Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




93 posts

Master Geek


Topic # 67965 12-Sep-2010 03:35
Send private message

Hi there,

My new Airport Extreme(time capsule) arrived today and I've been having a very hard time getting it going.

I have connected it to my old vodafone d-link 502t modem. I have got things working by setting the airport extreme to bridged mode, however this means that I can't use guest networking and back to my Mac because the modem still handles dhcp and nat.

I tried setting the airport extreme to use PPPoe and tried "share public ip address" mode. Neither have worked even after I disabled dhcp and nat in the dlink and also tried switching to bridged mode in the dlink to use pppoe.

I desperately need help please, is there anyone using Apple Airport with vodafone who can advise?

View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
2087 posts

Uber Geek
+1 received by user: 220

Trusted
Subscriber

  Reply # 378944 12-Sep-2010 11:44
Send private message

I might be able to help, I have a Dynalink modem bridged to a Time Capsule.

First, do you have an AirPort Extreme or a Time Capsule? They are two different products. I'm assuming you have the AE but not sure why you wrote TC in brackets!

Second, what exactly are you wanting to 'get going'? Is it guest networking and Back to My Mac? Might be just me being a bit slow but you've said you're having a hard time getting it going then in the next line you've said it's working by being in bridge mode. Are you wanting to bridge the modem to your AE/TC and have it handle everything?

PPPoE isn't the right setting, we don't really use that in NZ so that won't work.

Is your 502T a Gen-II model, is it running the latest firmware? Because those two things are needed for it to be set up in half-bridge mode, which is where the modem just connects to the Internet and then passes everything to the router for it to handle.

Are these similar to the settings in your modem's configuration:

PVC: Pvc0
VPI: 0
VCI: 100
Virtual circuit: Enabled

Wan Setting: Half-Bride Mode

User Name: xxxxxxxxx@vodafone.co.nz (or whatever goes in here)
Password: *******

Authentication Type: Auto
Connection Type: PPPoA LLC
MTU: 1400
MRU: 1492
Default Route: Enabled
PPPoE Pass Through: Disabled
NAT: Disabled
Firewall: Enabled
IP Control: Dyanamic IP
Static IP: 0.0.0.0

Connection Setting

Always On is checked

ATM

Service Category: UBR




MacBook Pro 13" w/ Touch Bar (Early 2017) | iPad Pro 10.5 Wi-Fi 128GB (Space Grey) | iPhone 8 Plus 64GB (Product RED) | HomePod (Space Grey) | Apple TV 4K | Apple TV (4th Generation) | Apple Watch Series 3 42mm (Space Grey)



93 posts

Master Geek


  Reply # 378966 12-Sep-2010 12:35
Send private message

Thanks for the quick reply.

I have a time capsule ( I said AE because I thought the have the same functions it terms of wifi)

I want the TC to handle everything so I can use guest networking and btmm, currently the TC is set to bridged mode and is working but limited is functions.

 
 
 
 




93 posts

Master Geek


  Reply # 378974 12-Sep-2010 13:08
Send private message

Mines is the first gen, firmware v3.00b02.NZ.20060710

Is it possible for half bridge to work on this, because there is no option in wan settings.

I can only find firmware for gen ii, will this work?

2087 posts

Uber Geek
+1 received by user: 220

Trusted
Subscriber

  Reply # 379006 12-Sep-2010 14:09
Send private message

No worries, the configuration for AE and TC is the same just wasn't sure what product you had.

My understanding is that half-bridge mode only works on a Gen-II model, I doubt the firmware you've found would work on your device.

I used to have a 502T and to be honest they are crap. If you're after a basic modem get a Dynalink RTA1320E. It's what I have, they support half-bridge mode, and I found my speeds were better after switching to Dynalink a while back. I bought a brand new one recently from Trade Me for $10 so that would be the best place to look.

If you get one of those I'll help to set up for you as it's not 100% obvious how to set it up in half bridge mode, otherwise I think for the moment you might be stuck with the setup you have now with the TC in bridge mode.




MacBook Pro 13" w/ Touch Bar (Early 2017) | iPad Pro 10.5 Wi-Fi 128GB (Space Grey) | iPhone 8 Plus 64GB (Product RED) | HomePod (Space Grey) | Apple TV 4K | Apple TV (4th Generation) | Apple Watch Series 3 42mm (Space Grey)



93 posts

Master Geek


  Reply # 379013 12-Sep-2010 14:22
Send private message

Thanks, I tried upgrading the fw but screwed it, luckily had another one lying around.

