Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


439 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 37


Topic # 125696 16-Jul-2013 16:49
Send private message

i have my UHF aerial hooked straight into my samsung LCD, which then sends audio via optical to my Onkyo receiver. the audio offset seems different between the channels (especially prime)compared to say TV2 for example..
anyone else have this issue?
my uhf aerial is pretty an old sky UHF with not many focus x things on it. but runs in via RG6 to the tv.

Create new topic
27132 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6576

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  Reply # 857503 16-Jul-2013 16:50
One person supports this post
Send private message

It's probably the AC3 vs AAC issue all over again.

Samsung TV's used to be horrible with Freeview and for a number of years had no ability to select between AC3 and AAC audio.


1932 posts

Uber Geek
+1 received by user: 130


  Reply # 857595 16-Jul-2013 18:49
Send private message

Try using speaker sound on the TV and see if there is a sync issue. I bet there won't be.
If there's not then there must be a problem with the amp.
Only time I ever get sync issues is when they get a news feed via internet and hav a sync problem with the feed.
I fail to see why you think the antenna may be involved?



439 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 37


  Reply # 857605 16-Jul-2013 19:03
Send private message

but its between channels. I.E tv2 will be ok but switch to something else and its slightly out of sync. enough to be annoying

27132 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6576

Moderator
Trusted
Biddle Corp
Lifetime subscriber

  Reply # 857619 16-Jul-2013 19:18
Send private message

floydie: but its between channels. I.E tv2 will be ok but switch to something else and its slightly out of sync. enough to be annoying


What audio feed are you using, AAC or AC3?




439 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 37


  Reply # 857895 17-Jul-2013 09:21
Send private message

the spdif out put is selected tp PCM, it has the option of dolby digital but i cannnot select it.
the only audio output option i can see on the TV is "HE-AAC 2.0".there were two other options but i couldnt select them either.(and now i cant even find them in the menu)

i may do a factory default reset on the onkyo and reprogramme it and see if it makes any difference.
also would a firmware update on the TV make any difference??

547 posts

Ultimate Geek
+1 received by user: 13


  Reply # 857943 17-Jul-2013 10:42

Definitely do a firmware update. I've seen this fix lip sync problems before.

I've looked into the lip sync a fair bit and from my own experience tv 1 and 2 seem to have audio a few frames behind vision. This normally looks ok and can make up for the display delay in a tv if you have a laggy LCD or take your audio directly to an amp.

Tv3 and 4 seem in sync, but if you have any video delay in your system (like above) it looks out of sync because even a small one frame lead in the audio is really unnatural.

Tvnz U music clips are way out of sync, but the U-live presenters are in sync... Don't know what's up there.

Prime seems to vary day to day. Some days it's several frames out of sync, particularly on Letterman.




don't mess with me.... i'm the hd insider....

Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.