Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




338 posts

Ultimate Geek


# 176990 18-Jul-2015 10:31
Send private message

Using VDSL from Slingshot for a few months, and I am using a ASUS  DSL-N66U from day 1, mostly solid, hardly any issue except a few occasions where WiFi or DNS acted up. 

However, for last three days, I have to factory rest my modem/router in order to get my network back. When VDSL connection down the DSL light is on, but no internet connection and the light for internet is off, reboot the modem, power off to 5 minutes neither work. I has talked to Slingshot tech-support two days ago, but he said everything seems fine from his side.

Here is my current line stat, and firmware is the latest official 1.0.9.7 which I updated a few days back:

Status when its working

When no network, the stat are pretty much the same except the SNR Down are very low (1-3 dB I think), but I still got Data Rate Down and Up pretty the same.

So it seems that overnight or early in the morning, something changed, or it is just CRC error accumulated too much that the modem determined that the VDSL connection doesn't working any more?

And as I am pretty much using factory default setting everywhere, why do I need a factory reset to get my VDSL connection back?

My current settings

I am at St Johns Auckland, around 500m to exchange distance on Google map, but the actually speed is much worse for some reason, and I do have a Master Splitter and on Naked VDSL plan.


Create new topic
5699 posts

Uber Geek

Trusted
Geekzone
Lifetime subscriber

  # 1346640 18-Jul-2015 10:31
Send private message

Hello... Our robot found some keywords in your post, so here is an automated reply with some important things to note regarding broadband speeds.

 



 

If you are posting regarding DSL speeds please check that

 



 

- you have reset your modem and router

 


 

- your PC (or other PCs in your LAN) is not downloading large files when you are testing

 

- you are not being throttled by your ISP due to going over the monthly cap

 


 

- your tests are always done on an ethernet connection to the router - do not use wireless for testing

 


 

- you read this topic and follow the instructions there.

 



 

Make sure you provide information for other users to help you. If you have not already done it, please EDIT your post and add this now:

 



 

- Your ISP and plan

 


 

- Type of connection (ADSL, ADSL2, VDSL)

 


 

- Your modem DSL stats (do not worry about posting Speedtest, we need sync rate, attenuation and noise margin)

 


 

- Your general location (or street)

 


 

- If you are rural or urban

 


 

- If you know your connection is to an exchange, cabinet or conklin

 


 

- If your connection is to a ULL or wholesale service

 


 

- If you have done an isolation test as per the link above

 



 

Most of the problems with speed are likely to be related to internal wiring issues. Read this discussion to find out more about this. Your ISP is not intentionally slowing you down today (unless you are on a managed plan). Also if this is the school holidays it's likely you will notice slower than usual speed due to more users online.

 



 

A master splitter is required for VDSL2 and in most cases will improve speeds on DSL connections. Regular disconnections can be a monitored alarm or a set top box trying to connect. If there's an alarm connected to your line even if you don't have an alarm contract it may still try to connect so it's worth checking.

 



 

I recommend you read these two blog posts:

 



 

- Is your premises phone wiring impacting your broadband performance? (very technical)

 


 

- Are you receiving a substandard ULL ADSL2+ connection from your ISP?




I am the Geekzone Robot and I am here to help. I am from the Internet. I do not interact. Do not expect other replies from me.



5525 posts

Uber Geek


  # 1346683 18-Jul-2015 12:35
Send private message

Did this problem start at the same time as installing the new firmware? If so, can you roll back to the older version?

 
 
 
 




338 posts

Ultimate Geek


  # 1346707 18-Jul-2015 13:14
Send private message

RunningMan: Did this problem start at the same time as installing the new firmware? If so, can you roll back to the older version?


Not same time, the firmware was done last Friday, however I might try roll back if nothing else make sense.

1002 posts

Uber Geek

Trusted
Slingshot

  # 1347507 20-Jul-2015 10:05
Send private message

Those are some pretty slow line rates for 500m from the exchange. It could actually be a line fault. Have you run any testing through the tech team?




xpd

Chief Trash Bandit
9813 posts

Uber Geek

Mod Emeritus
Trusted
Lifetime subscriber

  # 1347545 20-Jul-2015 10:22
Send private message

Slingshot: Those are some pretty slow line rates for 500m from the exchange. It could actually be a line fault. Have you run any testing through the tech team?


