Geekzone: technology news, blogs, forums
Guest
Welcome Guest.
You haven't logged in yet. If you don't have an account you can register now.


33coupe

811 posts

Ultimate Geek


#196674 8-Jun-2016 20:05
Send private message

So I've recently installed an GPU into my Htpc, but whenever it wakes from hibernation, the TV / receiver doesn't recognise it so I am left with a blank screen. As a work around I have to change the input on the receiver to eg USB, and then back to pc mode where it shows the display / PC home screen.

It has to be the GPU/driver issue because it was fine using just the CPU. If I restart the PC it is also fine.

Setup:

Panasonic 50ut
Onkyo TX NR515
Gigabyte F2A88xm hd3
AMD A8 7600
AMD R9 270
HP ir USB receiver
Logitech Harmony 650 universal remote control.

I have tried the following:

Update the drivers / amd catalyst software
Roll back drivers / software
Delay PC power on
Delay TV and onkyo power on (HDMI cec)
Changed input from PC to cbl/Sat (to test if receiver was issue)
Enabled pass through on receiver.

I've searched and tried lots of different things but still no joy.

Does anyone know what the problem could be, or suggest some more things to try?

Many thanks

View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic
 1 | 2
turb
821 posts

Ultimate Geek


  #1568266 8-Jun-2016 21:07
Send private message

Do you really need a standalone GPU?

If so, put the Radeon one on trademe and try a nvidia one?




Interests: HTPC, Web App authoring. 


33coupe

811 posts

Ultimate Geek


  #1568310 8-Jun-2016 21:48
Send private message

turb: Do you really need a standalone GPU?

If so, put the Radeon one on trademe and try a nvidia one?


I do occasionally game on it, BF4 and CoD.

Don't say that, it took me quite a while to finally get a GPU! lol. Can't really afford/justify spending more money on it.

 
 
 
 


rlevis
317 posts

Ultimate Geek


  #1568338 8-Jun-2016 23:49
Send private message

I just pulled out an AMD HD6450 from our HTPC and replaced it with an Nvidia GT730 with passive cooling which is working much better.  The AMD drivers kept crashing within a couple of minutes of resuming from sleep or hybernation.  MediaPortal crashed silently back to the desktop.  I had put up with this for 6 months after updating to Windows 10, hoping for a driver fix but had to bite the bullet.  Around $100 but not really suitable for gaming.


33coupe

811 posts

Ultimate Geek


  #1570557 12-Jun-2016 16:31
Send private message

rlevis:

I just pulled out an AMD HD6450 from our HTPC and replaced it with an Nvidia GT730 with passive cooling which is working much better.  The AMD drivers kept crashing within a couple of minutes of resuming from sleep or hybernation.  MediaPortal crashed silently back to the desktop.  I had put up with this for 6 months after updating to Windows 10, hoping for a driver fix but had to bite the bullet.  Around $100 but not really suitable for gaming.



Thanks for that, so it looks like the card/drivers are the issue. I would have thought being a newish card they would have fixed any bugs etc.

I'm assuming the nvidia equivalent is the gtx960?

Djmixerdomo
241 posts

Master Geek

Subscriber

  #1570577 12-Jun-2016 17:26
Send private message

The GTX950 performs the same as the r9 270 if not a tiny bit better.





PC: R7 3700x 4.3Ghz/32GB DDR4/GTX1070

 


richms
23657 posts

Uber Geek

Trusted
Subscriber

  #1570578 12-Jun-2016 17:30
Send private message

33coupe:

Thanks for that, so it looks like the card/drivers are the issue. I would have thought being a newish card they would have fixed any bugs etc.

 

I'm guessing you are new to the world of AMD?

 

When they are new and competitive, their drivers tend to suck. Then they finally make them stable, but the card it too slow.

 

 





Richard rich.ms

33coupe

811 posts

Ultimate Geek


  #1570885 13-Jun-2016 10:57
Send private message

richms:

33coupe:

Thanks for that, so it looks like the card/drivers are the issue. I would have thought being a newish card they would have fixed any bugs etc.


I'm guessing you are new to the world of AMD?


When they are new and competitive, their drivers tend to suck. Then they finally make them stable, but the card it too slow.


 



I'm very new to the world of Gpu and components in general, so had no idea about AMD.

I'll keep an eye out for second hand nvidia card, someone may need funds to upgrade to the 1070.

 
 
 
 


Athlonite
1828 posts

Uber Geek
Inactive user


  #1570888 13-Jun-2016 11:03
Send private message

Which AMD Catalyst driver version were you using may I ask 

 

 


darylblake
1028 posts

Uber Geek

Trusted

  #1570941 13-Jun-2016 12:16
Send private message

if you need low profile you will need to get a GTX 750ti. My media PC only takes low profile cards.

 

For Full height a GTX950.

What is actually wrong with the driver. What is it not compatible with? is it particular software? Are you running Linux or Windows?

 

I would turn off hibernation, and edit the power settings to spin down all the drives etc. 


33coupe

811 posts

Ultimate Geek


  #1570990 13-Jun-2016 13:14
Send private message

I'm running 16.6.1.

Mine has the r9 270 which fits my Silverstone case quite easily, I'm assuming the gtx are similar size.

I'm running Windows, and there is no display when returning from hibernation / sleep. I have to change the input on my receiver eg USB and then back to PC mode for the display to appear.

