Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


aros71

122 posts

Master Geek


#154670 4-Nov-2014 07:59
Send private message

Some reason I've been experiencing sporadic random DNS lookup failures on Orcon the last few weeks - anyone else hit this?

At one point, I couldn't get to geekzone - got a DNS lookup failure (ERR_UNKNOWN_HOSTNAME) and then after an hour or two it just corrected itself

router and PC rebooted during the outage, no change

Latest today is that around 0754 this morning, suddenly the ability to reach Gmail was lost.

Disconnect from Orcon, switch to Phone tethering and it resolves immediately, switch back to Orcon, it fails.

Anyone else experiencing these ghosts-in-the-machine? So far nothing else I've tried during this outage is failing

Mood:=perplexed

Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2 | 3
FlameBeard
345 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #1168164 4-Nov-2014 08:03
Send private message

When this happens what does an nslookup provide when you lookup a web address? Still unable to resolve? 




4th gen i7 Haswell 4770k, G.SKILL RipjawsX 16GB (4x4 Gb) DDR3 2400MHz, x1 GTS 460, Intel 180Gb 530 Series SSD, x1 Seagate 1Tb HDD, x1 Seagate 2Tb HDD, Modular 850w PSU, R.O.G. Maximus VII Formula mobo, Cooler Master Storm Trooper Chassis, Cooler Master V8 CPU cooler

"Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind." - Terry Pratchett

No longer work for Orcon

linw
2258 posts

Uber Geek

Subscriber

  #1168176 4-Nov-2014 08:39
Send private message

My ufb is dead atm. Location Camborne, Porirua.

 
 
 
 


timmmay
16512 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #1168215 4-Nov-2014 09:03
Send private message

Could you put in Google a third DNS server? 8.8.4.4 from memory. That way you use the ISP dns when available, best for local caches, but have a reliable backup.

FlameBeard
345 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #1168218 4-Nov-2014 09:09
Send private message

linw: My ufb is dead atm. Location Camborne, Porirua.
As in no optical? Or DNS unavailability? 




4th gen i7 Haswell 4770k, G.SKILL RipjawsX 16GB (4x4 Gb) DDR3 2400MHz, x1 GTS 460, Intel 180Gb 530 Series SSD, x1 Seagate 1Tb HDD, x1 Seagate 2Tb HDD, Modular 850w PSU, R.O.G. Maximus VII Formula mobo, Cooler Master Storm Trooper Chassis, Cooler Master V8 CPU cooler

"Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind." - Terry Pratchett

No longer work for Orcon

linw
2258 posts

Uber Geek

Subscriber

  #1168221 4-Nov-2014 09:15
Send private message

Optical looks normal. Can see traffic blinking.

Modem no Internet or phone LED at all.

FlameBeard
345 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #1168224 4-Nov-2014 09:17
Send private message

Reboot your devices and if still no yield. Log a ticket. Probably your best bet :) 




4th gen i7 Haswell 4770k, G.SKILL RipjawsX 16GB (4x4 Gb) DDR3 2400MHz, x1 GTS 460, Intel 180Gb 530 Series SSD, x1 Seagate 1Tb HDD, x1 Seagate 2Tb HDD, Modular 850w PSU, R.O.G. Maximus VII Formula mobo, Cooler Master Storm Trooper Chassis, Cooler Master V8 CPU cooler

"Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind." - Terry Pratchett

No longer work for Orcon

linw
2258 posts

Uber Geek

Subscriber

  #1168247 4-Nov-2014 09:21
Send private message

Several reboots done. Will log a call.

 
 
 
 


ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #1168256 4-Nov-2014 09:30
Send private message

Thread jacking aside, we're not aware of any widespread DNS issues at the moment, so this could be isolated

However I would be interested to get into a bit more detail with the OP if possible, so we can just make sure there's not something weird going on.

Please drop me a PM (with your orcon username) and we'll take it offline.

PassiveFever81
365 posts

Ultimate Geek


  #1168381 4-Nov-2014 12:12
Send private message

I've been having this problem ever since I got the Genius White.  Only seems to affect my Windows 8 devices.

Running CMD - Ipconfig /flushdns solves the problem for a while.

Seems to happen randomly, no website in particular.




 

FlameBeard
345 posts

Ultimate Geek

Trusted

  #1169013 5-Nov-2014 08:43
Send private message

Brandonrnz: I've been having this problem ever since I got the Genius White.  Only seems to affect my Windows 8 devices.

Running CMD - Ipconfig /flushdns solves the problem for a while.

