Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


178 posts

Master Geek
+1 received by user: 40


Topic # 194971 1-Apr-2016 10:28
Send private message

Hi All, 

 

So I recently got VDSL up and running through a Netcomm NF8AC and getting some decent speeds.

 

I'm trying to set up an access point downstairs office off the NF8AC with my old Belkin N150 router I have (Model No. F6D4230).

 

The Belkin works atm when its just connected to the NF8, however when i go to set it up as an access point (turning off DHCP, and assigning a static IP within the NF8AC range, same SSID/password), it loses connection to the NF8AC and I can't get internet.    I have my xbox connected by cable in the lounge to the NF8AC, and the internet connection to the xbox is lost as well when the belkin is set up as an access point.

 

Turning the access point off on the belkin restores the wired internet connection on the xbox and belkin.  

 

Am I missing something here?  I've seen this [url=www.geekzone.co.nz/forums.asp?forumid=66&topicid=171107] thread[/url] and would be interested to hear from you guys to see what I've done wrong??

 

 

 

 


Create new topic
7678 posts

Uber Geek
+1 received by user: 2527

Subscriber

  Reply # 1523805 1-Apr-2016 10:50
Send private message

sound something like this? which is the one you tried to link to but it didn't link properly

 

http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?ForumId=66&TopicId=171107

 

the wired to wired should be fine with zero issues, its just when a wireless device goes between access points it can loose sight of the wired devices. it may only work properly when connected to one access point. It will still have access to the net, its just if you have make sure you can lock the device to one AP if using wireless and the device doesn't move, like a set top box or console.

 

im not sure about your issue as the xbox shouldn't have anything to do with the belkin as its not connected to it nor does the internet go through it in any way

 

This is a know issue and netcomm have it on their roadmap to be fixed, but the NF4V is up first in their list of fixes.




178 posts

Master Geek
+1 received by user: 40


  Reply # 1523829 1-Apr-2016 11:02
Send private message

Jase2985:

 

sound something like this? which is the one you tried to link to but it didn't link properly

 

http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?ForumId=66&TopicId=171107

 

the wired to wired should be fine with zero issues, its just when a wireless device goes between access points it can loose sight of the wired devices. it may only work properly when connected to one access point. It will still have access to the net, its just if you have make sure you can lock the device to one AP if using wireless and the device doesn't move, like a set top box or console.

 

im not sure about your issue as the xbox shouldn't have anything to do with the belkin as its not connected to it nor does the internet go through it in any way

 

This is a know issue and netcomm have it on their roadmap to be fixed, but the NF4V is up first in their list of fixes.

 

 

Thanks Jase, as you can see, my linking/technical skills aren't great...

 

yea it's similar, but it's when I use the 'access point' function on the belkin, the internet connection to the NF8AC just drops and I'm not connected.  It also affects the xbox as i mentioned, so that leads me to think it's something to do with the settings i have on the NF8AC?  

 

I've managed to use the belkin access point successfully with the Skinny broadband modem with the same setup etc with no issues at all.  

 

I'm currently using the belkin now, not as an access point, wired directly connected to the NF8AC, which still works I guess, but just means i won't have access to my printer downstairs..


133 posts

Master Geek
+1 received by user: 22


  Reply # 1523833 1-Apr-2016 11:12
Send private message

I'm guessing you have the Netcomm doing the NAT and DHCP and all the actual routing, and the Belkin is set up as just a switch and WiFi Access Point?

 

It certainly sounds very strange, might be the NAT or ARP on the Netcomm that's messing it up?

 

Does the Netcomm do any LAN servicing itself? If it doesn't and you're just off of the Belkin, perhaps putting it in Bridged mode and having the Belkin take over the role of being a router again may help?


2933 posts

Uber Geek
+1 received by user: 278


  Reply # 1523894 1-Apr-2016 11:50
Send private message

When you set it as an access point only are you moving the cable, that goes to the Netcomm, from the WAN port to one of the 4 LAN ports?

 

The WAN port won't work in AP mode, unless there is an option to assign it as a LAN port, giving you basically a 5 port switch.







178 posts

Master Geek
+1 received by user: 40


  Reply # 1523904 1-Apr-2016 12:12
Send private message

venomio:

 

I'm guessing you have the Netcomm doing the NAT and DHCP and all the actual routing, and the Belkin is set up as just a switch and WiFi Access Point?

 

It certainly sounds very strange, might be the NAT or ARP on the Netcomm that's messing it up?

 

Does the Netcomm do any LAN servicing itself? If it doesn't and you're just off of the Belkin, perhaps putting it in Bridged mode and having the Belkin take over the role of being a router again may help?

 

 

Ah yes...? Yes, I've definitely set up the Netcomm to do the DHCP etc.  I have no clue on NAT/ARP or what these things mean sorry... 

 

I'm just confused as to how it was working perfectly fine when i had the skinny modem but since changing to the Netcomm it's messed it up.

 

For the record, I've tried resetting the belkin to factory settings and starting all over again.

