Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


2785 posts

Uber Geek
+1 received by user: 153

Trusted

Topic # 146805 29-May-2014 15:02
Send private message

Hi,

I have HighSpeed Cable and live in Stokes Valley, Lower Hutt which is pretty close to Upper Hutt. 

Since last night my cable has been flaky/not working and according to the network status page here:
http://www.vodafone.co.nz/help/network-status/
There was an outage in Upper Hutt which has apparently since been fixed. 

I am not home but have been pinging my static IP and getting ~50% packet loss and am unable to connect to the home PC via TeamViewer. 

Some help from a Vodafone person would be much appreciated.

Cheers,

Nick




Lead Consultant @Intergen
All comments are my own opinion, and not that of my employer unless explicitly stated.


Create new topic
5542 posts

Uber Geek
+1 received by user: 249

Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

  Reply # 1055998 29-May-2014 15:02
Send private message

Hello... Our robot found some keywords in your post, so here is an automated reply with some important things to note regarding broadband speeds.

 



 

If you are posting regarding DSL speeds please check that

 



 

- you have reset your modem and router

 


 

- your PC (or other PCs in your LAN) is not downloading large files when you are testing

 

- you are not being throttled by your ISP due to going over the monthly cap

 


 

- your tests are always done on an ethernet connection to the router - do not use wireless for testing

 


 

- you read this topic and follow the instructions there.

 



 

Make sure you provide information for other users to help you. If you have not already done it, please EDIT your post and add this now:

 



 

- Your ISP and plan

 


 

- Type of connection (ADSL, ADSL2, VDSL)

 


 

- Your modem DSL stats (do not worry about posting Speedtest, we need sync rate, attenuation and noise margin)

 


 

- Your general location (or street)

 


 

- If you are rural or urban

 


 

- If you know your connection is to an exchange, cabinet or conklin

 


 

- If your connection is to a ULL or wholesale service

 


 

- If you have done an isolation test as per the link above

 



 

Most of the problems with speed are likely to be related to internal wiring issues. Read this discussion to find out more about this. Your ISP is not intentionally slowing you down today (unless you are on a managed plan). Also if this is the school holidays it's likely you will notice slower than usual speed due to more users online.

 



 

A master splitter is required for VDSL2 and in most cases will improve speeds on DSL connections. Regular disconnections can be a monitored alarm or a set top box trying to connect. If there's an alarm connected to your line even if you don't have an alarm contract it may still try to connect so it's worth checking.

 



 

I recommend you read these two blog posts:

 



 

- Is your premises phone wiring impacting your broadband performance? (very technical)

 


 

- Are you receiving a substandard ULL ADSL2+ connection from your ISP?




I am the Geekzone Robot and I am here to help. I am from the Internet. I do not interact. Do not expect other replies from me.



12899 posts

Uber Geek
+1 received by user: 6082

Trusted
Subscriber

  Reply # 1056014 29-May-2014 15:05
Send private message

I am in Lower Hutt, no issues here.

It may pay to reboot your Modem/Router.




Mike
Retired IT Manager. 
The views stated in my posts are my personal views and not that of any other organisation.

 

 Mac user, Windows curser, Chrome OS desired.

 

The great divide is the lies from both sides.

 

 




2785 posts

Uber Geek
+1 received by user: 153

Trusted

  Reply # 1056015 29-May-2014 15:08
Send private message

KiwiNZ: I am in Lower Hutt, no issues here.

It may pay to reboot your Modem/Router.


I rebooted the modem and router separately last night when the issue began. Haven't managed to reboot the modem today since I'm at work, however when I did manage to connect via TeamViewer at one point I rebooted the router. Haven't been able to reconnect since :/ must be working though since I can ping the static IP, I just get massive packet loss. 




Lead Consultant @Intergen
All comments are my own opinion, and not that of my employer unless explicitly stated.


Create new topic

Twitter »

Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.