Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


domingopus

5 posts

Wannabe Geek


#28139 19-Nov-2008 20:40
Send private message

Hi,

I have a broadband account with telecom nz abd my IP address changes several times a day. When it happens I lose connection for a few seconds.  I have interleaving switched off (for gaming), could this be the problem?

Thanks

D

Create new topic
sbiddle
29215 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  #178926 19-Nov-2008 20:44
Send private message

Most ADSL connections use dynamic IP addresses. This means your IP will change every time your connection does.

You modem isn't dropping as a result in your IP change - it's your modem dropping the connection that is causing the IP to be renewed when the modem resync's itself.

Is this a new problem? Have you changed any phone wiring in your house or moved any phones? Do you have ADSL filters installed on all phones (and Sky if you have that) or a central ADSL filter?




domingopus

5 posts

Wannabe Geek


  #178928 19-Nov-2008 20:55
Send private message

Hi thanks for the quick reply.

It's not my house, but I think it's ben happening for a while and they've just put up with it.  I've just tried my own
brand new modem/router just in case it was a modem/router problem, but it does the same.  No wiring has been changed and everything is on a filter. 

I thought in general, if you re-connect you tend to get the same IP adress back?

Cheers

 
 
 
 


sbiddle
29215 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  #178930 19-Nov-2008 20:59
Send private message

What are all the line stats and levels from the router status page?

C0R3
33 posts

Geek


  #178931 19-Nov-2008 21:01
Send private message

Hi,

Could you also tell me the model of your router?

Thanks

domingopus

5 posts

Wannabe Geek


  #178938 19-Nov-2008 22:24
Send private message

Hi,

Linksys WAG160N is the new one I tried it with.  Just turned on logging a couple of hours ago.  Getting entries like this:

Wed, 2008-11-19 08:05:49 - Adsl is disconnected

Wed, 2008-11-19 08:05:50 - Terminating on signal 15.

Wed, 2008-11-19 08:05:50 - LCP down.

Wed, 2008-11-19 08:05:56 - Connection terminated.

Wed, 2008-11-19 08:05:56 - Connect time 15.1 minutes.

Wed, 2008-11-19 08:05:56 - Sent 593131 bytes, received 1480091 bytes.

Wed, 2008-11-19 08:05:56 - Exit.

Wed, 2008-11-19 08:06:19 - Adsl is connected

Wed, 2008-11-19 08:06:19 - Initialize LCP.

Wed, 2008-11-19 08:06:19 - Plugin pppoa loaded.


 

The status page shows:


Status:    Up
Downstream Rate:    7136 Kbps
Upstream Rate:    704 Kbps
 
         
PVC Connection      
       
Encapsulation:    RFC 2364 PPPoA
Multiplexing:    VC
QoS:    UBR
PCR:   
SCR:   
Autodetect:    Disable
VPI:    0
VCI:    100
Enable:    1
PVC Status:    Up

 

ta

cisconz
cisconz
1251 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #179005 20-Nov-2008 09:43
Send private message

Looks to me like a bad filter somewhere.

I used to have a disconnect on a signal 15 on my router - turned out to be a bad chip in the modem.




Hmmmm


eXDee
4025 posts

Uber Geek

Trusted

  #179049 20-Nov-2008 12:36
Send private message

As above - try replacing filters. Remember the modem does not have to be filtered if there isnt a normal phone device plugged in the same jack.

Then post your Noise margin/SNR, it should be somewhere on the modems status page. Attenuation would be useful also.

 
 
 
 


allan
1304 posts

Uber Geek

Subscriber

  #179197 21-Nov-2008 11:34
Send private message

The WAG160N doesn't display this info on it's default ADSL stats page, but there is an unlinked hidden page available at http://192.168.1.1/setup.cgi?next_file=adsl_driver.htm that will give you everything you need.

OT, but while I'm at it, there's another unlinked hidden page that allows you to reboot it. It's http://192.168.1.1/setup.cgi?todo=reboot

192.168.1.1 is the default gateway address for the WAG160N, but obviously substitute whatever you are using.

Don't ask me why Linksys decided not to link these from the main menu!

gehenna
6511 posts

Uber Geek

Moderator
Trusted
Lifetime subscriber

  #179203 21-Nov-2008 12:02
Send private message

+1 for replacing the filter.  Either that or disconnect every other phone socket for a few hours if you can and just leave the modem plugged in.  monitor for another disconnection and if it does happen you'll know the problem isn't one of the other phones or filters.  if it doesn't disconnect try plugging one phone/filter in and monitor for another while, if still no disconnection plug the remaining phones in one by one, monitoring for a while between each until you find the weak link if there is one.


domingopus

5 posts

Wannabe Geek


  #179217 21-Nov-2008 13:34
Send private message

Ok, it turns out that the bloody sky box was plugged in without a filter!  I *think* that's fixed it.

Thanks for all the helps/tips guys!

D

cisconz
cisconz
1251 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #179320 22-Nov-2008 00:58
Send private message

Yeah, it will have polled every few hours.




Hmmmm


Create new topic




News »

Jabra announces wireless noise-cancelling airbuds, upgrade existing model
Posted 24-Sep-2020 14:43


Nokia 3.4 to be available in New Zealand
Posted 24-Sep-2020 14:34


HP announces new HP ENVY laptops aimed at content creators
Posted 24-Sep-2020 14:02


Logitech introduce MX Anywhere 3
Posted 21-Sep-2020 21:17


Countdown unveils contactless shopping with new Scan&Go tech
Posted 21-Sep-2020 09:48


HP unveils new innovations for businesses adapting to rapidly evolving workstyles and workforces
Posted 17-Sep-2020 15:36


GoPro launches new HERO9 Black camera
Posted 17-Sep-2020 09:45


Telecommunications industry launches new 5G Facts website
Posted 17-Sep-2020 07:56


New Zealand ranks 3rd in world in GSMA index
Posted 15-Sep-2020 10:13


Trend Micro Security Suite adds web monitoring to prevent identity theft
Posted 14-Sep-2020 15:37


NVIDIA to acquire Arm for US$ 40 billion
Posted 14-Sep-2020 12:27


Epson launches its next gen A3+ colour EcoTank multi-function printer
Posted 10-Sep-2020 16:08


Sony launches three new native 4K SXRD home cinema projectors
Posted 9-Sep-2020 18:00


Catalyst Cloud brings Kubernetes-based open-source web hosting solution to market
Posted 9-Sep-2020 17:54


Verizon Connect eyes further growth in New Zealand
Posted 8-Sep-2020 09:26



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.