Was thinking that also... Im on 40/10 VDSL and approx 500m (maybe bit closer) from local cabinet. 




XPD / Gavin / DemiseNZ

 

Server : i5-3470s @ 3.50GHz  16GB RAM  Win 10 Pro    Workstation : i5-3570K @ 3.40GHz  20GB RAM  RX580 4GB Win 10 Pro    Console : Xbox One

 

https://www.xpd.co.nz - Games, emulation, geekery, and my attempts at photography.     Now on BigPipe 100/100 and 2Talk

 

Emulation - The art of getting your $4000 PC to run an 80's system - and still fails.


1002 posts

Uber Geek

Trusted
Slingshot

  # 1347564 20-Jul-2015 10:25
Send private message

OK, I'll flick you a private message and see if we can get it sorted.






338 posts

Ultimate Geek


  # 1347679 20-Jul-2015 11:55
Send private message

xpd:
Slingshot: Those are some pretty slow line rates for 500m from the exchange. It could actually be a line fault. Have you run any testing through the tech team?


Was thinking that also... Im on 40/10 VDSL and approx 500m (maybe bit closer) from local cabinet. 


Sorry, been a while last time I measured it, it is actually 750-900m walking distance (following the street) on Google map.

But still quite slow for some reason.

 
 
 
 




338 posts

Ultimate Geek


  # 1347686 20-Jul-2015 12:04
Send private message

Slingshot: Those are some pretty slow line rates for 500m from the exchange. It could actually be a line fault. Have you run any testing through the tech team?


A correction, it is actually 800-900 meters walking distance on Google Map.

Checked last Wednesday with tech support with Slingshot, everything fine from he can say except my modem not make any connection. And I decided to factory reset the modem and it seem doing the trick to re-establish the connection.

And it is pretty much the same speed from day one I got the connection, two Chorus technician visited on site, and another checked without going to my house (I don't know how). Nothing really changed, except that my connection changed from quick path (1ms delay) to interleaved, and have a slightly higher speed with larger delay.  



338 posts

Ultimate Geek


  # 1347999 20-Jul-2015 20:10
Send private message

An update, with help from user 'Slingshot', I booked a time for Slingshot tech-support called me for testing my line which is really convenient, but unfortunately, there is nothing wrong found in my log, and my connection seem working at that moment, in fact it was stable from Saturday to today. So nothing are resolved as a result.

But now there is something interesting, it seems that my line have a larger noise level, see the SNR now is 8.9, quite a drop from 12 dB when I took the screenshot.Really a SNR drop of 3 points is quite something right?

Now my noise level has been changed

Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Industry plan could create a billion dollar interactive games sector
Posted 19-Aug-2019 20:41


Personal cyber insurance a New Zealand first
Posted 19-Aug-2019 20:26


University of Waikato launches space for esports
Posted 19-Aug-2019 20:20


D-Link ANZ expands mydlink ecosystem with new mydlink Mini Wi-Fi Smart Plug
Posted 19-Aug-2019 20:14


Kiwi workers still falling victim to old cyber tricks
Posted 12-Aug-2019 20:47


Lightning Lab GovTech launches 2019 programme
Posted 12-Aug-2019 20:41


Epson launches portable laser projector
Posted 12-Aug-2019 20:27


Huawei launches new distributed HarmonyOS
Posted 12-Aug-2019 20:20


Lenovo introduces single-socket servers for edge and data-intensive workloads
Posted 9-Aug-2019 21:26


The Document Foundation announces LibreOffice 6.3
Posted 9-Aug-2019 16:57


Symantec sell enterprise security assets for US$ 10.7 billion to Broadcom
Posted 9-Aug-2019 16:43


Artificial tongue can distinguish whisky and identify counterfeits
Posted 8-Aug-2019 20:20


Toyota and Preferred Networks to develop service robots
Posted 8-Aug-2019 20:11


Vodafone introduces new Vodafone TV device
Posted 7-Aug-2019 17:16


Intel announces next-generation Intel Xeon Scalable processors with up to 56 cores
Posted 7-Aug-2019 15:41



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.