the same issues with my data connection - keeping a PING session active on whichever computer I'm using at the time seems to keep the connection alive, although this is somewhat impractical on a phone. Perhaps the connection timeout is set to a much lower value that the other providers?

If you'd like me to let you know the IMEI, SIM ID, phone # and location(s) of the setup I use, let me know - it happens to a co-worker of mine too, and having an active PING session in the background seems to solve the dropouts/timeouts he experiences, again, this is from a laptop and is impractical on a phone.




munchkin | Troll | Author | Artist | Citizen | Friend | Misanthrope

Join us in the Geekzone IRC channel!

 


All information contained in posts made by me shall be treated as PotatoZoo's own personal opinion unless otherwise specified.

 


SaltyNZ
5449 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #691482 26-Sep-2012 07:42
Send private message

munchkin:  Perhaps the connection timeout is set to a much lower value that the other providers?



Activity will definitely keep it from being idled out. But the idle timer is 2 hours, so it's not too aggressive. I would have thought normal laptop (or smartphone, for that matter) app chattiness would be enough to save you from a 2 hour timeout, but it sounds to me like that's what you're experiencing. If so, simply restarting the session will work. You won't need the more extreme measures others are reporting.






iPad Pro 11" + iPhone XS + 2degrees 4tw!

 

These comments are my own and do not represent the opinions of 2degrees.


 1 | 2 | 3
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic




News »

NZ-based specialty underwriting agency expands personal cyber offering internationally
Posted 1-Oct-2020 19:02


Unisys launches ClearPath MCP software on Microsoft Azure
Posted 1-Oct-2020 18:47


Slingshot offering ugly-modem to help reduce e-waste in New Zealand
Posted 30-Sep-2020 16:01


AWS launches new edge location in New Zealand
Posted 30-Sep-2020 15:35


Amazon introduces new Echo devices
Posted 25-Sep-2020 11:56


Mad Catz introduces new S.T.R.I.K.E. 13 Mechanical Gaming Keyboard
Posted 25-Sep-2020 11:34


Vodafone NZ upgrades international submarine network
Posted 25-Sep-2020 09:09


Jabra announces wireless noise-cancelling airbuds, upgrade existing model
Posted 24-Sep-2020 14:43


Nokia 3.4 to be available in New Zealand
Posted 24-Sep-2020 14:34


HP announces new HP ENVY laptops aimed at content creators
Posted 24-Sep-2020 14:02


Logitech introduce MX Anywhere 3
Posted 21-Sep-2020 21:17


Countdown unveils contactless shopping with new Scan&Go tech
Posted 21-Sep-2020 09:48


HP unveils new innovations for businesses adapting to rapidly evolving workstyles and workforces
Posted 17-Sep-2020 15:36


GoPro launches new HERO9 Black camera
Posted 17-Sep-2020 09:45


Telecommunications industry launches new 5G Facts website
Posted 17-Sep-2020 07:56



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.