Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.




7 posts

Wannabe Geek


#111767 14-Nov-2012 14:02
Send private message

Hi

I'm using VFX with Snap. My WAG310G has started dropping and failing to re-establish the connection to Snap. Snap had a look at my logs and didn't come up with anything specific. They pointed the finger at the modem in the WAG310G. It does get hot and the connection used to be solid. I have started using my old Linksys AM200 modem and this seems to be more stable. I can use this modem with the WAG310G by disabling the WAG310G's modem and enabling the WAN port. However, then my analog phone doesn't seem to work. Does anyone know if this should be possible or whether there is some fundamental reason why it won't.

Thanks

Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic
174 posts

Master Geek

Trusted

  #717046 14-Nov-2012 14:07
Send private message

While the wag310 can be put into wan mode the VOIP service wont function in this state. Seeing as this product has been EOL'd there is no further development on the firmware by the vendor so it will remain this way. My only suggestion would be to replace the wag310 with a SPA112/122 behind the new modem.




Nicholas Cuc

Network Support
WorldxChange Communications
www.xnet.co.nz



1248 posts

Uber Geek

Trusted
Lifetime subscriber

  #717062 14-Nov-2012 14:37
Send private message

Griven: While the wag310 can be put into wan mode the VOIP service wont function in this state.


I and others have successfully used the wag310g in wan mode and still been able to use the voip service from it.
I used fusion with vfx using an external modem due to it having higher sync speed. I did at the time use a modem in half bridge mode to achieve this, never tried in non (half) bridge mode though.


 
 
 
 




7 posts

Wannabe Geek


  #717064 14-Nov-2012 14:38
Send private message

Thanks, I suspected that might be the case :(

So I currently have:

DSL -> Linksys AM200 modem -> Buffallo WHR-HP-G54 wireless router            ????            $10 analog phone

So the difference between the SPA112 and the SPA122 seems to be that the former would hang off a LAN port on the router whereas the latter would sit between the modem and the router allowing it to provide QoS for VOIP.

  1. Would you recommend using the SPA122 like this?
  2. Or would I be better off replacing everything with a SRP527?
  3. Or a half-way house like replacing the router with a SRP521 or the much cheaper WRP400?
  4. Or even an IP phone? (Don't really know much about this.)

Experience with the WAG310 suggests having the functionality in individually replaceable units is a good idea. However its a lot messier in terms of cables and configuration.

Cheers,
Tom.

174 posts

Master Geek

Trusted

  #717067 14-Nov-2012 14:41
Send private message

SRP527/1 is a good option but pricey. Cheapest would be using a SPA122 sitting between modem and router. Alternatively looking into what dolsen has linked might yield dividends as well with the existing setup.




Nicholas Cuc

Network Support
WorldxChange Communications
www.xnet.co.nz



3267 posts

Uber Geek

Trusted

  #717138 14-Nov-2012 15:38
Send private message

Start by trying a different power supply. As long as it is the same voltage (I believe 12V) with minimum the same current rating and the connector as the same pinout, it will work. I have yet to see a modem with a different pinout, but you never know. Pinout is usually printer on the power supply label.

Power supplies are not manufactured by modem manufacturers, they are made by 3rd parties specialising in their qualification. So the modem manufacture has little control over the quality of components in the power supplies. Ripple from the power supply capacitors wearing out can cause the modem to run hotter as it has to work harder to produce a stable supply.

With the older Linksys modems in general (not the newer Cisco ones) I also put them on their side to help with convection on both the top and bottom of the circuit board as they do tend to run hot.

I've got the Cisco SRP527 and it is a great modem, never ever needs to be rebooted. I would go for the next model up if cost was not an issue, which has 2 WiFi antennas and 300Mbps.




You can never have enough Volvos!


5785 posts

Uber Geek


  #717211 14-Nov-2012 16:46
Send private message

Niel: Start by trying a different power supply. As long as it is the same voltage (I believe 12V) with minimum the same current rating and the connector as the same pinout, it will work. I have yet to see a modem with a different pinout, but you never know. Pinout is usually printer on the power supply label.

