Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




189 posts

Master Geek


# 248100 10-Mar-2019 15:24
Send private message

 

 

10/03/2019

 

Sunday morning called 2degree after the call extendsive test was done, the tech answered my call have done speed profile repush and also wrote an e-mail for Enable.

 

Following test was done after the call:-

 

2 different routers, one self build Xeon server and one EdgeRouter (EdgeRouter was test with old firmware and than update to new one with a reset and reconfiguration done).
With both router I have done tests on 4 different PCs with Windows 10 and one of the PC without any Windows 10 update for about 1 year or so, also one of the PC I test with USB boot Linux under Ubuntu.
Speed results are all the same across all tests above, from Speedtest.net and www.nperf.com

 

Called 2degree again in the afternoon, tech said Enable has replied with no problem with the network and maybe an congestion issues, personally do not think this is the case, all speedtest was consistent 450 down and 530 up even from different source. 

 

Before we ended the call tech said he will e-mail a check list that Enable usually want them to do with the Fritzbox but since I don't have one he will e-mail me and for me to run the check from my end.

 

 


View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6


189 posts

Master Geek


  # 2195116 10-Mar-2019 15:33
Send private message

 

 

 

 

 

 


Mr Snotty
8944 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 2195143 10-Mar-2019 16:15
2 people support this post
Send private message

Please prove that you've done a test by booting Linux on the PC you could normally get Gigabit from and testing via the Edgerouter with PPPoE Offloading enabled. Ideally cabled straight to the Edgerouter itself (ONT --> Edgerouter --> PC) without any switches in the way.

 

I've got a guide in my signature if you need assistance with configuring the Edgerouter for this. Also what do you mean by "lag spikes?"? Got any information to back this up such as traceroutes or anything going to the game server? The in-game ping doesn't mean anything here.

 

You can't assume there is a problem based on Speedtests alone. You need to do additional testing yourself to confirm the issue isn't either with your home network or with your PC which in all your posts you've actually not proven yet. 2degrees can only provide very limited support if you're using anything other than a Fritz!Box so I honestly encourage getting one of those from them and testing with that.





 
 
 
 




189 posts

Master Geek


  # 2195163 10-Mar-2019 17:11
Send private message

Just another update my MacBook Pro running OSX tests results are the same as all above tests that has been done, and make that 5 PCs now.

 

This MacBook has been doing 1Gbps no problem before.

 

Connected straight into pfSense box and EdgeRouter.

 

 

 

As for the lag spike no not just high ping, in games. more like packet dropped made the game completely freeze for few seconds..

 

it basically make all on line games unplayable.

 

 

 

Wow is the most affected atm.


355 posts

Ultimate Geek


  # 2195191 10-Mar-2019 18:18
Send private message

D1NZ:

 

Just another update my MacBook Pro running OSX tests results are the same as all above tests that has been done, and make that 5 PCs now.

 

This MacBook has been doing 1Gbps no problem before.

 

Connected straight into pfSense box and EdgeRouter.

 

 

 

As for the lag spike no not just high ping, in games. more like packet dropped made the game completely freeze for few seconds..

 

it basically make all on line games unplayable.

 

 

 

Wow is the most affected atm.

 

 

Getting the same issues in wow.

 

I have been told in game it is due to a Microsoft update and is affecting a lot of online games. Cant substantiate this. Basically is disastrous during a raid with 20 odd people and making the game unplayable.  

 

Just found a forum article calling it a 2 degrees issue.

 

https://us.forums.blizzard.com/en/wow/t/2degrees-nz-high-latency-oceanic-server/118103

 

Interesting to see how this goes...




189 posts

Master Geek


  # 2195206 10-Mar-2019 19:10
Send private message

Bluntj:

 

D1NZ:

 

Just another update my MacBook Pro running OSX tests results are the same as all above tests that has been done, and make that 5 PCs now.

 

This MacBook has been doing 1Gbps no problem before.

 

Connected straight into pfSense box and EdgeRouter.

 

 

 

As for the lag spike no not just high ping, in games. more like packet dropped made the game completely freeze for few seconds..

 

it basically make all on line games unplayable.

 

 

 

Wow is the most affected atm.

 

 

Getting the same issues in wow.

 

I have been told in game it is due to a Microsoft update and is affecting a lot of online games. Cant substantiate this. Basically is disastrous during a raid with 20 odd people and making the game unplayable.  

 

Just found a forum article calling it a 2 degrees issue.

 

https://us.forums.blizzard.com/en/wow/t/2degrees-nz-high-latency-oceanic-server/118103

 

Interesting to see how this goes...

 

 

 

 

Thanks for the info, also did reply on Blizzard's forum too.

 

Good to know I am not alone in this mess.


355 posts

Ultimate Geek


  # 2195215 10-Mar-2019 19:23
Send private message

Im raiding now and the lag spikes are killing me.


9 posts

Wannabe Geek


  # 2195222 10-Mar-2019 19:52
Send private message

Also getting lag spikes playing path of exile on 2degrees. Relevant support post @ poe https://www.pathofexile.com/forum/view-thread/2454286/page/1

 

winmtr data for the au poe server https://pastebin.com/8MhBp74C

 

 

 

edit: signed up for a vpn and its solved my issues till 2* get it sorted


 
 
 
 


12 posts

Geek


  # 2195224 10-Mar-2019 19:55
Send private message

Yes, its an issue along the routing path between here and Australia where the Oceanic wow servers are based.

