Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


# 249179 29-Apr-2019 15:53
Send private message quote this post

Hi all, 

 

As per subject, one day my two Alexa Echo (1st gen) both suddenly couldn't response, then factory reset one of them, now it's stuck in the process to connect to Wifi. I login to the router seems the Ip address have been assigned to it. But my Alexa app always shows the error message when in the process connecting to the wifi, and can't go to the next step.

 

Router is Netgear R7000 with latest firmware (DHCP enabled, wifi disabled)

 

Two Grandstream 7610 APs

 

Recently changed from Spark to Bigpipe on 100/100 expert plan

 

 

 

I also googled and tried restart the router, use 2.4Ghz only both methods didn't work. Any idea and solutions are welcome, thanks.


Create new topic
BDFL - Memuneh
63900 posts

Uber Geek
+1 received by user: 14369

Administrator
Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


  # 2227569 29-Apr-2019 19:42
Send private message quote this post

Thanks @freitasm, I tried iPhone and still no luck. When I first got the echo and set it up via mate 10 pro, and it worked.

It seems echo plus has connected to WiFi, as there is WiFi icon with tick on it, but then it shows the message below and will not take me to the next step.

"There was an error registering your device, visit help for troubleshooting tips"

 
 
 
 


YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


  # 2229758 2-May-2019 20:42
Send private message quote this post

Seems my router got some problems, changed to the new one, problems solved. However I am still puzzled as all my other equipments have no problems connecting WiFi, such as all mobile phones and computers. Anyway, it's good now.

1448 posts

Uber Geek
+1 received by user: 391


  # 2229765 2-May-2019 21:15
Send private message quote this post

Do you have a dual band router ?  Phone might be connected to 5Ghz and maybe the Echo is not seeing it ?

 

Had a problem like that with some WiFi bulbs last week, switched off 5Ghz did the setup, switched it back on .. might be similar.

 

 

 

 


22263 posts

Uber Geek
+1 received by user: 4785

Trusted
Subscriber

  # 2229772 2-May-2019 21:40
Send private message quote this post

If they're US sourced echos they dont do the DFS channels and seemed to have problems with the top half of the 5GHz band when I was trying to fully use the 5GHz to its best here, Echos, chromecasts and my LG speakers would all sit on an AP on the low end of the band




Richard rich.ms

YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


  # 2230500 3-May-2019 22:28
Send private message quote this post

Mark:

Do you have a dual band router ?  Phone might be connected to 5Ghz and maybe the Echo is not seeing it ?



Had a problem like that with some WiFi bulbs last week, switched off 5Ghz did the setup, switched it back on .. might be similar.


 


 



Yes, I do have a dual band router which is Netgear R7000, I did try to connect with 2.4Ghz without switching off 5Ghz, but didn't work, also tried to connect with GWN7610 AP and always stuck at connecting WiFi phase.

On the side note my Samsung smart TV got a similar WiFi problem, shows the TV has connected with internet, but can not use any smart features, after changing router to the bigpipe provided one, no issues now.

YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


  # 2230505 3-May-2019 22:33
Send private message quote this post

richms: If they're US sourced echos they dont do the DFS channels and seemed to have problems with the top half of the 5GHz band when I was trying to fully use the 5GHz to its best here, Echos, chromecasts and my LG speakers would all sit on an AP on the low end of the band


Interestingly, I have the US imported AP, not echo and router, but it was working good for the last few months, just suddenly got problems, maybe the router too old now, about 4years.

Thanks anyway.

 
 
 
 


BDFL - Memuneh
63900 posts

Uber Geek
+1 received by user: 14369

Administrator
Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

YJ



122 posts

Master Geek
+1 received by user: 5


  # 2230520 3-May-2019 23:01
Send private message quote this post

freitasm: Or the AP automatically selected one of the US bands not available in NZ.


Not quite sure, biy I did try to connect with router only.

And TV was always connect to router WiFi, and also I tried ethernet cable, it says "you are connected to internet",but when I use smart features, it says network got problems, went back check, you are connected to internet. Sigh...

Both problems have been solved after swapping to the new router.

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Dunedin selects Telensa to deliver smart street lighting for 15,000 LEDs
Posted 18-Jul-2019 10:21


Sprint announces a connected wallet card with built-in IoT support
Posted 18-Jul-2019 08:36


Educational tool developed at Otago makes international launch
Posted 17-Jul-2019 21:57


Symantec introduces cloud access security solution
Posted 17-Jul-2019 21:48


New Zealand government unveils new digital service to make business easier
Posted 16-Jul-2019 17:35


Scientists unveil image of quantum entanglement
Posted 13-Jul-2019 06:00


Hackers to be challenged at University of Waikato
Posted 12-Jul-2019 21:34


OPPO Reno Z now available in New Zealand
Posted 12-Jul-2019 21:28


Sony introduces WF-1000XM3 wireless headphones with noise cancellation
Posted 8-Jul-2019 16:56


Xero announces new smarter tools, push into the North American market
Posted 19-Jun-2019 17:20


New report by Unisys shows New Zealanders want action by social platform companies and police to monitor social media sites
Posted 19-Jun-2019 17:09


ASB adds Google Pay option to contactless payments
Posted 19-Jun-2019 17:05


New Zealand PC Market declines on the back of high channel inventory, IDC reports
Posted 18-Jun-2019 17:35


Air New Zealand uses drones to inspect aircraft
Posted 17-Jun-2019 15:39


TCL Electronics launches its first-ever 8K TV
Posted 17-Jun-2019 15:18



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.