Power supplies are not manufactured by modem manufacturers, they are made by 3rd parties specialising in their qualification. So the modem manufacture has little control over the quality of components in the power supplies. Ripple from the power supply capacitors wearing out can cause the modem to run hotter as it has to work harder to produce a stable supply.

With the older Linksys modems in general (not the newer Cisco ones) I also put them on their side to help with convection on both the top and bottom of the circuit board as they do tend to run hot.

I've got the Cisco SRP527 and it is a great modem, never ever needs to be rebooted. I would go for the next model up if cost was not an issue, which has 2 WiFi antennas and 300Mbps.


Excellent advice. I've seen an AG310 (predecessor to WAG310G) unable to hold a stable modem connection due to a failing power supply. 12V DC 1.5 amp I think for the WAG310G, but would probably be fine with 1.25 amp if only using 1 voice port.

I have used voice OK on a WAG310G running from the WAN port in to another modem - sorry, can't remember what modem that was at the time though...



7 posts

Wannabe Geek


  #717318 14-Nov-2012 19:07
Send private message

Thanks for your advice. I have obtained a different power supply and, well, it connected, which is not always a given. Let's see how long it holds.

By the way WAG310G supply is 12V 2A. My new power supply is max. 2.5A so should be good.

 
 
 
 




7 posts

Wannabe Geek


  #724066 28-Nov-2012 11:14
Send private message

Just wanted to let anyone who comes across this post know that since switching to a new power supply my WAG310G has been much better at holding the connection to my ISP. Not perfect but so far certainly sufficient an improvement for me to have stopped thinking about buying new gear. Many thanks to those who suggested this :)

For reference, the power supply I'm now using is one of these http://www.dicksmith.co.nz/product/M9985/dick-smith-regulated-ac-adaptor-4-5v-12v-dc-2-5a. I'm sure you could find a cheaper one but Dick Smith is just round the corner and I was impatient.

Tom

Filter this topic showing only the reply marked as answer Create new topic



Twitter and LinkedIn »



Follow us to receive Twitter updates when new discussions are posted in our forums:



Follow us to receive Twitter updates when news items and blogs are posted in our frontpage:



Follow us to receive Twitter updates when tech item prices are listed in our price comparison site:





News »

Intel introduces 10th Gen Intel Core H-series for mobile devices
Posted 2-Apr-2020 21:09


COVID-19: new charitable initiative to fund remote monitoring for at-risk patients
Posted 2-Apr-2020 11:07


Huawei introduces the P40 Series of Android-based smartphones
Posted 31-Mar-2020 17:03


Samsung Galaxy Z Flip now available for pre-order in New Zealand
Posted 31-Mar-2020 16:39


New online learning platform for kids stuck at home during COVID-19 lockdown
Posted 26-Mar-2020 21:35


New 5G Nokia smartphone unveiled as portfolio expands
Posted 26-Mar-2020 17:11


D-Link ANZ launches wireless AC1200 4G LTE router
Posted 26-Mar-2020 16:32


Ring introduces two new video doorbells and new pre-roll technology
Posted 17-Mar-2020 16:59


OPPO uncovers flagship Find X2 Pro smartphone
Posted 17-Mar-2020 16:54


D-Link COVR-2202 mesh Wi-Fi system now protected by McAfee
Posted 17-Mar-2020 16:00


Spark Sport opens its platform up to all New Zealanders at no charge
Posted 17-Mar-2020 10:04


Spark launches 5G Starter Fund
Posted 8-Mar-2020 19:19


TRENDnet launches high-performance WiFi Mesh Router System
Posted 5-Mar-2020 08:48


Sony boosts full-frame lens line-up with introduction of FE 20mm F1.8 G large-aperture ultra-wide-angle prime Lens
Posted 5-Mar-2020 08:44


Vector and Spark teamed up on smart metering initiative
Posted 5-Mar-2020 08:42



Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.