 

 

 

Its like the 3rd hop in.  Hoping 2degrees come to the party and contact whomever administers that point and see if we can get this fixed.

 

 

 

If not, will probably be looking at switching ISP's as I have noticed it on Apex now as well.


Mr Snotty
8944 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 2195226 10-Mar-2019 20:04
2 people support this post
Send private message

But still - despite what is asked you've posted no evidence that you've conducted these tests. Call me skeptical, but this reminds me of being in tech support and telling a customer to reboot their router (while I am watching the Radius logs and pinging their router) and them saying they've done it despite no drop of connection on my end. In the end, the problem was resolved by them rebooting their router instead of just "saying" that they had rebooted it when in-fact they were rebooting their PC instead.

 

Now, this is not what I am saying you're doing, but I do find it odd that you're unable to provide a screenshot of your computer booted into Linux as I've asked to do a Speedtest and on top of this both 2degrees support and Enable are unable to find a fault with your connection.

 

Please provide a screenshot of a test being done to both 2degrees Christchurch and Auckland, from Firefox, on Linux. Also provide a traceroute you've done to the game server you're paying off. Use the Edgerouter 4 (also make sure offloading is enabled - see here: https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115006567467-EdgeRouter-Hardware-Offloading). To verify, paste the output (via SSH to your Edgerouter) of "show ubnt offload && show version" into your post.

 

Without this sort of information I don't see 2degrees taking your case seriously.

 

In regards to the issue with WoW / League of Legends / whatever game you're playing you're actually yet to state the game that is affected (you just state it is online gaming). Now, this is not at all helpful. Post a detailed post else I'm just locking this thread as I've actually asked you multiple times now (and not once you've listened to me). This isn't the first time Blizzard has had such issues and 9/10 times it isn't the ISP at fault here.







189 posts

Master Geek


  # 2195227 10-Mar-2019 20:04
Send private message

Like I was saying, it's not only Wow many other games are the same.

 

Few I play, Anthem, WoW, Division, Apex

 

 

 

Trace monitor did while in-game lagging like a bitch.

 


9 posts

Wannabe Geek


  # 2195229 10-Mar-2019 20:09
Send private message

if you dont mind spending a couple bucks, sign up for a vpn, even a free trial. Solved my issues




189 posts

Master Geek


  # 2195235 10-Mar-2019 20:11
Send private message

With those said, still not explained my speed drop from 930 (had since 1Gbps made available on 2degrees) to 450Mbps now.

 

 


Mr Snotty
8944 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  # 2195236 10-Mar-2019 20:13
One person supports this post
Send private message

D1NZ:

 

With those said, still not explained my speed drop from 930 (had since 1Gbps made available on 2degrees) to 450Mbps now.

 

I have asked multiple times - refer to the above post. Next unhelpful post you provide, I'm simply locking this.





9 posts

Wannabe Geek


  # 2195237 10-Mar-2019 20:17
Send private message

michaelmurfy:

 

D1NZ:

 

With those said, still not explained my speed drop from 930 (had since 1Gbps made available on 2degrees) to 450Mbps now.

 

I have asked multiple times - refer to the above post. Next unhelpful post you provide, I'm simply locking this.

 

 

 

 

whats your deal mate? this is a legitimate nationwide issue affecting lots of people


152 posts

Master Geek


  # 2195239 10-Mar-2019 20:25
Send private message

fine in auckland


 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Switch your broadband provider now - compare prices


Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Intel introduces cryogenic control chip to enable quantum computers
Posted 10-Dec-2019 21:32


Vodafone 5G service live in four cities
Posted 10-Dec-2019 08:30


Samsung Galaxy Fold now available in New Zealand
Posted 6-Dec-2019 00:01


NZ company oDocs awarded US$ 100,000 Dubai World Expo grant
Posted 5-Dec-2019 16:00


New Zealand Rugby Selects AWS-Powered Analytics for Deeper Game Insights
Posted 5-Dec-2019 11:33


IMAGR and Farro bring checkout-less supermarket shopping to New Zealand
Posted 5-Dec-2019 09:07


Wellington Airport becomes first 5G connected airport in the country
Posted 3-Dec-2019 08:42


MetService secures Al Jazeera as a new weather client
Posted 28-Nov-2019 09:40


NZ a top 10 connected nation with stage one of ultra-fast broadband roll-out completed
Posted 24-Nov-2019 14:15


Microsoft Translator understands te reo Māori
Posted 22-Nov-2019 08:46


Chorus to launch Hyperfibre service
Posted 18-Nov-2019 15:00


Microsoft launches first Experience Center worldwide for Asia Pacific in Singapore
Posted 13-Nov-2019 13:08


Disney+ comes to LG Smart TVs
Posted 13-Nov-2019 12:55


Spark launches new wireless broadband "Unplan Metro"
Posted 11-Nov-2019 08:19


Malwarebytes overhauls flagship product with new UI, faster engine and lighter footprint
Posted 6-Nov-2019 11:48



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.