Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




1509 posts

Uber Geek
+1 received by user: 127

Subscriber

# 140791 20-Feb-2014 13:08
Send private message

Help, After review here and elsewhere bought one of these.  After using and liking it I bought 4 WD RED 3TB to last me a few years.  I followed the instructions and removed the first drive as instructed.  After 2 hours synchronizing and it got to 12% rebuilding it went inaccessible and all drives inactive.  They all show as healthy.  All lights on the unit are steady no flashing as when synchronizing or accessing etc.
 So, is it possible to recover or accept its a lost cause.
Do I factory reset and start afresh and hope will be reliable infuture
Or do I go back to my WHS 2011 with stablebits drivepool which was at least reliable.   I mainly went with the Asustor to save space, but if you have to start from scratch again to upgrade a hard drive or a hard drive failure then I would rather sacrifice the space and use WHS 2011 machine.

I havent tried to turn off the Asustor and restart yet to see if it will recover.  Want to wait and see opinions first as I am not experienced with all the ins and outs of NAS.




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


Create new topic
3204 posts

Uber Geek
+1 received by user: 421


  # 991121 20-Feb-2014 14:08
Send private message

You paid a premium price for that box which comes with pretty good backup support. I'd be on the phone/email to the support team ASAP. You may find any incorrect suggestions from users to assist diagnosing leading to them washing their hands of it.

It may be as simple as it only syncing to the size of the other disks (1/3rd capacity) and re-activating/resizing.. but support would tell you for sure.



1509 posts

Uber Geek
+1 received by user: 127

Subscriber

# 991141 20-Feb-2014 14:21
Send private message

Thanks. I had decided to bite the bullet and restarted and so far so good. It is synching and rebuilding the array. At 2% after 30 minutes, so fingers crossed it doesnt stop this time.




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


 
 
 
 




1509 posts

Uber Geek
+1 received by user: 127

Subscriber

# 991154 20-Feb-2014 14:46
Send private message

hmm, maybe will be better to get WHS 2011 running again.   This is working so far and it says 9 hours remaining.  So that means 40 hours to replace the disks and cant use it in the meantime. Just checked and definitly cant access it.  WHS 2011 with drivepool was quicker.   So also should check whether Whs2011 with 4 data disks and os and backup disk uses much more power than Asustor with 4 disks.
Looks like compromise between device size and power consumption.  Not the best cant access data for a few days though




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi




1509 posts

Uber Geek
+1 received by user: 127

Subscriber

  # 991184 20-Feb-2014 15:44
Send private message

okay out it goes. back to whs 2011.  got to 14% and it failed again.  So will put home server together again then at the least will be able to test the disk in case it is a faulty disk.  Bought 4 new WD REDs 3 TB




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi




1509 posts

Uber Geek
+1 received by user: 127

Subscriber

# 992375 22-Feb-2014 16:14
Send private message

Update.  Looks like faulty WD WD30 Red drive.  Put it in WHS2011 and stablebits scanner kept saying unreadable sectors around 1000 or so.  So I downloaded WDDig and ran and it didnt even show up. Checked in bios and never showed up.  Changed Sata cable and didnt show, after a couple of starts it showed up.  Ran the diagnosis and under SMART it said not available.  Put 2TB drive back on same cable and all fine.  Put the 3TB and no go.  Also computer very slow to boot with that drive in.  WDDIAG wont test that drive. it lists it, says smart not available and wont run the test.
  So it appears faulty and trying to sync with Asustor brought the whole NAS down.   So  maybe should test hard drive on computer before putting into NAS to upgrade capacity




HTPC Intel Pentium G3258 cpu, Gigabyte H97n-wifi motherboard, , 8GB DDR3 ram, onboard  graphics. Hauppuage HVR 5500 tuner,  Silverstone LC16M case, Windows 10 pro 64 bit using Nextpvr and Kodi


Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Dunedin selects Telensa to deliver smart street lighting for 15,000 LEDs
Posted 18-Jul-2019 10:21


Sprint announces a connected wallet card with built-in IoT support
Posted 18-Jul-2019 08:36


Educational tool developed at Otago makes international launch
Posted 17-Jul-2019 21:57


Symantec introduces cloud access security solution
Posted 17-Jul-2019 21:48


New Zealand government unveils new digital service to make business easier
Posted 16-Jul-2019 17:35


Scientists unveil image of quantum entanglement
Posted 13-Jul-2019 06:00


Hackers to be challenged at University of Waikato
Posted 12-Jul-2019 21:34


OPPO Reno Z now available in New Zealand
Posted 12-Jul-2019 21:28


Sony introduces WF-1000XM3 wireless headphones with noise cancellation
Posted 8-Jul-2019 16:56


Xero announces new smarter tools, push into the North American market
Posted 19-Jun-2019 17:20


New report by Unisys shows New Zealanders want action by social platform companies and police to monitor social media sites
Posted 19-Jun-2019 17:09


ASB adds Google Pay option to contactless payments
Posted 19-Jun-2019 17:05


New Zealand PC Market declines on the back of high channel inventory, IDC reports
Posted 18-Jun-2019 17:35


Air New Zealand uses drones to inspect aircraft
Posted 17-Jun-2019 15:39


TCL Electronics launches its first-ever 8K TV
Posted 17-Jun-2019 15:18



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.