Seems to happen randomly, no website in particular.


if someone could post the results of an nslookup when the issue presents itself, that is going to be handy 




4th gen i7 Haswell 4770k, G.SKILL RipjawsX 16GB (4x4 Gb) DDR3 2400MHz, x1 GTS 460, Intel 180Gb 530 Series SSD, x1 Seagate 1Tb HDD, x1 Seagate 2Tb HDD, Modular 850w PSU, R.O.G. Maximus VII Formula mobo, Cooler Master Storm Trooper Chassis, Cooler Master V8 CPU cooler

"Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind." - Terry Pratchett

No longer work for Orcon

PassiveFever81
365 posts

Ultimate Geek


  #1169476 5-Nov-2014 18:35
Send private message

FlameBeard:
Brandonrnz: I've been having this problem ever since I got the Genius White.  Only seems to affect my Windows 8 devices.

Running CMD - Ipconfig /flushdns solves the problem for a while.

Seems to happen randomly, no website in particular.


if someone could post the results of an nslookup when the issue presents itself, that is going to be handy 


Never done a Nslookup before.  I assume to type in the website you're having issues with and post the results?  If so, reddit has just started giving me 'The server at www.reddit.com can't be found, because the DNS lookup failed.' in Chrome.  

This is what is shows in nslookup...
Default Server: Orcon.Home
Address: 192.168.20.1

> www.reddit.com
Server: Orcon.Home
Address: 192.168.20.1

Non-authoritative answer:
Name: www.reddit.com
Addresses: 198.41.209.139
198.41.209.142
198.41.208.142
198.41.208.139
198.41.208.140
198.41.208.143
198.41.209.141
198.41.209.137
198.41.208.138
198.41.209.143
198.41.208.141
198.41.209.140
198.41.209.138
198.41.209.136
198.41.208.137

Soon as I run the flush dns command it's fine.  But i'm having to do this multiple times a day on my Windows 8 devices.




 

BlackHand
95 posts

Master Geek


  #1169683 6-Nov-2014 07:39
Send private message

I've experienced the exact same random issue since switching to the Orcon White modem. Both on IE & Chrome on my Windows 7 and Windows 8.1 devices.


ubergeeknz
3344 posts

Uber Geek

Trusted
Vocus

  #1169768 6-Nov-2014 09:23
Send private message

It seems like at least a few people having this problem.  Please keep posting examples, I'm working with the responsible team to get it looked into.

plas
378 posts

Ultimate Geek


  #1172593 11-Nov-2014 08:18
Send private message

Since being swapped to a Genius white a few months back I noticed the same thing happening. Ended up just using 8.8.8.8 and forgot about the problem.

kiwikiwi
455 posts

Ultimate Geek


  #1172622 11-Nov-2014 09:12
Send private message

linw: Optical looks normal. Can see traffic blinking.

Modem no Internet or phone LED at all.


Continue the thread jacking!

I also suffered this issue. But a replug of the ethernet cable to the WAN fixed it. Quite odd for it to go down.





You can also follow me on twitter here @kiwifortw I do twitch streams every now and then at twitch.tv/kiwiforthewin :)

HTTP 404 Sarcasm not found.

 1 | 2 | 3
Filter this topic showing only the reply marked as answer View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic





News »

Nanoleaf enhances lighting line with launch of Triangles and Mini Triangles
Posted 17-Oct-2020 20:18


Synology unveils DS1621+ 
Posted 17-Oct-2020 20:12


Ingram Micro introduces FootfallCam to New Zealand channel
Posted 17-Oct-2020 20:06


Dropbox adopts Virtual First working policy
Posted 17-Oct-2020 19:47


OPPO announces Reno4 Series 5G line-up in NZ
Posted 16-Oct-2020 08:52


Microsoft Highway to a Hundred expands to Asia Pacific
Posted 14-Oct-2020 09:34


Spark turns on 5G in Auckland
Posted 14-Oct-2020 09:29


AMD Launches AMD Ryzen 5000 Series Desktop Processors
Posted 9-Oct-2020 10:13


Teletrac Navman launches integrated multi-camera solution for transport and logistics industry
Posted 8-Oct-2020 10:57


Farmside hits 10,000 RBI customers
Posted 7-Oct-2020 15:32


NordVPN starts deploying colocated servers
Posted 7-Oct-2020 09:00


Google introduces Nest Wifi routers in New Zealand
Posted 7-Oct-2020 05:00


Orcon to bundle Google Nest Wifi router with new accounts
Posted 7-Oct-2020 05:00


Epay and Centrapay partner to create digital gift cards
Posted 2-Oct-2020 17:34


Inseego launches 5G MiFi M2000 mobile hotspot
Posted 2-Oct-2020 14:53









Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.