Thanks for the tip, I'll do that as well.

gbwelly
949 posts

Ultimate Geek

Subscriber

  #1570995 13-Jun-2016 13:22
Send private message

33coupe: So I've recently installed an GPU into my Htpc, but whenever it wakes from hibernation, the TV / receiver doesn't recognise it so I am left with a blank screen. As a work around I have to change the input on the receiver to eg USB, and then back to pc mode where it shows the display / PC home screen.

It has to be the GPU/driver issue because it was fine using just the CPU. If I restart the PC it is also fine.

Setup:

Panasonic 50ut
Onkyo TX NR515
Gigabyte F2A88xm hd3
AMD A8 7600
AMD R9 270
HP ir USB receiver
Logitech Harmony 650 universal remote control.

I have tried the following:

Update the drivers / amd catalyst software
Roll back drivers / software
Delay PC power on
Delay TV and onkyo power on (HDMI cec)
Changed input from PC to cbl/Sat (to test if receiver was issue)
Enabled pass through on receiver.

I've searched and tried lots of different things but still no joy.

Does anyone know what the problem could be, or suggest some more things to try?

Many thanks

 

 

 

Have you had a play round in the Catalyst control panel, perhaps in the HDTV Support section. Perhaps add the 1080p@50 res and configure it as a 'custom' format, even though it's not custom..








Athlonite
1828 posts

Uber Geek
Inactive user


  #1571034 13-Jun-2016 14:15
Send private message

33coupe: I'm running 16.6.1.

Mine has the r9 270 which fits my Silverstone case quite easily, I'm assuming the gtx are similar size.

I'm running Windows, and there is no display when returning from hibernation / sleep. I have to change the input on my receiver eg USB and then back to PC mode for the display to appear.

Thanks for the tip, I'll do that as well.

 

 

 

Sounds like you having a problem between the built in APU's GPU and the discreet R9-270 almost like the computer expects the signal from the APU's HDMI instead of the R9-270's and when it doesn't get a monitor signal from the APU's HDMI it just leaves the screen blank. Using a discreet GPU along with an APU can cause issues that can take some dicking around with to solve 

 

Checking here http://www.cpu-world.com/info/AMD/Recommended_graphics_cards_for_AMD_dual-graphics.html seems to state the compatible GPU for your system is the R7-240 

 

 

 

Can the APU's GPU  be disabled from within the BIOS 

 

 


mclean
474 posts

Ultimate Geek

Subscriber

  #1571076 13-Jun-2016 15:09
Send private message

If switching the input at the receiver resets it then it may be an HDMI handshaking problem.  See http://site.hdtvsupply.com/hdcp1.html





McLean


33coupe

811 posts

Ultimate Geek


  #1571086 13-Jun-2016 15:23
Send private message

I've disabled the onboard graphics in the BIOS , just set northbridge to enable gpu (if memory serves me right).

That definitely seems to be the case tho.

I'm sure I've power cycled everything, but may try again. I've also changed the HDMI cable.

darylblake
1028 posts

Uber Geek

Trusted

  #1571392 14-Jun-2016 07:32
Send private message

I am actually wondering if I have a very similar unit to you. I have a silverstone case which takes a mATX board its quite a nice looking black case, maybe about RU high. And i have a dual core Pentium G620 in there with 4GB ram. Its an Asrock board with a B3 chipset. The case takes 1/2 height cards. I was looking at getting a GTX750ti for it.  I am currently running the onboard graphics and its working pretty sweet. I dont have the same problem as you do.

 

I was wondering if you take the ATI card out and then use the onboard graphics, does it still have trouble waking from sleep mode?


 1 | 2
View this topic in a long page with up to 500 replies per page Create new topic





News »

Nanoleaf enhances lighting line with launch of Triangles and Mini Triangles
Posted 17-Oct-2020 20:18


Synology unveils DS16211+
Posted 17-Oct-2020 20:12


Ingram Micro introduces FootfallCam to New Zealand channel
Posted 17-Oct-2020 20:06


Dropbox adopts Virtual First working policy
Posted 17-Oct-2020 19:47


OPPO announces Reno4 Series 5G line-up in NZ
Posted 16-Oct-2020 08:52


Microsoft Highway to a Hundred expands to Asia Pacific
Posted 14-Oct-2020 09:34


Spark turns on 5G in Auckland
Posted 14-Oct-2020 09:29


AMD Launches AMD Ryzen 5000 Series Desktop Processors
Posted 9-Oct-2020 10:13


Teletrac Navman launches integrated multi-camera solution for transport and logistics industry
Posted 8-Oct-2020 10:57


Farmside hits 10,000 RBI customers
Posted 7-Oct-2020 15:32


NordVPN starts deploying colocated servers
Posted 7-Oct-2020 09:00


Google introduces Nest Wifi routers in New Zealand
Posted 7-Oct-2020 05:00


Orcon to bundle Google Nest Wifi router with new accounts
Posted 7-Oct-2020 05:00


Epay and Centrapay partner to create digital gift cards
Posted 2-Oct-2020 17:34


Inseego launches 5G MiFi M2000 mobile hotspot
Posted 2-Oct-2020 14:53









Geekzone Live »

Try automatic live updates from Geekzone directly in your browser, without refreshing the page, with Geekzone Live now.


Support Geekzone »

Our community of supporters help make Geekzone possible. Click the button below to join them.

Support Geezone on PressPatron



Are you subscribed to our RSS feed? You can download the latest headlines and summaries from our stories directly to your computer or smartphone by using a feed reader.

Alternatively, you can receive a daily email with Geekzone updates.