I think I might take your advise and go with the dynalink. Are you currently using your TC with it, can you use all of the features of the TC

Does the dynalink support all of vodafones new red network stuff- adsl2+? Etc...

2087 posts

Uber Geek
+1 received by user: 220

Trusted
Subscriber

  Reply # 379025 12-Sep-2010 14:39
Send private message

Yes, all features of the TC work and it's responsible for distributing the IP addresses of all my stuff (wired and wireless) and it works really well in bridge mode - all it does is receive the WAN IP from the modem and the TC takes care of the rest.

I'm with Telecom but you won't have any issues using the Dynalink on Vodafone, supports ADSL2+. Just make sure you go for the black RTA1320E version, its been redesigned from the 1320 to help with heat dissipation but still has the same chip in it as the previous version.

Either PM me or reply on here when you get one and I'll tell you the settings you need for half-bridge mode to work, will only take a few minutes and you'll be away laughing afterwards.




MacBook Pro 13" w/ Touch Bar (Early 2017) | iPad Pro 10.5 Wi-Fi 128GB (Space Grey) | iPhone 8 Plus 64GB (Product RED) | HomePod (Space Grey) | Apple TV 4K | Apple TV (4th Generation) | Apple Watch Series 3 42mm (Space Grey)



93 posts

Master Geek


  Reply # 379047 12-Sep-2010 16:02
Send private message

cheers corksta.

Just ordered an RTA1320E from a supplier, hopefully it'll arrive tomorrow or monday, are you able to PM the instructions? or should I wait till it arrives. 

2087 posts

Uber Geek
+1 received by user: 220

Trusted
Subscriber

  Reply # 379078 12-Sep-2010 18:10
Send private message

No worries mate I'll PM the instructions to you later on. I'm assuming you'll only need the instructions for the modem, you're sweet with setting up the TC?




MacBook Pro 13" w/ Touch Bar (Early 2017) | iPad Pro 10.5 Wi-Fi 128GB (Space Grey) | iPhone 8 Plus 64GB (Product RED) | HomePod (Space Grey) | Apple TV 4K | Apple TV (4th Generation) | Apple Watch Series 3 42mm (Space Grey)



93 posts

Master Geek


  Reply # 379105 12-Sep-2010 19:36
Send private message

Yep, thanks.

I'll setup the TC, what mode should I put it on?

2087 posts

Uber Geek
+1 received by user: 220

Trusted
Subscriber

  Reply # 379144 12-Sep-2010 21:34
Send private message

Just about to PM you, but when it's in half-bridge mode, on the TC you'll want to choose 'Share a public IP address' under Internet>Internet Connection.




MacBook Pro 13" w/ Touch Bar (Early 2017) | iPad Pro 10.5 Wi-Fi 128GB (Space Grey) | iPhone 8 Plus 64GB (Product RED) | HomePod (Space Grey) | Apple TV 4K | Apple TV (4th Generation) | Apple Watch Series 3 42mm (Space Grey)



93 posts

Master Geek


  Reply # 379155 12-Sep-2010 22:36
Send private message

Thanks, will do,

I'll hopefully set it up on tuesday



93 posts

Master Geek


  Reply # 379674 14-Sep-2010 14:12
Send private message

The modem arrived this morning. I'll set it up in the evening and let you know.

Hoping for faster speeds, I was getting 9500k in the dlink



93 posts

Master Geek


  Reply # 379675 14-Sep-2010 14:12
Send private message

The modem arrived this morning. I'll set it up in the evening and let you know.

Hoping for faster speeds, I was getting 9500k in the dlink



93 posts

Master Geek


  Reply # 379827 14-Sep-2010 20:27
Send private message

I can't upgrade the firmware, tried on a Mac and pc, left it for 5 mins and it does nothing. browser just says uploading...



93 posts

Master Geek


Reply # 379849 14-Sep-2010 21:03
Send private message

Thanks for all of your help corksta Laughing

Highly appreciated, everythings working, I had to reset the modem before upgrading firmware.

My internet speed is definitely much faster, I was getting around 9500kbps before.





Statistics
Downstream
Upstream


Line Rate
10121 Kbps
1130 Kbps


Attainable Line Rate
11850 Kbps
1138 Kbps


Noise Margin
6.4 dB
6.5 dB


Line Attenuation
42.5 dB
23.0 dB


Output Power
19.6 dBm
12.3 dBm



 

 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic



Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.