 

I've not restarted the Netcomm for reasons people here have told me to... So should I just bite the bullet and restart or reset the netcomm in the hope it will fix things?




178 posts

Master Geek
+1 received by user: 40


  Reply # 1523906 1-Apr-2016 12:14
Send private message

CYaBro:

 

When you set it as an access point only are you moving the cable, that goes to the Netcomm, from the WAN port to one of the 4 LAN ports?

 

The WAN port won't work in AP mode, unless there is an option to assign it as a LAN port, giving you basically a 5 port switch.

 

 

Hey, thanks for the suggestion, i did just try it and no dice. still no connection.  

 

From my prev set up using the skinny modem, the cable from the skinny modem when straight into the Modem/WAN port of the belkin and it worked fine in AP mode.


894 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 271

Trusted

  Reply # 1524985 3-Apr-2016 07:40
Send private message

I take it you are connecting the the 2nd access point via a cable to the netcomm? And as soon as you do this the Xbox gets disconnected? 

That says to me that either DHCP is still on. OR the access point and the Xbox got an IP conflict. Set up your router (the one you are using with the VDSL) to give about 10-20 static addresses and DHCP for the rest. Then give the other access point a static one. Then unplug the xbox and make sure the xbox is on detect IP automatically. 

Connect the 2nd access point with the static IP address. See what works. And start re-connecting devices and let us know when something stops working.






1981 posts

Uber Geek
+1 received by user: 319

Lifetime subscriber

  Reply # 1524998 3-Apr-2016 07:59
Send private message

Blurtie:

 

Hey, thanks for the suggestion, i did just try it and no dice. still no connection.  

 

From my prev set up using the skinny modem, the cable from the skinny modem when straight into the Modem/WAN port of the belkin and it worked fine in AP mode.

 

 

If Belkin is connected via WAN port, i.e., as a router

 

a) with an address on LAN interface on same subnet as existing router it couldn't possibly route as its WAN interface would also be on this subnet.

 

b) with its DHCP server turned off it wouldn't assign any addresses.

 

 

So obviously can't possibly work.




Ross

 

Spark FibreMAX using Mikrotik CCR1009-8G-1S-1S+

 


Speed Test




178 posts

Master Geek
+1 received by user: 40


  Reply # 1525166 3-Apr-2016 12:04
Send private message

Spyware:
Blurtie:

 

Hey, thanks for the suggestion, i did just try it and no dice. still no connection.  

 

From my prev set up using the skinny modem, the cable from the skinny modem when straight into the Modem/WAN port of the belkin and it worked fine in AP mode.

 

If Belkin is connected via WAN port, i.e., as a router a) with an address on LAN interface on same subnet as existing router it couldn't possibly route as its WAN interface would also be on this subnet. b) with its DHCP server turned off it wouldn't assign any addresses. So obviously can't possibly work.

 

Well yea, it's a "modem" port on the Belkin, not sure if that makes a difference?

 

I'm just confused as to why it work on the skinny modem/router (huwawi B315S), but not on the Netcomm - with the exact same configuration...

 

As a temp fix, I've flagged  setting it up as an AP, and set it as a different wifi SSID off the Netcomm.. aside from devices not switching between the two different wifi signals, are there any other issues with this set up?


7678 posts

Uber Geek
+1 received by user: 2527

Subscriber

  Reply # 1525169 3-Apr-2016 12:16
One person supports this post
Send private message

you need to connect the lan port of the NF8AC to the LAN port on the belkin, turn off DHCP, and assign the belkin an static IP address


Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Hawaiki Transpacific cable ready-for-service
Posted 20-Jul-2018 11:29


Microsoft Dynamics 365 Business Central launches
Posted 10-Jul-2018 10:40


Spark completes first milestone in voice platform upgrade
Posted 10-Jul-2018 09:36


Microsoft ices heated developers
Posted 6-Jul-2018 20:16


PB Technologies charged for its extended warranties and warned for bait advertising
Posted 3-Jul-2018 15:45


Almost 20,000 people claim credits from Spark
Posted 29-Jun-2018 10:40


Cove sells NZ's first insurance policy via chatbot
Posted 25-Jun-2018 10:04


N4L helping TAKA Trust bridge the digital divide for Lower Hutt students
Posted 18-Jun-2018 13:08


Winners Announced for 2018 CIO Awards
Posted 18-Jun-2018 13:03


Logitech Rally sets new standard for USB-connected video conference cameras
Posted 18-Jun-2018 09:27


Russell Stanners steps down as Vodafone NZ CEO
Posted 12-Jun-2018 09:13


Intergen recognised as 2018 Microsoft Country Partner of the Year for New Zealand
Posted 12-Jun-2018 08:00


Finalists Announced For Microsoft NZ Partner Awards
Posted 6-Jun-2018 15:12


Vocus Group and Vodafone announce joint venture to accelerate fibre innovation
Posted 5-Jun-2018 10:52


Kogan.com to launch Kogan Mobile in New Zealand
Posted 4-Jun-2018 14:34



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.